Màsters i Postgraus

Activitat física i esport, una aposta segura

La temàtica combina una bona sortida laboral amb una gran motivació de l’alumnat

6 min
Gestó esportiva.

BarcelonaEls màsters i postgraus de temàtica esportiva han experimentat un gran creixement en els últims anys, ja que combinen una bona sortida laboral amb una innegable motivació entre gran part de l’alumnat. El sector ha anat creixent i ha anat ampliant el ventall de professionals que necessita per gestionar-se de manera òptima.

“L’ecosistema està creixent molt i això ha generat una necessitat de captació de talent molt gran. S’estan buscant perfils qualificats de gent molt especialitzada”, opina Xavier Trallero. El director del Barcelona Sports Hub posa com a exemple el Job Marketplace que se celebrarà a la capital catalana el 5 d’octubre, un esdeveniment que posarà en contacte empreses que necessiten trobar talent en el món de l’esport amb treballadors i estudiants del sector.

“Hi ha nous perfils professionals que estan sent molt demandats per un sector que no para de créixer. Les noves tecnologies han impulsat l’ecosistema, però obliguen la gent a reciclar-se i a estar molt al dia perquè l’escenari canvia molt ràpidament i cal dominar eines que no deixen d’evolucionar. Fins ara la millor opció que molts joves trobaven era introduir-se en una start-up i aprendre, però des de fa uns anys comencen a aparèixer formacions que són molt interessants”, analitza.

Catalunya és un punt estratègic. “El Barcelona Sports Hub el que pretén ser és un espai on es pugui donar qualsevol tipus de sinergia en el món de l’esport. Potenciem la relació entre start-ups, empreses, inversors, universitats i federacions. La innovació porta a una millora de la competitivitat del sector. Es tracta d’una iniciativa público-privada impulsada per l’Ajuntament de Barcelona que està executant Indescat. Aviat llançarem un catàleg de serveis amb la finalitat de donar visibilitat a Barcelona, que és una ciutat molt potent pel que fa a l'esport”, resumeix Trallero.

Les possibilitats són immenses. El Màster en Gestió Esportiva de la UAB i el Johan Cruyff Institute, per exemple, va ser distingit entre els 15 millors programes d’Europa i el 39è a escala mundial per l’Sport Business Postgraduate Course Rankings 2019. “L’objectiu principal és formar qualsevol professional en l’àmbit del sector esportiu. Està pensat tant per a persones que han tingut un paper actiu com a esportistes com per a d’altres que tenen afinitat per aquest sector. El programa cobreix diferents punts. Hi ha temes transversals com les finances, el màrqueting o la gestió i d’altres més especialitzats com el patrocini, les instal·lacions o els esdeveniments esportius”, explica a l’ARA Ricard Esparza, professor de la UAB i coordinador acadèmic de la formació.

El programa té tres modalitats; una de presencial que es fa a Barcelona i dues en línia, que s’imparteixen en castellà i anglès. “El màster té una durada de nou mesos. Tenim estudiants d’arreu del món, molts dels quals són de l’Amèrica Llatina. Hi ha gent que ve del món de la gestió o les finances, d’altres que venen de les ciències de l’esport i un tercer grup que prové d’altres àmbits diversos”, assegura.

Aquest màster es dirigeix principalment als titulats universitaris d'administració i direcció d'empreses, economia, màrqueting, turisme o els seus equivalents, però també permet l’accés a titulats universitaris en l'àmbit de les ciències de l'activitat física i l'Esport, periodisme, publicitat i relacions públiques i comunicació audiovisual. “La taxa d’èxit és molt bona i la majoria d’estudiants acaben al sector de l’esport. Algunes de les sortides més habituals són gestionar instal·lacions i treballar en clubs”, diu Esparza.

El màster té acords amb diferents organismes, federacions o empreses per fer-hi pràctiques. “Són opcionals perquè entre un 30 i un 40% dels alumnes ja tenen experiència en el món laboral. Per als que sí que tenen interès tenim un ventall de possibilitats, però també podem exercir d’interlocutors amb alguna empresa per la qual ells tinguin un interès especial”, explica.

El volum d’inscrits es manté estable. “La competència ha augmentat molt i cada vegada hi ha més programes dedicats a aquest sector. El mercat ha trobat el seu equilibri i el creixement no és gaire gran”, analitza. Esparza reconeix que el nombre de noies que aposten per aquests màsters encara és molt petit. “Tot i que fem accions de màrqueting molt especialitzades, la demanda és molt més pronunciada entre els homes”, resumeix.

