Especials 17/03/2011

Les autoritats japoneses veuen risc de fusió en el reactor de la central de Fukushima

La radiació supera els límits permesos. Problemes de refrigeració en un altre reactor encenen encara més l'alarma. Ja hi ha 200.000 evacuats. "El que ha passat al Japó és un avís al món", ha dit Angela Merkel

Agències
3 min
Imatges de la televisó japonesa que mostra un canvi en la planta nuclear: abans i després de l'explosió de Fukushima / AFP

TòquioEl Japó treballa a contrarellotge. A contrarellotge per recuperar els supervivents que encara hi pugui haver escampats per la zona afectada pel terratrèmol i el tsunami de divendres. I a contrarellotge per mirar de frenar l'alarma nuclear. El front nuclear s'està complicant. L'empresa operadora de la central de Fukushima, TEPCO, ha informat aquest diumenge que la radiació ha superat els límits permesos. A més, un altre reactor, el número 3 de la central també té problemes de refrigeració, segons ha anunciat l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Es desconeix encara l'abast de l'incident. Les autoritats calculen que fins a 160 persones podrien haver rebut les radiacions.

L'Organització Internacional de l'Energia Atòmica havia dit ahir al vespre que l'explosió del reactor de la central de Fukushima havia passat fora del recipient primari de contenció, de manera que el nucl¡ del reactor no s'havia danyat. Aquesta versió contrarestaria la teoria apuntada per alguns experts que asseguren que el nucli podria haver-se fos, com va passar el 1986 a la central de Txernòbil, en l'accident més greu de la història nuclear.

Després de diversos intents per intentar resoldre l'errada del sistema de refrigeració del reactor 1 de la planta nuclear de Dailchi, les autoritats japoneses intenten refredar ara el nucli de la central omplint l'estructura que l'envolta amb aigua de mar, barrejada amb àcid bòric. És un mètode insòlit, però fins ara els refrigerants que s'han fet servir no han fet efecte.

Aquest dissabte l'agència de l'energia atòmica japonesa ha qualificat l'accident de Fukushima, amb una categoria de 4, en una escala internacional que va del 0 al 7. Això fa que sigui el més important que hi ha hagut des del de Txernòbil. A banda del d'Ucraïna, només hi ha hagut un accident pitjor: el de la central nord-americana de Three Mile Island (de categoria 5), l'any 1979.

Al centre nuclear número 1 de Fukushima la radioactivitat va arribar després del sisme fins a mil vegades el seu nivell habitual a la sala de control d'un reactor i fins a 70 vegades el seu nivell a prop de l'entrada principal de la planta.

200.000 evacuats

Mentrestant, ja són 200.000 les persones evacuades del perímetre de la central. Les autoritats japoneses han anunciat que s'estan preparant per distribuir iode com a antídot contra la radioactivitat a la població que viu a prop de la planta nuclear afectada pel terratrèmol de 8,9 punts. El radi d'evacuació era inicialment de 10 km al voltant de la planta, que es va construir fa 40 anys i està situada a 240 km al nord de Tòquio, però posteriorment s'ha elevat fins a 20 km.

El iode pot ser utilitzat per protegir contra el càncer de tiroides en cas d'exposició radioactiva en un accident nuclear. Després del desastre de Txernòbil el 1986, es van registrar milers de casos de càncer de tiroides en nens i adolescents que van ser exposats a les radiacions al moment de l'accident.

Debat nuclear

La cancellera alemanya Angela Merkel ha estat la primera líder mundial a reobrir el debat sobre la seguretat nuclear arran de l'alerta que s'ha generat al Japó. Merkel s'ha compromès a revisar la seguretat de totes les centrals atòmiques alemanyes. "El que ha passat al Japó és un avís per al món", ha dit després d'una reunió de crisi aquest dissabte. "Sabem que les nostres centrals són segures, però hem d'analitzar la situació després del que ha passat al Japó", ha afegit. Merkel ha convidat la Unió Europea a abordar la qüestió.

Problemes de subministrament

El terratrèmol pot afectar el subministrament elèctric a la ciutat de Tòquio. El primer ministre de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat l'increment del subministrament de combustible al Japó a petició de les autoritats de Tòquio. El Japó "és el nostre veí, un veí amistós i, tot i diversos problemes, hem de ser socis fiables", ha dit Putin. "En aquests moments podem subministrar ràpidament al Japó fins a 150.000 tones de gas natural liquat i incrementar el subministrament de carbó", ha dit el viceprimer ministre Ígor Sechin, responsable del sector d'energia.

stats