El Nadal del retrobament

Més persones en risc de pobresa i exclusió social

Les entitats socials alerten de l’increment del nombre d’infants i adults en situació de vulnerabilitat i demanen el suport de la ciutadania amb l’impuls de nombroses campanyes de Nadal

5 min
Tot elaborant calendaris d'advent.

La crisi energètica i la inflació estan provocant que cada vegada siguin més les famílies amb dificultats per arribar a final de mes, pagar les factures o omplir la nevera. Ho alerten algunes de les entitats socials amb qui hem parlat, que a més de percebre un increment del nombre de persones a les quals han d’atendre, posen de manifest que la crisi econòmica està posant en perill la qualitat i continuïtat de la seva pròpia tasca. És el cas d’Arrels Fundació, que, a través d’un comunicat, ha fet públic que necessita “col·laboració ciutadana a través de donatius o quotes econòmiques”, per poder continuar atenent més persones. Des de principis d’any l’entitat ha acompanyat 2.169 persones sense llar a Barcelona i n'ha orientat 541 més en la mateixa situació, que no sabien on demanar ajuda. Aquestes dades ja superen el nombre total de ciutadans que Arrels va atendre el 2021: “Per primer cop a la nostra història hem percebut una baixada de donatius i una pujada de la inflació”, explica Ferran Busquets, director. “En els darrers anys, prop del 70% dels nostres ingressos han arribat gràcies al suport ciutadà. La nostra activitat és la que és perquè la societat hi confia. Per això demanem suport, per no parar màquines i perquè necessitem anar molt més enllà i atendre a més persones ”, detalla.

Arrels Fundació fa més de 30 anys que va iniciar la seva activitat. A més d’acompanyar les persones que viuen al ras, també garanteix allotjament a 251 ciutadans. L’entitat ha vist incrementar les persones que viuen al carrer en un 87% des del 2008, any en què es va fer el primer recompte a Barcelona, segons dades de la nota emesa per l’organització.

Els infants, els més vulnerables

Coincidint amb el Dia Universal de la Infància (20 novembre), el Casal dels Infants engega la campanya Més drets que mai, amb accions als diferents centres i barris on l’entitat té presència perquè “nens, nenes, adolescents i joves aprenguin sobre els seus drets i la importància de defensar-los”, segons publica l’entitat a www.casaldelsinfants.org. Avui el Casal dels Infants acompanya més de 6.000 infants, adolescents, joves i famílies en risc d’exclusió social. L’entitat té en marxa 63 serveis socioeducatius que porta a terme a Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt, a Catalunya, i a Tànger i Casablanca al Marroc.

Prop de 450.000 infants a Catalunya, gairebé 1 de cada 3, viuen en risc de pobresa o exclusió social, segons afirma l’organització. Una situació que cronifica l’estat de vulnerabilitat, com explica Rosa Balaguer, directora del Casal dels Infants: “Els efectes de la vulnerabilitat en la infància s’arrosseguen tota la vida. Com a societat no estem sent capaços de reduir aquest risc. [...] La infància és el grup d’edat en què les transferències socials tenen menys impacte. No ho estem fent bé. Els nens i les nenes són espectadors impotents en les situacions de vulnerabilitat. En són les víctimes principals”.

El Casal dels Infants va engegar la seva tasca fa gairebé 40 anys al barri del Raval de Barcelona. Des d’aleshores ha acompanyat més de 40.000 infants, joves i les seves famílies.

El dret a jugar

Són nombroses les entitats que aquests mesos centren els seus esforços en la recollida de joguines i material perquè tots els infants, sense exclusió, mantinguin viva la il·lusió per aquestes festes i rebin algun dels regals més desitjats. La Fundació Pere Tarrés, per exemple, ha llançat una campanya solidària que pretén arribar als 2.500 infants de famílies en risc d’exclusió que atén l’entitat “perquè cap nen o nena dels seus centres socioeducatius es quedi sense joguina”, detalla una nota emesa per l’entitat.