“El sector requereix professionals”

TecnoCampus, per la seva banda, té un màster i un postgrau dedicats al tema. Sara González, que és la coordinadora acadèmica del màster en Entrenament Personal i Readaptació Fisicoesportiva, té experiència com a fisioterapeuta i readaptadora en l'àmbit clínic i esportiu. “En la societat cada vegada hi ha més persones de totes les edats que van prenent consciència de la importància de crear en la vida quotidiana hàbits relacionats amb la pràctica de l’activitat física i esportiva com a mitjà per aconseguir un benestar físic i mental. D’altra banda, els esportistes, i especialment els entrenadors, saben que és important pautar estímuls d’entrenament i mètodes de recuperació adequats, per prevenir les lesions i garantir una vida esportiva més prolongada i saludable”,  expliquen des del TecnoCampus.

Des del departament de Salut del TecnoCampus s'ha detectat que el sector requereix professionals amb una formació específica vinculada a l’àmbit de les ciències de l’activitat física i l’esport, més concretament en l'àmbit de la salut i el rendiment. L’entrenador personal com a professional en l’àmbit del fitness i de l’entrenament esportiu ha aconseguit un estatus rellevant en les activitats fisicoesportives. Per la seva banda, la figura del readaptador funcional a l’esforç fisicoesportiu en esportistes que han patit o tenen algun tipus de lesió o patologia és necessària per satisfer la manca actual de professionals formats en aquest sector, així com per aconseguir optimitzar el rendiment dels esportistes tan professionals com amateurs.

El màster universitari en Entrenament Personal i Readaptació Fisicoesportiva pretén formar professionals amb les competències específiques necessàries des de l’àmbit de coneixement de les ciències de l’activitat física i l’esport. “Amb aquest màster es garanteix als graduats i llicenciats una formació exigent que sens dubte millorarà les competències pautades per la Subdirecció General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, en les quals s’estableix que “els educadors fisicoesportius podran dirigir, supervisar i avaluar la pràctica d’exercici físic, adaptat a les característiques, necessitats i preferències de persones de qualsevol edat amb algun problema de salut, així com a les que tenen diversitat funcional o capacitats diferents, i contribuir així a l’adherència a les prescripcions dels professionals sanitaris i al manteniment de la pràctica de l’activitat física i regular”.

La coordinadora ressalta el gran potencial docent que té el màster, amb experts en els diferents àmbits. "És un dels punts forts del màster", afirma. Un altre dels pilars del màster són la gran oferta de centres professionals oferts per a la realització de les pràctiques.

A més, TecnoCampus també ofereix un postgrau en Readaptació Fisicoesportiva. La formació aporta les eines acadèmiques necessàries perquè els professionals del sector adquireixin les competències professionals adequades per ser capaç d'utilitzar mitjans i mètodes de readaptació funcional a l'esforç físic i esportiu, en cas que els practicants o esportistes haguessin patit una lesió o malaltia. A més, es pretén que el disseny curricular d'aquesta titulació desperti les inquietuds científiques en un àmbit tan en voga en el panorama actual com és el de la recerca en l'àmbit de Ciències de la Salut i de l’Esport.

Ciència i Tecnologia en futbol

El rendiment esportiu i la innovació tecnològica en el futbol centren el contingut d’un nou màster que presenta la Universitat de Barcelona (UB). L'objectiu fonamental de la formació és formar professionals que adquireixin els coneixements, les habilitats i les competències necessàries per al desenvolupament de totes les activitats aplicades al rendiment esportiu i la innovació tecnològica en el futbol.

El pla formatiu de la titulació pretén dotar els estudiants de la preparació científica i la capacitació pràctica necessàries per al desenvolupament de la seva activitat professional en l'aplicació tecnològica en l'esport, així com el seu estudi teòric i pràctic.

La UB també té altres màsters, com el de Direcció d’Empreses de l’Esport, el de Gestió d’Entitats Esportives, el de Gestió per a la Innovació en Turisme Esportiu o el d’Igualtat de Gènere en l’Esport i l’Educació Física, així com d’altres més orientats a la nutrició, la psicologia o la tecnologia.

A través de l'adscripció a les universitats de Barcelona i Lleida, i la col·laboració amb altres universitats, l'INEFC ofereix màsters en els principals àmbits professionals de l'àmbit de l'activitat física i l'esport, adaptats a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). Aquest centre també ofereix màsters i programes de titulació pròpia, en col·laboració amb altres institucions acadèmiques o professionals, que tenen com a objectiu satisfer les demandes més actuals de l'entorn laboral, amb una orientació estrictament professional.

La Universitat Blanquerna-ERL, per la seva banda, té en el seu catàleg les següents formacions: màster en Gestió d'Organitzacions i Projectes Esportius (Sports Management), màster en Entrenament i Readaptació a l'Esport i títol d'expert universitari en Habilitats Directives i Gestió de Projectes Esportius.

stats