Fundació "la Caixa"
Especials 26/05/2023

Més de 300 persones privades de llibertat aconsegueixen una feina el 2022 amb el programa Reincorpora de la Fundació “la Caixa”

Un total de 885 persones que encaren el final de la seva condemna han participat en itineraris personalitzats d’integració sociolaboral, que contribueixen a millorar les seves competències personals i professionals, i un 72% de les persones en recerca d’ocupació (451) han obtingut un lloc de treball.

Redacció
2 min
Visita al projecte Incorpora a la Fundació Oscobe de Girona. Pere Duran/ Nord Media

Construir un futur diferent i reintegrar-se a la societat. Amb aquest objectiu, un total de 885 persones privades de llibertat i del programa de justícia juvenil han participat durant el 2022 en els itineraris personalitzats d’inserció laboral del programa Reincorpora de la Fundació “la Caixa”, impulsat amb el departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. D’aquestes, 451 han iniciat una cerca d’ocupació i 325 (un 72%) han obtingut una feina.

El projecte, que s’adreça a població reclusa que encara el final de la condemna, ofereix itineraris adaptats a les necessitats particulars dels interns, amb una durada d’entre 6 mesos i un any, combinant formació i accions de servei a la comunitat per a la recerca de feina com a factor clau per a la reinserció. L’objectiu és que la persona ampliï les seves competències, reforci valors, confiança i motivació, i millori habilitats personals i professionals que l’ajudin en el seu camí cap a la plena inclusió social i laboral.

“La reinserció de les persones privades de llibertat és l’objectiu del nostre programa Reincorpora. Per aconseguir-ho, és essencial que, com a primer pas, trobin una feina”, ha destacat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán.

“La bona col·laboració amb totes les institucions i entitats del tercer sector, així com les xifres assolides en més d’una dècada, avalen la metodologia i efectivitat d’aquest programa, que aborda el procés de canvi des d’una perspectiva integral”, ha afegit.

Ambdues institucions han fet aquestes declaracions en el marc d’una visita institucional a la seu de la Fundació Oscobe, a Girona, una de les 27 entitats del tercer sector que col·laboren per al desenvolupament del programa Reincorpora. A més a més, han signat un conveni perquè aquest projecte, que va arrencar l’any 2011, tingui continuïtat. Amb aquest objectiu, la Fundació “la Caixa” farà una aportació de més de 2.170.000 euros per al desenvolupament del projecte.

La col·laboració amb 27 entitats socials especialitzades en l’atenció i l’acompanyament a persones en risc d’exclusió és el que permet oferir itineraris de reinserció adaptats a les necessitats específiques de cada participant, gràcies a la figura del tècnic Reincorpora, que dissenya i pacta amb els participants l’itinerari. A Catalunya, es porta a terme de la mà del Centre d’Iniciatives per la Reinserció, CIRE, a través de la Oficina Tècnica Reincorpora i la implicació dels nou centres penitenciaris, quatre centres oberts, set centres educatius (Justícia Juvenil) i quatre centres de medi obert.

stats