Massana, centre educatiu i institució cultural

L’Escola Massana ha esdevingut centre de referència en l’àmbit de les arts i el disseny a Barcelona, amb una clara incidència social al barri del Raval i a la resta de la ciutat

2 min
Alumnes a classe a l'Escola Massana en una imatge prèvia a la pandèmia

Centre municipal d’art i disseny de la ciutat de Barcelona, l’Escola Massana va engegar la tasca pedagògica el 1929, fruit del llegat del filantrop barceloní Agustí Massana. Al llarg dels seus més de 90 anys s’ha convertit en un centre únic i integral de referència en l’ensenyament de les arts i del disseny. Actualment ofereix el Grau Universitari en Arts i Disseny (UAB), Cicles Formatius de Grau Superior, Batxillerat Artístic, el Postgrau en Arts Aplicades Contemporànies i els cursos de Massana Permanent, que situen en tots els casos l’alumne al centre de l’aprenentatge en dues direccions: l’aprenentatge del fer, a través de l’experiència als tallers de l’escola, i l’aprenentatge del saber, a través de la recerca, el pensament i la reflexió crítica.

Institució cultural

A més de centre educatiu, l’Escola Massana ha esdevingut avui un centre cultural a la ciutat gràcies a les col·laboracions amb agents culturals i institucions, subjectes a la formació curricular dels estudiants; i gràcies també a les activitats culturals i socials que transcendeixen les estratègies pedagògiques i les parets del centre. Aquestes accions esdevenen una extensió natural de la pedagogia i suposen un vehicle de socialització dels valors intrínsecs de l’escola al servei de la ciutadania.

En aquest sentit, l’Escola Massana posa al servei dels ciutadans que ja no estan en etapa formativa postobligatòria les seves instal·lacions i un equip de docents externs que treballen en la formació permanent. Així es construeix una oferta de cursos i tallers al voltant de l’art i el disseny, pensats per ampliar i actualitzar la formació tant d’estudiants com de professionals en actiu.

En l’exercici d’aquesta responsabilitat com a ens cultural, la Massana col·labora amb fundacions públiques i privades, amb espais i centres d’art i disseny, i amb institucions com l’ICUB, el CONCA, el MACBA, el FAD, la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, el Centre d’Artesania de Catalunya, Barcelona Activa i la Boqueria. A escala de barri, participa de manera regular en les juntes del patronat d’Amics del la Rambla i de Tot Raval, i manté relacions amb l’Associació Veïns del Raval.

Camí d’esdevenir centenària, l’Escola Massana se situa avui al flamant edifici projectat per l’arquitecta Carme Pinós a la plaça de la Gardunya, al costat del mercat de la Boqueria. 

stats