Contingut patrocinat

Pla metropolità contra la pobresa urbana

Catorze municipis de l'AMB reben 10 milions d’euros del nou Programa Integral de Barris de l’ens per a projectes que redueixin la desigualtat i el risc d’exclusió

Judit Monclús
5 min
barri de bellvitge l'h hospitalet  immigracio barris nous catalans area metropolitana de barcelona sud baix llobregat barcelones immigrants emigrants gent carrer mercadillo barris populars

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el Programa Integral de Barris per a la millora de rendes amb la voluntat de combatre la vulnerabilitat urbana, que es produeix quan conflueixen processos d’exclusió social en àrees urbanes determinades. De fet, un estudi de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) assenyala que aquest fenomen es defineix a partir de tres característiques: la persistència en els espais urbans, la concentració territorial i la complexitat i diversitat de les formes en què es presenta.

El Programa Integral de Barris per a la millora de rendes treballa per augmentar l’equitat territorial

Per això, el Programa Integral de Barris per a la millora de rendes treballa per augmentar l’equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables a través de propostes presentades pels diferents ajuntaments metropolitans, primers coneixedors de la realitat dels seus barris. “La paraula clau és reduir les desigualtats. Crec que és un camí que comencem ara, que s’incorpora a totes les polítiques socials posades en marxa a l’AMB. Confiem molt en els ajuntaments i en la bondat d’aquest pla d’actuació”, apunta Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB.

Mapa de la vulnerabilitat urbana

Índex de vulnerabilitat urbana

20 projectes en 14 municipis

Els ajuntaments metropolitans s’han bolcat en aquesta primera convocatòria, ja que l’AMB va rebre 20 projectes presentats d’un total de 14 ajuntaments. El conjunt de les sol·licituds va exhaurir la dotació econòmica aprovada per al període 2022-2024, que arribava als 9,9 milions d’euros. Així, els municipis que rebran finançament per poder dur a terme aquestes accions són Badalona, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Gramenet.

En què consisteix el pla metropolità contra la pobresa urbana?

L’AMB s’encarrega de subvencionar fins al 80% del pressupost total de cada projecte, amb una aportació màxima d’un milió d’euros. Per la seva banda, els ajuntaments, que han presentat tants projectes com han cregut oportú, són els responsables de completar el finançament de cada pla. Aquesta primera convocatòria del programa metropolità de barris permetrà, doncs, dur a terme la totalitat dels projectes presentats per un valor total de 14 milions d’euros al territori metropolità. “La quantitat que hi hem destinat està equilibrada, perquè s’ha correspost amb la demanda que hem obtingut dels ajuntaments. Volem destacar el gran esforç dels consistoris que s’han presentat al programa, perquè han presentat propostes coherents, compactes des d’un punt de vista pressupostari i que, al mateix temps, tenen perspectiva de continuïtat”, indica Antoni Farrero, coordinador general de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB.

Convivència i desenvolupament social

El 50% dels projectes que rebran aquests ajuts tenen com a idea principal el progrés en la restitució de l’equilibri social, com ara refer línies de convivència a través d’associacions, entitats, tallers i empreses, així com reforçar la formació mitjançant programes digitals per a adults i col·lectius especialment vulnerables. És el cas, per exemple, del barri de La Ribera de Montcada i Reixac, que preveu una actuació integral per a la millora de la convivència i el desenvolupament social a través d’accions com ara la tramitació i agilització documental per millorar l’accés de famílies vulnerables a recursos públics, la posada en marxa d’un servei d'intervenció en absentisme escolar i promoció d’èxit escolar, i el treball per donar suport al programa Cultura és barri, amb col·laboracions per la inserció social i el desenvolupament comunitari.

L'educació és un dels eixos principals del pla

“Un altre punt important sobre el qual han incidit el 15% dels projectes és la coordinació de diferents agents socials, sobretot pel que fa a aspectes laborals, mentre que també un altre 15% dels projectes presentats s’han fixat en l’establiment de xarxes veïnals per gestionar incidències, possibles conflictes i la seguretat dels col·lectius més vulnerables”, relata Farrero. En aquest sentit, es desplegaran propostes com els nous espais de socialització al barri de Les Planes de Sant Joan Despí per combatre l'aïllament i la solitud de la gent gran, l’adequació de l’interior del centre cívic per dotar-lo de nous usos, com ara que allotgi el centre integral de la dona o el desplegament dels agents de convivència. “A banda del benefici directe que podrem tenir amb aquests projectes, aquest desenvolupament segur que ens aportarà moltes dades i posarà llum sobre determinats problemes i formes de resoldre’ls que ens ajudarà per formular futures polítiques socials de l’AMB”, esgrimeix Farrero.

Infraestructura verda metropolitana

Per aprovar aquests projectes, l’AMB va establir que les actuacions de les propostes presentades havien de respondre a quatre objectius principals: avançar en l’eliminació dels desequilibris socials i econòmics a les zones afectades, així com afavorir les capacitats personals, familiars i socials de les persones i comunitats per propiciar una convivència harmoniosa i enriquidora als veïnats dels barris de la ciutat. A la vegada, també havien de servir per coordinar els diferents actors econòmics i socials per trobar un equilibri dins del marc de l’ocupació que possibilités un nivell de vida digne per als habitants d’aquests barris. “Buscàvem posar en contacte empreses i agents econòmics amb demandants de llocs de treball i de serveis per identificar en quines qüestions calia incidir, com ara problemes de formació o d’aptitud per trobar una solució conjunta”, explica Farrero. Els programes presentats també havien de garantir unes condicions de seguretat als espais públics i pel que fa a la convivència veïnal que permetessin desenvolupar amb normalitat activitats de caràcter econòmic i social.

El pla vol afavorir les capacitats personals, familiars i socials de les persones i comunitats per propiciar una convivència harmoniosa

Altres plans de l'AMB contra la desigualtat social  

15 milions d’euros

Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals. Està dotat amb 15 milions d’euros distribuïts al 50% entre els anys 2022 i 2023. Aquest pla posa el focus en millorar les condicions i la qualitat de vida de la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona a través del reforç de la cohesió social, la convivència i l’accés a una feina digna.

4 milions d’euros

Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis (Pla ApropAMB). Amb una dotació econòmica de més de 4 milions d’euros, els projectes subvencionats s’han executat al llarg d’aquest 2022. El pla, que va sorgir arran de la pandèmia, es focalitza en l’impuls del reforç educatiu i la cura de persones de col·lectius vulnerables, la potenciació del talent femení i la dinamització del comerç local i els professionals autònoms.

stats