Japó
Especials 01/04/2011

Els "samurais" de Fukushima només esperen la mort

La mare d'un dels treballadors de la central assegura al 'Daily Telegraph' que són conscients que no sobreviuran als alts nivells de radiació. El govern alerta que la gent no podrà tornar a casa durant mesos

Redacció
2 min
El reactor número 4 de Fukushima, en una imatge difosa avui per TEPCO.

BarcelonaLa mare d'un dels treballadors que lluiten per posar sota control quatre reactors de la central nuclear de Fukushima ha explicat al diari britànic The Daily Telegraph que el seu fill i els seus companys saben que moriran a causa de la radiació.

"El meu fill i els seus col·legues han analitzat en profunditat la situació, s'han resignat a morir si és necessari", apunta la dona. El grup està format per 300 persones, entre tècnics, soldats i bombers", que treballen en torns de 50. Al país se'ls coneix com els "Fukushima 50" o els "samurais" de Fukushima.

Una sèrie de correus electrònics enviats pels treballadors a les seves famílies i que han estat difosos per la premsa, revelen les condicions extremes en què es troben. "És inútil plorar. Si estem a l'infern, ara tot el que podem fer és trepar fins al cel", apunta un dels missatges.

Tepco, l'empresa propietària de la central, ha anunciat que reduirà el nombre de persones que treballen a la planta per l'escassetat d'aparells de mesura. Actualment només hi ha un aparell per equip i això els obliga a treballar sense poder controlar els nivells de radiació als quals estan exposats. Els treballadors només poden menjar dos cops al dia i dormen sota una capa de plom i una manta a dins mateix de la central. Aquesta matinada l'empresa ha anunciat que s'han detectat nivells de contaminació 10.000 vegades superiors al màxim legal en l'aigua subterrània sota el reactor 2. Les restes de iode radioactiu descobertes aquesta setmana en l'aigua de mar de l'entorn de la central fan témer fugues de magnitud important.

Per la seva banda, l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, va alertar que en un radi de 25 quilòmetres al voltant de la planta s'han superat els nivells segurs de radioactivitat i ha instat el govern nipó a reconsiderar la zona d'evacuació, que està en un radi de 20 kilòmetres. El primer ministre, Naoto Kan, va assegurar en canvi que no tenen la intenció de fer-ho. Aquest matí, el portaveu del govern s'ha limitat a explicar que la gent que ha estat evacuada en torn de la central (unes 200.000 persones) no podrà tornar a casa "ni en dies ni en setmanes".

Les víctimes del terratrèmol i el tsunami

A més de la lluita per controlar la central, el país continua l'esforç d'assistència a les víctimes del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març. El balanç oficial de víctimes és de 11.578 morts i 16.451 desapareguts.

stats