Especials 18/11/2021

Més de 100 activitats inscrites a la Setmana de la Pedra Seca 2021

La segona edició d’aquest esdeveniment arrenca oficialment divendres amb propostes que inclouen exposicions, cursos i tallers de restauració i xerrades

2 min
Visita a una construcció de pedra seca a Llers, en una edició precedent de la Setmana de la Pedra Seca

La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca ha superat finalment el centenar d’activitats inscrites. Exposicions, cursos i tallers de restauració, xerrades, activitats de voluntariat, sortides de descoberta, concursos a Instagram... Activitats per a totes les edats i per a tots els públics, organitzades per entitats, col·lectius i voluntaris d’arreu dels Països Catalans, per tal de difondre i posar en valor la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva.

El gruix de les activitats tindrà lloc a Catalunya (98), les Illes Balears (7) i Andorra (4). N’hi haurà també una a la Catalunya Nord i dues al País Valencià. Per categories, es faran 44 sortides de descoberta del territori, 29 activitats de formació i construcció i 39 activitats de divulgació, organitzades per un total de 103 entitats.

Per la seva originalitat, destaquen per exemple activitats com passejades amb tast de productes locals, recorreguts fotogràfics o de catalogació de construccions, una ruta teatralitzada, un taller de cuina vinculada a la pedra seca, un taller de maquetes, la realització d’un pessebre en un paisatge de pedra seca o diverses exposicions, entre elles una que tindrà lloc a l’interior d’una barraca.

Nombroses sortides permetran descobrir nous itineraris de pedra seca de la mà de coneixedors locals, es podrà aprendre la tècnica i participar de la restauració del patrimoni de pedra seca o participar de la reflexió del futur d’aquest patrimoni, tècnica i ofici a casa nostra a través de diverses jornades divulgatives. Es presentaran també diferents publicacions, i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura tradicional farà entrega del 2n Premi Pedra Seca a la Fundació El Solà de la Fatarella.

Tercer aniversari

La Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre de 2021, coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Les activitats programades es poden consultar a l’Agenda en línia i al Mapa d’ubicacions a www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/ i es poden seguir també a les xarxes socials amb el #SetmanadelaPedraSeca.

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats del territori dels Països Catalans que va néixer l’any 2020. 

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català.

stats