La població major d'edat ja pot rebre la dosi de record de la Covid-19

Salut ha estès la dosi de record a totes les persones majors de 18 anys que faci 5 mesos que tinguin la pauta completa de vacunació

3 min
Els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són les persones a partir de 40 anys i els vacunats de qualsevol edat amb Astrazeneca i Janssen

El Departament de Salut ha ampliat a una bona part de la població la vacunació de la dosi de record de la COVID-19. En concret, ja la poden demanar totes les persones majors de 18 anys que tinguin la pauta completa de vacunació amb Pfizer o Moderna, sempre que hagin passat 5 mesos des que van rebre l’última dosi.

La dosi de record és altament recomanable perquè, tot i que les vacunes proporcionen una resposta immunitària molt efectiva, algunes persones, malgrat tenir la pauta de vacunació completa, disminueixen aquesta protecció, sobretot davant de noves variants com l’òmicron, la majoritària actualment a Catalunya. La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc de patir Covid persistent o d’ingressar a l'hospital sobretot en les persones grans, immunodeprimides o amb més risc d'infecció i de malaltia greu.

Els grups prioritaris per a aquesta dosi de record continuen sent les persones a partir de 40 anys i els vacunats de qualsevol edat que van rebre la pauta completa amb Astrazeneca o Janssen.

Cinc mesos des de la pauta completa amb Pfizer o Moderna

Per rebre la dosi de record, cal que hagin passat cinc mesos des que es va rebre la segona dosi, en el cas d’haver rebut els vaccins de Pfizer o Moderna.

Si s’ha rebut les dues dosis d’Astrazeneca o la dosi única de Janssen, han de passar tres mesos per poder rebre ara la dosi de record.

Si s’ha agafat la infecció de la COVID-19 després d’haver rebut la pauta completa de la vacunació, es recomana administrar la dosi de record cinc mesos després d’haver superat la malaltia. Tot i així, és possible vacunar-se amb la dosi de record 4 setmanes després d’haver superat la infecció.

La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l'hospital a causa de la COVID-19

Per accedir a la dosi de record, cal demanar cita prèvia a través del portal vacunacovidsalut.cat, des d’on es pot triar punt de vacunació i dia i hora. Els destinataris de la dosi de record aniran rebent un SMS convidant-los a la vacunació i dirigint-los a aquest enllaç.

La dosi que s’està administrant és d’ARNm, és a dir, Moderna o Pfizer, indiferentment de les vacunes que s’hagin rebut per arribar a la pauta completa de vacunació. De fet, s’ha comprovat que totes dues vacunes, tant la Moderna com la Pfizer, tenen una eficàcia molt elevada, independentment dels vaccins que s’hagin rebut en un primer moment (Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen).

El Departament de Salut manté la crida a tota la població perquè es vacuni, tant les persones que poden rebre ara la dosi addicional com totes aquelles que encara no estan vacunades.

Un vial de multidosi del vaccí de Moderna

La vacunació redueix la probabilitat d’ingrés hospitalari

Cal recordar que les persones no vacunades majors de 12 anys tenen una probabilitat 2,5 vegades més gran ser hospitalitzades i 4,9 vegades més d’entrar a l’UCI. En el cas dels majors de 50 anys, aquesta possibilitat augmenta a 3,7 vegades més de ser hospitalitzades i 8,1 vegades més d’acabar a la l’UCI. Si ens referim a les persones de més de 70 anys, aquestes tenen una probabilitat 6,1 vegades més de ser hospitalitzades i 15,2 vegades més d’entrar a la UCI que les persones d’aquesta edat amb la dosi de record.

La vacunació té com a objectiu protegir tota la població del virus per evitar casos de malaltia greu, Covid persistent, ingressos hospitalaris i morts.

stats