Gramona
Especials 21/12/2022

Gramona Imperial, l'art del cupatge

Imperial neix de 80 hectàrees de vinyes, certificades en viticultura biodinàmica, procedents de 13 paratges del Penedès curosament escollits, per portar a les millors taules les aromes d’aquest paisatge vinícola singular

Redacció
3 min
Vinyes de raïm blanc

L’anyada 2017 és la primera collita amb certificació biodinàmica dels 13 paratges d’on prové el raïm per a aquest vi escumós històric i emblemàtic. La identitat de cadascun d’aquests paratges, curosament seleccionats, i l’equilibri del seu assemblatge són el que el fan únic. L’especificitat de cada vinya suma elegància i seducció a la simfonia resultant.

Refinant l’art del cupatge des dels anys 40

Imperial té els inicis de la seva història en la dècada de 1940. Des d’aleshores, Gramona ha refinat l’art del cupatge i ha aconseguit assolir l’excel·lència amb aquest vi escumós, en què els atributs de cada varietat de raïm, i de cada vinya en particular, creen la millor versió del conjunt.

Les quatre varietats amb les quals s’elabora l’Imperial (xarel·lo, macabeu, parellada, chardonnay) es vinifiquen separadament per obtenir de cadascuna el seu màxim potencial. El cupatge és el primer pas cap a la màxima expressió del caràcter i la complexitat d’aquest escumós. La criança de més de 50 mesos que cada ampolla realitza en el silenci de la cava aporta elegància i cremositat. Finalment, es proporciona el toc final amb el licor d’expedició que prové de la solera centenària de la família, que atorga una personalitat única a aquest vi escumós icònic, versàtil i plenament gastronòmic. 

A la granja biodinàmica de Gramona, situada al bell mig de les seves vinyes, conviuen cavalls, vaques, ovelles, gallines i oques, entre d’altres animals.

Aliances per la Terra, els beneficis comuns de l’esforç col·lectiu

Gramona actualment vinifica 450 hectàrees de raïm amb certificació biodinàmica per als seus vins escumosos de llarga criança, i és un dels elaboradors que gestiona una de les extensions de vinya biodinàmica més gran a escala europea. Això només és possible gràcies a la feina col·lectiva de viticultors compromesos que treballen conjuntament a Aliances per la Terra, una associació creada i impulsada el 2015 per Gramona que agrupa les finques d’un total de 13 famílies pageses del Penedès.

Els integrants d’Aliances per la Terra estan units a Gramona amb contractes de Vida de Vinya i de llarga durada. Aquests 13 viticultors comparteixen el compromís de perseverar en les pràctiques biodinàmiques i les aprenen i apliquen conjuntament, per amplificar i equilibrar les forces vitals del paisatge on viuen i treballen, i mantenir l’excel·lència del raïm que hi cullen, any rere any. 

La força de la vida, la biodinàmica

La biodinàmica és el tipus de viticultura que utilitza Gramona per treballar les seves vinyes. La biodinàmica va més enllà de l’ecologia, és complementària. Interrelaciona el sòl, les plantes, els animals i els humans que en tenen cura en un mateix ecosistema.

A l’agricultura biodinàmica es busca l’autosuficiència, per la qual cosa el paper d’una granja és fonamental per elaborar-hi tots els elements precisos, com els adobs naturals, el compost, els preparats biodinàmics i les herbes medicinals. Entre les seves vinyes, a Gramona conviuen cavalls, ovelles, vaques, gallines i oques, entre altres animals. Tots ells contribueixen a enriquir aquesta finca i a activar la vida microbiana de la vinya. Amb aquestes pràctiques, Gramona vol tornar a la terra l’energia que li dona a través de cada collita i conservar així el seu entorn ple de vida per a les futures generacions.

A més de la vinya, el procés d’elaboració dut a terme al celler també compta amb el segell biodinàmic. Aquest doble reconeixement, a la viticultura i a l’elaboració, és poc habitual entre els vins del nostre país.

El compromís de Gramona amb el medi ambient

Des del 2010, a Gramona, es depura i reutilitza el 100% de l’aigua usada i es treballa en el màxim aprofitament de la pluja. L’energia elèctrica consumida és 100% renovable i, en una quarta part, autoproduïda. La instal·lació geotèrmica del celler proporciona fred i calor no contaminants. Les ampolles d’Imperial han reduït el volum del vidre utilitzat en un 7,2%. Amb totes aquestes pràctiques s’ha aconseguit disminuir considerablement les emissions de CO2 any rere any.   

Per tancar el cercle de pràctiques respectuoses amb el medi ambient, cadascuna de les ampolles d’Imperial s’embolica a mà amb cel·lofana d’origen 100% vegetal, compostable i biodegradable, avalat per l’Agència Catalana de Residus.

  • C/ Indústria, 36 | 08770 Sant Sadurní d’Anoia | 938910113
  • www.gramona.com
stats