Les aliances de Damasc
Especials 30/03/2012

L'Iran va enviar un petrolier a Síria per transportar petroli a la Xina saltant-se les sancions

El vaixell va arribar el cap de setmana al port de Tartus, on hi ha una base naval russa. Va carregar 130 tones de cru, que suposarien ingressos de 80 milions de dòlars

Reuters
2 min

LondresL'Iran està ajudant Síria a saltar-se les sancions internacionals facilitant-li amb un vaixell que transporta petroli de Damasc a una companyia estatal xinesa. En aquesta operació el règim de Baixar Al-Assad podria obtenir fins a 80 milions de dòlars.

Teheran, que també és objecte de sancions internacionals, ha promès donar tot el suport a Al-Assad i ha elogiat la seva resposta a la revolta, que va començar el març i on han mort almenys deu mil persones.

"Els sirians volien vendre petroli directament a la Xina, però no podien aconseguir un vaixell", ha apuntat una font industrial a Reuters. La font ha assegurat que li havien ofert fer el transport però que s'hi va negar i que el comprador xinès era l'empresa estatal Zhuhai Zhenrong Corp. La companyia diu que no té cap notícia sobre el cas. L'Iran i el ministeri de Petroli sirià tampoc han respost a la trucada de Reuters. Segons la mateixa font, Síria també hauria contactat amb Venezuela per dur a terme l'operació.

L'Iran va enviar finalment a Síria un petrolier de bandera maltesa, que pertany a una companyia identificada pel Departament de Defensa com a una empresa pantalla creada per esquivar l'embargament. El vaixell va arribar al port de Tartus, on hi ha una base militar naval russa, el passat cap de setmana i va carregar 132,277 tones de cru, segons la mateixa font i els registres de navegació.

Els satèl·lits determinen que el vaixell anava cap a Port Saïd a Egipte, on hauria d'arribar dimecres. La destinació final no està comunicada, però la font de Reuters diu que seria a la Xina o a Singapur.

El departament d'Estat nord-americà va dir el gener que Zhuhai Zhenrong era el principal abastidor de productes de refinament de petroli a l'Iran, que també està afectat per sancions internacionals per aturar el finançament al seu programa nuclear.

Síria, que té una capacitat de producció de petroli molt limitada i que es destinava principalment a Europa, ha vist les seves exportacions aturades per l'embargament que el setembre va imposar la Unió Europea, en resposta a la brutal repressió de la revolta.

The M.T. Tour reached the Syrian port of Tartus at the weekend, where it loaded the 120,000 metric tonne (132,277 tons) cargo of light crude oil, according to the industry source and shiptracking data.

Satellite tracking showed the vessel was last spotted near Port Said in Egypt, where is was due to arrive on Wednesday. Its final destination was not available but the industry source said the vessel was likely to head to China or Singapore.

"I was asked to provide an option to ship to southern China or Singapore," the source said.

stats