Les festes de Nadal més esperades

Es reprenen els principals esdeveniments col·lectius en un escenari d’incertesa provocat pel repunt de contagis de covid-19. Un Nadal amb més activitat, però encara caldrà prudència i el manteniment de totes les mesures de seguretat

4 min
Espectacular imatge de la plaça de Catalunya de Barcelona amb la il·luminació nadalenca

Després d’un 2020 amb importants restriccions a la mobilitat, les interaccions socials, els aforaments i els horaris, el Nadal d’aquest 2021 es presenta més “normal” tot i la incertesa provocada pel repunt de contagis de les darreres setmanes i l’alerta per la detecció de la nova variant òmicron. Si la pandèmia ho permet, seran unes festes en què podrem anar a parcs de Nadal, visitar fires, gaudir dels pastorets i els pessebres vivents, tornar-nos a reunir al voltant de la taula i reviure de nou la il·lusió de la cavalcada de Reis que tant es va trobar a faltar l’any passat.

Més consum

Com serà el consum d’aquest Nadal? L’increment de les vendes registrades durant el Black Friday i el Cyber Monday (les dues jornades amb descomptes del mes de novembre) fan preveure que, en global, aquestes festes s’incrementarà la despesa en compres i regals de Nadal en relació amb anys anteriors. Segons dades de l’Observatori Cetelem, especialista en tendències de consum, “el 23% dels espanyols enquestats tenen intenció de gastar més que l’any passat, cosa que suposa un increment de 15 punts percentuals respecte al 2020”. Es calcula que la despesa mitjana per persona serà de 531 euros, “un 20% més que les intencions mostrades l’any passat i superiors a nivells precovid”, afirma Liliana Marsán, responsable de l’entitat.

Bona part d’aquestes compres es faran online, una modalitat que es va disparar l’any passat amb la pandèmia i que “ha arribat per quedar-se”, com afirma Gisela Ammetller, docent dels estudis d’economia i empresa de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), especialista en màrqueting digital i comportament del consumidor. “D’una manera o altra els comerços han de tenir presència online. La compra online s’esdevé sobretot quan el consumidor té molt clar quin producte vol, de quina marca i model. En productes més artesanals o personalitzats tendeix a anar cap a la botiga física”, explica. Tot i el repunt del comerç electrònic, Espanya encara es manté en “quotes molt inferiors a altres països europeus”, afegeix Eduard Álvarez, professor d’economia de la UOC. “Les estratègies de les marques van cap al canvi de canal, i serà difícil que hi hagi un decreixement del comerç electrònic els anys vinents”, afirma.

Preus a l’alça

El que sí que notaran els consumidors aquest Nadal serà un encariment dels productes, sobretot els que siguin manufacturats, a causa de la pujada de preus del transport: “Aquells articles que hagin de recórrer grans distàncies seran els que incrementaran més de preu. Ho notarem sobretot en productes electrònics que hagin estat produïts i transportats des de fora”, explica. En aquest sentit, el comerç de proximitat és una bona alternativa, sigui per aconseguir articles a preus més assequibles o per fomentar un consum més sostenible i de km 0: “Cada vegada més la botiga de barri s’haurà de distingir per oferir una experiència de compra que aporti valor afegit al client, sigui en el tracte personalitzat o en l’acompanyament postvenda. És important que segueixin també una estratègia de digitalització, tendint cap a l'omnicanalitat; és a dir, permetent que els clients accedeixin a ells a través de múltiples vies”, conclou Álvarez.

El Top 5 de productes més adquirits aquest Nadal

Font: Observatori Cetelem

1.- Moda

2.- Joguines

3.- Perfums

4.- Calçat i complements

5.- Llibres


Imatge de la Cavalcada de Reis de Barcelona del 2020.

Tornen les Cavalcades de Reis

A Barcelona, encara amb la incògnita de les darreres novetats, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar recuperaran el seu recorregut tradicional pel centre de la ciutat, des de l’avinguda Marquès de l’Argentera fins a l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, passant per punts com la Via Laietana, la plaça Catalunya o l’avinguda del Paral·lel. Caldrà que els assistents portin mascareta a tot el trajecte.

L’Ajuntament de Girona i la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona treballen en una proposta que manté l’essència de l’última Cavalcada, i, a la vegada, afavoreix uns actes de Reis més captivadors i propers al públic assistent. Entre els acords destacats hi ha el fet de traslladar el campament reial al Camp de Mart i, l’acte final, a La Copa; eliminar la participació d’animals, i mantenir el gran gruix dels actes i les accions del darrer any durant els dies previs per fer arribar la màgia reial a tots els barris de Girona.

Davant possibles modificacions de la situació sanitària relacionada amb el covid, és possible que hi hagi variacions als actes plantejats. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Girona i la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona es treballa en possibles escenaris alternatius que permetin adaptar-se al màxim possible a nous contextos sanitaris. El programa definitiu es donarà a conèixer les pròximes setmanes.

A Tarragona, la cavalcada tornarà a recuperar el seu format habitual després d’un any de suspensió. Segons ha detallat l’alcalde, Pau Ricomà, “la visita dels Reis Mags es recupera tal com la coneixíem abans de la pandèmia sense oblidar tot allò que hem après arran de la crisi sanitària”. En aquest sentit, “a més de la tradicional Cavalcada, els infants podran repetir l’experiència de visitar els patges de Ses Majestats durant la jornada de preparació de la nit més màgica de l’any”.

La Comissió del Consell Municipal de la Cavalcada ha acordat recuperar la plaça de la Font com a espai emblemàtic per a la rebuda de l’Home dels Nassos el matí de l’últim dia d’aquest 2021 afegint al seu itinerari alguns dels barris de la ciutat, tal com es va fer el 31 de desembre del 2020, quan per adaptar-se a les condicions sanitàries l’Home dels Nassos va modificar el seu habitual trajecte a dalt del seu cotxe, acompanyat de músics per diversos racons de Tarragona.

Des de la Paeria de Lleida treballen perquè els infants puguin gaudir d’activitats durant les festes nadalenques pràcticament de la mateixa manera que abans de la pandèmia. A més de la Cavalcada per rebre els Reis d’Orient, la ciutat tornarà a acollir els parcs Cucalòcum i Cucaesport, a més de la pista de gel a la plaça Sant Joan.

Els Jardins de Torre Queralt, al Barri Secà de Sant Pere, també acolliran atraccions, animacions i jocs infantils, com la casa del Pare Noel acompanyada de música i enllumenat nadalenc.

stats