Especials 31/05/2014

La indústria dels videojocs, un sector a l’alça

Bernat Vilaró
3 min
Els videojocs,  un sector que creix  al mercat i a la universitat.

La indústria dels videojocs és un sector que va a l’alça. És un fenomen de masses, i el salt social que ha fet des dels anys vuitanta fins a l’actualitat és més que considerable. El mercat dels videojocs es posiciona avui dia com un dels més potents, potser el més emergent, a partir de l’impacte de l’audiovisual en la vida quotidiana, globalitzat i democratitzat gràcies a internet i les noves eines i estructures digitals. En aquest context, el mercat dels videojocs tant en l’àmbit estatal com català ocupa una posició de lideratge en el sector de l’oci audiovisual i interactiu, de manera que el negoci crea moltes expectatives, genera noves oportunitats i, sobretot, desperta molt interès. Les indústries tradicionals es beneficien de la innovació d’aquest sector emergent, i fins i tot la tecnologia 3D permet a altres sectors treure’n profit, com ara les enginyeries.

Un exemple d’aquesta indústria en auge constant és la fira Gamelab, la principal trobada del sector dels videojocs a l’estat espanyol, que aquest any celebra la desena edició a Barcelona del 25 al 27 de juny. També cal destacar el Pla de Cultura Digital per a les Empreses Creatives Catalanes que el departament de Cultura de la Generalitat ha impulsat aquest 2014 amb una perspectiva de durada fins al 2016. Segons les dades del 2012 que recull aquest pla, el sector dels videojocs comptabilitza 74 empreses, 983 treballadors i una facturació de 70 milions d’euros. A més, els jugadors a Catalunya van augmentar un 21,4% respecte a l’any anterior, situant-se en 1.320.000 usuaris, dels quals un 63% són homes.

Sector qualificat

El 22 de maig l’associació Desenvolupament Espanyol de Videojocs (DEV), que representa les empreses del sector, va publicar el Llibre blanc, en què s’exposa que la indústria espanyola dels videojocs triplicarà la seva facturació el 2017. L’informe també recull que s’exporta el 56% de la facturació del sector, i que compta amb un 78% de distribució online. El Llibre blanc també indica que el 95% dels professionals que treballen en la indústria dels videojocs és menor de 45 anys, i que un 90% del total disposa de formació mitjana o superior. Finalment, l’informe mostra que un 27,1% de les empreses del sector són a Catalunya. De fet, és la segona comunitat autònoma que té més empreses del sector registrades, només per darrere de Madrid (29,8%), i la segueix el País Valencià, amb un 10,5%.

Competició i diversió

Albert Rojo, de la Lliga de Videojocs Professionals, afirmava en una entrevista que “estan apareixent moltes empreses que professionalitzen el sector dels videojocs”. I afegia: “Ara hi ha una bona base perquè després es puguin fer uns estudis que et permetin una bona sortida professional. Ara és possible trobar feina en aquest sector, molta gent està picant pedra per obrir camí”. Albert Rojo va crear l’empresa Fandroid Entertaintment el 2008, juntament amb cinc socis més, i la Lliga de videojocs és el seu producte estrella. Es tracta d’una competició que dura mig any i que acaba amb un torneig final amb els equips que s’han anat classificant. El tipus de jocs de la lliga són competitius, i permeten que els jugadors “estiguin a un mateix nivell”, segons relatava Rojo en l’entrevista. La competició abraça tres tipus de jocs: els esportius -com el FIFA -, els estratègics -League of Legends - i els anomenats shooters - Call of duty.

“A la web hi ha unes 200.000 persones registrades”, afirma. Hi naveguen usuaris interessats en la competició o en l’oci. Segons afegeix en l’entrevista, l’empresa compta amb perfils molt diferents, des de professionals especialitzats en els continguts dels jocs, fins a comunicadors, comercials, experts en xarxes socials i gent vinculada amb el món de l’esport: “La gent no ha de veure-ho com una cosa de friquis, sinó que volem vendre l’esperit esportiu de la superació, la constància i la disciplina”. Finalment, Albert Rojo assegurava que les aplicacions mòbils i els videojocs tradicionals “són dos formats i dos mons que es poden compenetrar molt bé”. Caldrà veure fins on arriba l’auge de la indústria dels videojocs i si, com sembla, pot obrir un nou espai educatiu i professional.

stats