Fundació "la Caixa"
Especials 26/05/2023

El laboratori d’oncologia infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu celebra 20 anys de recerca estrenant noves instal·lacions

La nova infraestructura, en què treballen més de 50 investigadors, ha estat possible gràcies a donacions de la Fundació “la Caixa”, associacions de pacients i altres entitats de la societat civil

Redacció
2 min
Inauguració de la Unitat de Recerca en Càncer Infantil-CaixaResearch del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) de l’Hospital Sant Joan de Déu.

El SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) de l’Hospital Sant Joan de Déu va inaugurar ahir les noves instal·lacions de la seva Unitat de Recerca en Càncer Infantil-CaixaResearch, l’única que es dedica exclusivament a l’oncologia pediàtrica. El nou espai ha estat subvencionat per la Fundació “la Caixa” amb 3 milions d’euros i altres aportacions realitzades per famílies de pacients i entitats de la societat civil mitjançant l’organització d’iniciatives diverses.  

Ahir dijous van fer una visita a la nova unitat el director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo; el director d’innovació i recerca del centre, Joan Comella; el director científic del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, Jaume Mora; la cap del servei de captació de fons, Glòria García; el director general de la Fundació “la Caixa”, Antoni Vila Bertrán, i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Salut i de Recerca de la Fundació “la Caixa”, Ignasi López. 

La inauguració de les noves instal·lacions té lloc quan es compleixen 20 anys de la creació d'aquest laboratori que va créixer gràcies a les donacions de la societat civil.  

El nou equipament disposa d’una superfície de 1.112 metres quadrats i integra dos espais diferenciats: d’una banda, un laboratori per al diagnòstic molecular i, d’una altra, un de destinat específicament a la recerca. “En un principi l’estudi molecular del tumor només es feia en casos molt concrets i més per temes de recerca que no pas d’assistència. Però actualment es fa en tots els casos perquè el diagnòstic molecular del tumor és imprescindible per poder pronosticar-ne l’evolució i determinar quin és el tractament més adequat que s’ha de donar a l’infant, el que es coneix com a medicina de precisió o personalitzada. Forma part del tractament estàndard”, destaca Jaume Mora, director científic del PCCB.  

Al laboratori de recerca, un equip de 50 investigadors es dediquen a estudiar un ampli ventall de tumors del desenvolupament, com ara el neuroblastoma, el sarcoma d'Ewing o les leucèmies, entre d'altres. 

En paraules del director general de la Fundació “la Caixa”, Antoni Vila Bertrán, “la Fundació “la Caixa” està compromesa des de fa dècades amb la millora de la salut i de la qualitat de vida dels ciutadans. És per això que donem suport a projectes que sabem que tindran un impacte directe, com ara aquesta unitat de recerca en càncer infantil on l’esforç incansable dels investigadors es converteix en valuós coneixement científic i, sovint, en nous tractaments per als pacients d’aquesta malaltia”. 

stats