Santa Tecla
Especials 03/09/2022

La major festa de Catalunya

La festa major de Tarragona celebra els 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla i la fi de les restriccions

Redacció
8 min
La representació del Retaule de Santa Tecla, a càrrec de l'Esbart Santa Tecla

Santa Tecla, la festa major de Tarragona, és la festa de les festes. Una festa popular i participativa que es remunta al 1321 i que, pel seu gruix patrimonial, va ser declarada el 1996 Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat. I després de 2 anys sense poder viure les festes d’una manera habitual, la Santa Tecla més llarga, excepcional i esperada ja és aquí, amb actes que enguany s’allargaran del 12 al 25 de setembre, 3 dies més, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del Braç de Santa Tecla a Tarragona. Són prop de 400 actes, amb el punt culminant el 22, 23 i 24 de setembre, amb l’actuació del Seguici Popular, un dels més importants dels Països Catalans, i les colles castelleres.

Com destaca l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, la festa “projectarà Tarragona, la seva història i tradició, com la gran ciutat que és; i com a gran aparador de talent local i cultura i festa excepcional que tenim”. Ricomà destaca també “la gran oportunitat per activar l’economia de la nostra ciutat. És la millor inversió que podem fer”. Un paper decisiu en l’èxit de la festa són les entitats i agents culturals de la ciutat. “Ens enriqueixen culturalment com a ciutat i com a tarragonins i tarragonines i amb elles hem confeccionat tot un programa de festes motivador i engrescador i que posa en valor el dret a la cultura”, explica la consellera (regidora) de Cultura, Inés Solé.

A més, es vol reforçar l’impacte que ja té a nivell de país, i amb el suport del Patronat de Turisme s’ha triat el lema “Santa Tecla, la Major Festa de Catalunya”.

Inici i final extraordinaris

L’espectacle inaugural i commemoratiu d’aquests 700 anys d’història, Setembre, de la mà dels tarragonins Marc Chornet i Roger Conesa, serà el dia 12 a la TAP (20 h). Oferirà una lectura contemporània i molt arrelada a la ciutat i a les seves festes de la figura de Santa Tecla, protagonitzada per les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig.

Les actrius de ‘Setembre’, l’espectacle inaugural de Santa Tecla 2022

També com a excepció, el Correfoc del dia de la Mercè no serà el punt i final, ja que les festes s’acaben el dia 25. L’escenari per cloure no només aquesta Santa Tecla sinó també la commemoració dels 7 segles de l’arribada de la relíquia de la patrona a la ciutat serà, com ho va ser ara fa 700 anys, la Catedral de Tarragona, que embolcallarà so i relat en un concert extraordinari dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana i on s’interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país, i que porta per títol Vesperae Tarraconensis, La Catedral del So.

La Crida s’apropa a la ciutat

Seguint els passos del Pregó, que des del 2019 se celebra al balcó de l’Ajuntament de cara a la ciutat, la Crida deixa de celebrar-se a l’interior del Palau Municipal i situa l’escenari a la plaça de la Font, on es duran a terme els homenatges festius a la perpetuadora, la Banda Unió Musical de Tarragona, i tecleres i teclers d’honor mantenint el ritual del balcó del Palau pel que fa al toc d’obertura i Crida, i a l’encesa de la primera tronada de festa major.

I el mateix vespre de Crida, repetint l’experiència del 2021, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar tota la ciutat d’olor a pólvora per anunciar aquest inici de la Santa Tecla més esperada.

Pel que fa al Pregó, enguany sense restriccions d’aforament a la plaça de la Font, tindrà una novetat, i és que per primera vegada la pregonera, Danae Boronat, serà acompanyada per esportistes tarragonines.

Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral

El Ball de Titans

El Seguici de la ciutat està d’enhorabona aquest 2022 ja que, per fi, torna als carrers i les places amb total normalitat després de les tandes de lluïment excepcionals de l’any passat a sobre de l’escenari de la plaça de la Font. A més, recupera un ball nou: es tracta del Ball de Titans que, coincidint amb els 700 anys de la seva primera notícia, el Gremi de Marejants proposa tornar a incorporar al Seguici Popular tal com era des del s.XIV i fins a principis del s.XIX.

La Cercavila del Convit del 700

El 17 de setembre, Tarragona es convertirà en centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans amb un homenatge als principals seguicis populars dels Països Catalans. Es comptarà amb la participació del Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font.

Professó excepcional

També, en commemoració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de Santa Tecla, la professó del 23 de setembre serà extraordinària, doncs es veurà embolcallada en tot el seu recorregut per la llum de 7.000 espelmes que es distribuiran entre la ciutadania que la segueixi al seu pas per les places i carrers de la ciutat.

