"No he tornat a trepitjar la Rambla per la por i el pànic"

Una víctima de l'atemptat a Barcelona declara en la tercera sessió del judici

Pau Esparch
3 min

Barcelona"No em vaig adonar que venia cap als vianants que volíem travessar. No vaig reaccionar. Vaig agafar la meva amiga pel braç, però la furgoneta ja li havia donat un cop amb el retrovisor. Vam caure a terra i la gent ens va començar a trepitjar perquè volien sortir d'allà. Al meu voltant hi havia gent a terra. Quan em vaig aixecar, vaig veure encara la furgoneta que anava recta, fent ziga-zagues i atropellant els vianants a la Rambla". Aquest és el colpidor testimoni d'una víctima de l'atemptat a Barcelona que s'ha sentit –no s'ha mostrat la seva imatge– en la tercera sessió del judici del 17-A a l'Audiència Nacional. Entre plors en alguns moments, ha recordat els fets traumàtics que va viure el 17 d'agost quan sortia de l'hotel on treballava per tornar cap a casa.

Caminava amb una amiga i eren al capdamunt de la Rambla, esperant que el semàfor es posés de color verd, quan la furgoneta va fer una acceleració. Després del moment de l'atropellament, la víctima ha afegit: "Em vaig quedar en xoc. Vaig agafar la meva amiga, que tenia el front inflat, i me la vaig endur a una botiga de la cantonada de la Rambla on posaven la majoria dels ferits. De seguida em van portar al CAP de Sant Martí, on em van revisar la cama i la mà, que em van embenar". Sobre les seqüeles que pateix per l'atemptat, ha explicat que fins al febrer del 2018 va estar de baixa i sense poder sortir de casa: "Em feia pànic només sortir. No volia veure ningú. Que una persona hagués pogut fer tanta maldat... La meva vida va canviar molt".

De fet, ha revelat que encara no ha pogut tornar a anar al lloc de l'atac terrorista. "No he tornat a trepitjar la Rambla per la por i el pànic del que em va passar. Encara estic amb medicació. Sé que ho tinc a dins i al venir aquí [al judici] ho he reviscut", ha expressat. Tot i que en el tercer dia del judici estava previst que declaressin algunes víctimes, això només ha sigut possible en un cas: el jutge Alfonso Guevara ho ha permès davant els nervis que manifestava una d'elles per l'espera. Les altres no ho han pogut fer perquè hi havia una acumulació dels dos dies precedents, quan no van declarar tots els testimonis d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil.

La detenció d'Oukabir

Una agent dels Mossos que ha intervingut és qui va detenir Driss Oukabir el 17 d'agost al vespre a Ripoll poca estona després de l'atemptat a la Rambla. "Estava molt nerviós i va dir: No he fet res", ha explicat l'agent, que ha negat que Oukabir es volgués entregar a la policia com havia assegurat ell. "Li vam dir que aixequés les mans i la samarreta. Que s'estirés a terra. Va fer uns passos enrere i estava molt a la defensiva. Ens va donar la impressió que potser faria la volta", ha relatat. L'agent ha negat cap agressió a Oukabir, que en la seva declaració al judici va denunciar que els mossos l'havien colpejat en la detenció.

Un altre dels testimonis de la policia ha sigut el d'un dels que van interrogar Mohamed Houli Chemlal, ferit a Alcanar i també acusat pel 17-A. Segons l'agent, Houli va afirmar que l'únic membre de la cèl·lula que es volia immolar era l'imam de Ripoll.

Baralla entre el jutge i Alonso-Cuevillas

En aquesta tercera sessió del judici del 17-A s'ha produït una baralla entre el jutge Guevara i l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que representa l'acusació particular dels pares del nen de Rubí mort a la Rambla. Quan Guevara ha impedit a Alonso-Cuevillas que formulés més preguntes a un mosso d'esquadra, l'advocat ha respost: "Formulo la protesta i gràcies per la seva amabilitat". Aquest últim comentari ha fet enfadar el magistrat, que li ha dit: "La ironia a una altra banda. L'hi adverteixo. Crec que no he faltat el respecte a ningú. Sí que m'han demanat que parli fort, però a mi no se'm contesta d'aquesta manera. A mi personalment sí, a qui estic representant, no. Si ara és moda no respectar les institucions, aquí es respecten".

Guevara ha avisat que "es reserva posar en coneixement del Col·legi d'Advocats" l'actitud d'Alonso-Cuevillas.

stats