Què fem avui?

Propostes per a tots els gustos i totes les edats per viure la màgia de Nadal ja des de les setmanes prèvies. Uns plans que reprenen a poc a poc la normalitat per a delit de tothom

6 min
Imatge de la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona

Les clàssiques de Barcelona

El cap de setmana passat, amb la inauguració de les fires de Nadal de Santa Llúcia i de la Sagrada Família, donàvem el tret de sortida de l’època més màgica de l’any. La primera, que enguany celebra la seva 235a edició, omplirà novament l’avinguda de la Catedral amb 170 parades, 140 de les quals dedicades a vendre productes nadalencs com pessebres, figuretes, molsa, arbres de Nadal, complements per a la llar... L’altra trentena de parades es reserven a articles de regal. Una edició, dotada de les mesures de seguretat adequades, que compta amb diverses novetats. Entre d'altres, segons explica el president de l’Associació Fira de Santa Llúcia, Albert Deulofeu, “la col·locació de més de 20 arbres de Nadal il·luminats, l’ampliació de les activitats i la creació d’un espai per conèixer a fons la història de la fira, els seus artesans, les exposicions de pessebres, fotografies, etcètera”. La Fira de Nadal de la Sagrada Família, que estarà oberta fins al dia 23, també acull un bon gruix de parades de pessebres, arbres de Nadal, alimentació, llaminadures, regals i artesania, al marge d’una agenda d’activitats per als més petits, com tallers, pintacares, contacontes i cantades de nadales. Per últim, la Fira de Reis de Sant Tomàs ocuparà la Gran Via de les Corts Catalanes entre el 17 de desembre i el 6 de gener.

La Fira de l'Avet d'Espinelves

Fires arreu del territori

Les setmanes prèvies a Nadal, arreu del nostre país tenen lloc un bon nombre de fires de temàtica nadalenca. És el cas de la Fira de Nadal de Caldes de Montbui, que va arrencar el cap de setmana passat i estarà oberta fins al 8 de desembre; la Fira del Pessebre d’Olot, del 4 al 7 de desembre; la de Nadal i el Torró Artesà de Cardedeu, del 10 al 12 de desembre, o la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, els dies 18 i 19 de desembre. Altres d’emblemàtiques són la de l’Avet d’Espinelves, que arriba a la seva 40a edició i que del 4 al 12 de desembre transformarà els seus carrerons empedrats en un indret ideal per adquirir l’arbre de Nadal i descobrir l’ofici de cistellers, espardenyers i bufadors de vidre, entre altres artesans, que allà s’apleguen. El Mercat de Nadal de Girona, que del 26 de novembre al 5 de gener omplirà la plaça Independència de parades de tota mena d’articles típics nadalencs, i la Fira d’Artesans de Vic, on del 4 de desembre al 4 de gener es donaran cita una trentena d’expositors, són altres opcions per endinsar-se en les festes de Nadal a casa nostra.

Il·luminació de Nadal als carrers de Platja d'Aro

Propostes per donar i regalar a Platja d’Aro

L’agenda de Nadal de Castell d’Aro, Platja d’Aro i Sagaró no va arrencar amb la clàssica encesa de llums el 27 de novembre, sinó que va anar escalfant motors setmanes abans. Primer, amb un concurs per emportar-se un tió a casa i, després, amb un altre de felicitacions nadalenques. Els carrers i places dels tres pobles, degudament decorades, també acolliran un túnel de llum i espectacle musical de Nadal (Platja d’Aro); la gimcana de la Xalarina i en Salar; una pista de gel, a la plaça dels Estanys de Platja d’Aro, i el concert de Nadal a càrrec de la Coral de la Vall d’Aro i la Coral Cypsella, dissabte vinent a l’església de Santa Maria de Castell d’Aro, a més de tallers infantils de quadres, boles i postals nadalenques.

Altres cites que no ens podem perdre són el Mercat de Nadal de Platja d’Aro, el cap de setmana vinent; el Cagatió de la Biblioteca Mercè Rodoreda, el dia 15; la 3a edició del Platja d’Aro Nadal Shopping, els dies 17, 18 i 19 de desembre, o el concert de Cap d’Any, amb Susanna del Saz i Neus Mar, que tindrà lloc a Castell d’Aro. Precisament l’antic casino d’aquest municipi acollirà l’emissió en directe del programa Islàndia de RAC1, el dia 16, coincidint amb l’arrencada del seu 62è Pessebre Vivent, que es podrà veure fins al 2 de gener. Els més menuts tampoc podran resistir-se a dos esdeveniments: el parc infantil de Nadal El Mar dels Nens, que tindrà lloc del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener al Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro, i la Cavalcada dels Reis de l’Orient, que passarà per cadascun dels tres municipis la tarda del 5 de gener.