Imatge d'arxiu de la diada castellera del Primer Diumenge

Els castells

Després de la magnífica diada de Sant Magí, la ciutat recupera també en la seva plenitud tot el calendari casteller habitual de les festes de Santa Tecla. El 18 de setembre a la plaça de la Font tindrà lloc, després de dos anys d’absència, l’habitual Diada del Primer Diumenge amb la Colla Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. El 23 tornarà la diada de Santa Tecla amb els castells, torres i pilars de les colles castelleres de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. I finalment, el dia de la Mercè la ciutat viurà un retorn també molt esperat: la diada de la Mercè a la plaça de les Cols i els Pilars Caminant, que pujaran els vint esglaons de la Seu, els baixaran i enfilaran com és tradició el carrer Major fins a la plaça de la Font i el balcó de l’Ajuntament.

La Mulassa, que enguany fa 35 anys, mirant cap a la plaça de la Font des del balcó de l'Ajuntament

Les entitats

Com és habitual, diverses entitats celebren actes, molts d’ells commemoratius. És el cas de l’Esbart Santa Tecla, que fa 50 anys i oferirà una ballada especial al Teatre Metropol. També el Bou de la ciutat està d’aniversari i per celebrar els seus 30 anys organitza una cercavila especial amb la participació d’altres bous convidats. Altres celebracions d’aquesta Santa Tecla són els 35 anys de la Mulassa i els 20 de la Mulasseta, l’ homenatge i presentació del nou vestuari dels portants dels Gegants Moros i Negritos, el IV aniversari de la Geganta Frida o la festa del 10è aniversari de l’Associació Ambraçats.

Dames i Vells

Per primera vegada en la història de la festa, el Ball de Dames i Vells es representarà enguany als barris de Ponent, en concret a la plaça de la Constitució de Bonavista, per oferir la seva particular visió de la ciutat i el món als veïns i veïnes.

Els Manel oferiran un concert el dia 18 a la Plaça Corsini

Concerts

Aquestes festes també seran les del retorn dels grans concerts. Més de 50 repartits per tota la ciutat i per a tots els gustos, i la majoria gratuïts. Els grans noms d’aquesta Santa Tecla seran Manel, que actuarà de manera gratuïta el dia 18 a la plaça Corsini; el dia abans ho faran Baron Rojo i Viuda Negra a l’Anella Mediterrània, les formacions Auxili i Germà Negre ho farà el mateix 17 a plaça Corsini, i els Pets ho faran a la TAP el dia 24 de setembre.

No faltaran a la cita altres propostes tan tarragonines com la BUMT que oferirà al Teatre Auditori del Camp de Mart, l’espectacle Amparito.cat; Rambla Music presentant La Salseta de la Plateria, un concert homenatge a aquestes orquestres que es farà al Teatre Tarragona; el concert de Santa Tecla dels Ministrers del Consell Municipal amb motiu del seu 20è aniversari, a la Catedral, així com altres actuacions musicals més intimistes com el concert de Claudia Crabuzza amb motiu del 50è aniversari de l’agermanament entre Tarragona i l’Alguer, o el concert de música de banda a la plaça de la Pagesia amb la Stadtharmonie Amriswil, una banda suïssa dirigida per l’oboista tarragoní Jordi Bertran Sastre, antic membre de la BUMT.

A tot això se sumaran moltes altres propostes ja consolidades com són la Terrasseta, que del 14 al 21 oferirarà al Parc Saavedra música, teatre, circ, espai de trobada i reflexió feminista, projectes solidaris, cinema i restauració per a tots els gustos. Alguns dels seus caps de cartell d’enguany són Maria Jaume i Joan Colomo. Altres noms destacats arribaran de la mà del col·lectiu Barraques, que tornarà a omplir de bona música el passeig de les Palmeres les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb actuacions com Svetlana o Ganjanights. Tampoc faltaran el Sona9, els Teclautors i el JazzClub de la Tecla Capsa, a la Capsa de Música de la mà de l’Associació de Músics; les propostes de La Música del Diable amb El Jardí Sonor amb Eva Fernández i 2UT, així com les moltes iniciatives familiars que oferirà l’associació Tecletes.

El cartell de l'edició del 2022

Creació audiovisual i llibres

El cinema i els documentals també tindran un pes important aquesta santa Tecla amb diferents propostes com l’estrena del documental 7 de festa. Recuperem Santa Tecla (1979 – 2000). L’audiovisual, de Maria Roig Alsina, Joana Zapata i Morris Produccions, ens mostra a través de testimonis i imatges d’arxiu de fa 40 anys com un grup de joves van recuperar la nostra festa. 

La segona proposta, El Viatge de les relíquies de Santa Tecla, un documental de Rafael López-Monné i Julio Villar, produït per Kamaleón, es capbussa en l’apassionant món de la Tarragona medieval i aborda com va ser l’arribada del Braç de santa Tecla a Tarragona.

D’entre les publicacions destacades d’enguany hi ha el llibre il·lustrat Operació Tecla, de Joan Carles Blanch (Santa Tecla 700), que explica la història de l’origen de la santa, del seu culte i de l’arribada de la relíquia a la ciutat. La vida de Tecla, la construcció de la catedral de Tarragona, la ciutat medieval, …una aproximació a tot el detall de la relació entre la Tecla i Tarragona.

Més informació a:

santatecla.tarragona.cat

agenda.tarragona.cat

app TGN Agenda

stats