'Billy Elliot, el musical', al Teatre Victòria

La cultura, aposta segura

Els espectacles musicals i teatrals mai no falten a l’agenda de les famílies que es reserven un dies lliure per a aquestes dates. Totes elles podran disfrutar d’obres com la comèdia interactiva Pecats imperdonables, a Aquitània Teatre; El guardaespaldas, al Coliseum fins al 9 de gener, o Billy Elliot, el musical, al Teatre Victòria des del 9 d’octubre. Els més petits també gaudiran d’espectacles com El trencanous, Màgia en Família, amb Gerard Borrell, i Imma i Gina (o com sobreviure en un món digital), totes tres representades a l'Aquitània Teatre, o Bruna, el musical, al Petit Romea.

La quota musical la trobem en clàssics com El conte de Nadal de Charles Dickens, que es representa al Gran Teatre del Liceu els dies 18 i 19 de desembre, o amb el retorn al Palau de la Música Catalana de John Eliot Gardiner i els concerts protagonitzats per l’Orquestra Simfònica del Vallès, entre ells el Festival de Valsos i Danses, El trencanous de Txaikovksi i els concerts de Cap d'Any. L’edifici modernista també acollirà el tradicional concert de Sant Esteve, que reunirà un any més la família coral de l’Orfeó Català.

A la Pedrera s'hi pot fer cagar el tió

I encara més!

Hi ha altres edificis emblemàtics que també acullen activitats especialment dissenyades per als més petits aquestes dates. Un és la Pedrera, amb activitats com Caçadors de tions! o El Nadal més animal. Durant la visita Pedrera Essencial, els infants podran fer cagar el tió o descobrir les tradicions nadalenques a través dels Christmas Corners ubicats en diversos punts del recorregut. Món Sant Benet també presenta Operació Reis Mags, una activitat que permet alternar un petit joc de pistes pel monestir i l’elaboració d’una recepta típica d’aquestes dates, les neules. Com a cirereta del pastís, les famílies que ho desitgin podran escriure la seva carta als Reis Mags de l’Orient.

Al seu torn, els Jardins de Pedralbes acolliran entre el 7 de desembre i el 9 de gener Natura encesa, una experiència immersiva que reinventa els llums de Nadal i que alhora constitueix un cant a la diversitat i un conjunt de projeccions i jocs de llum que representen la vida al planeta. Per últim, la màgia de Nadal també inundarà Casa Seat fins al 24 de desembre. Ho farà a través dels Merry Days, en el marc dels quals els espais de l’edifici es transformaran gràcies a una decoració nadalenca que inclou elements 3D dissenyats pel pastisser Christian Escribà. Un calendari d’Advent ocuparà la façana de l’edifici i anirà desvelant noves activitats dia rere dia.

El pessebre vivent de les Gunyoles, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès)

Els pessebres vivents i els Pastorets tornen a escena

Els amants de Nadal i de les seves representacions més clàssiques podran gaudir així mateix dels pessebres vivents, que enguany tornen a 36 municipis catalans. La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya ha posat a la venda 30.000 entrades per a una temporada que arrenca aquest cap de setmana, amb les escenificacions de Cànoves i Samalús i que acabarà el 9 de gener amb les de Sant Fost de Campsentelles, les Gunyoles d’Avinyonet i els Prats de Rei. Una temporada en què se celebra el 50è aniversari dels pessebres vivents de Tona i dels Prats de Rei i el 40è del de Brunyola. Després d’un 2020 en què totes les representacions, excepte dues, van haver de cancel·lar-se, la federació celebra que el 70% dels pessebres que la conformen reprenguin l’activitat. La seva presidenta, Àngels Serentill, es refereix a aquest com “un any emocionant”, ja que “és com si tots els pessebres vivents que recuperem l’activitat ens estrenéssim per primer cop, després que la pandèmia ho capgirés tot l’any passat”. Els pessebres vivents, continua Serentill, “van molt més enllà de les escenes del Naixement i l’Adoració, també són una manera de recuperar i reviure una forma de vida antiga amb oficis i tradicions que ens connecten amb l’origen de la nostra cultura”. “Per a nosaltres –conclou– es tracta d’un espai de celebració de cultura popular, retrobament i germanor, i esperem que la gent que ens visiti també ho percebi així”. Un espai, val a dir, que comptarà amb tots els protocols i mesures de seguretat.

Els que també tornen a escena amb més ganes que mai són els Pastorets d’arreu de Catalunya, que es prepararen per fer 200 representacions aquestes festes. Més del 80% dels grups que conformen la Coordinadora de Pastorets de Catalunya oferiran representacions, doblant xifres de l’any passat, però encara lluny de recuperar el volum prepandèmic. La temporada arrenca el dia 18 amb les representacions de Collbató, Barcelona, Rubí, Sabadell, Sitges i Premià de Mar i es tancarà el 13 de febrer amb la del Vendrell. Des de la coordinadora destaquen com “les 6.000 persones que de forma altruista conformen aquest moviment social afronten la temporada amb moltes ganes i treballen per mantenir més viu que mai aquest fenomen teatral de cultura popular”.

stats