Per la seva banda, Creu Roja Joventut engega enguany la 30a campanya de Joguines a Catalunya amb el lema “Els seus drets en joc”. L’objectiu és aconseguir 66.000 jocs i joguines no sexistes i no bèl·liques i que en la mesura del possible respectin criteris mediambientals. Un factor important és que cal que siguin joguines noves, com explica Sandra Serra, vicedirectora de Creu Roja Joventut a Catalunya: “És important que siguin noves perquè no creiem que hi hagi infants de primera ni de segona categoria i perquè quan ja s’ha desembolicat una joguina, no podem assegurar que sigui segura per a l’infant o el jove”, explica. L’entitat insta a comprar joguines educatives per afavorir actituds de respecte i cooperació i perquè “eduquin en els valors de la societat per obtenir persones crítiques”, afegeix Sandra Serra.

Amb aquesta nova campanya de recollida de joguines Creu Roja Joventut pretén arribar a més de 22.000 infants entre els 0 i els 14 anys. Sandra Serra recorda que les joguines que fan més falta són per a la franja dels 10 als 14 anys i ofereix com a idees “jocs de taula per jugar en família o jocs esportius”.

L’acció “Els seus drets en joc” s’emmarca enguany dins del pla Creu Roja Reacciona, amb 8 milions de pressupost a tot l’Estat (més de 800.000 euros a Catalunya) per donar resposta a les creixents necessitats de la població “en un context d’increment sostingut dels preus dels béns i serveis bàsics superiors al 10% a Catalunya des d’inicis del 2022”, apunta una nota de l’organització. “Creu Roja vol reaccionar davant l’estat d’aquelles famílies que es troben en situació d’extrema vulnerabilitat i de noves famílies que, pels condicionants de la pujada de preus, no poden donar cobertura a necessitats bàsiques”, explica Bàrbara Díaz, responsable d’intervenció social de l’entitat. Creu Roja ha detectat un increment de més de 400.000 demandes aquest any, amb relació a l’any passat: “Tenim una pujada de la demanda en tots els col·lectius i és destacable que ens arriben persones soles o parelles sense ningú a càrrec que tampoc poden arribar a final de mes”, conclou Díaz.

Els Reis Mags passen per a tothom

Per tretzè any consecutiu la Fundación Miaportación porta a terme la campanya Buscamos Reyes Majos amb l’objectiu de fer complir els desitjos nadalencs de persones adultes en situació de vulnerabilitat i exclusió social. L’entitat busca 2.500 Reis Mags que vulguin participar en aquesta iniciativa, inscrivint-se a la seva pàgina web i fent realitat alguna de les cartes assignades que els arribarà via correu electrònic. Gràcies a la col·laboració de particulars, empreses i associacions, durant 9 anys la Fundación Miaportación ha fet realitat més de 10.000 desitjos de Nadal perquè la il·lusió d’aquestes festes tingui presència també entre persones adultes. “Vivim històries molt boniques, molts Reyes Majos voluntàriament continuen acompanyant després aquestes persones”, explica Blanca Piera, directora de la Fundación Miaportación.

Donar resposta a la demanda d'aliments

Fins al 25 de desembre tothom que ho vulgui pot fer alguna aportació a la campanya Ajudar omple del Gran Recapte, a través de la web www.granrecapte.com o bé a través d’un bizum al 33596. Per 14è any consecutiu els Bancs dels Aliments catalans impulsen aquesta iniciativa de recollida d’aliments –sigui presencial o bé virtual–, que permet garantir una “distribució regular i sostinguda en el temps de productes bàsics”, segons publica l’entitat. En l’edició passada, el Gran Recapte va aconseguir obtenir 3,6 milions d’euros, que van permetre adquirir productes bàsics com oli, llet i conserves però també “productes d’alt valor nutritiu com peix, carn i ous”.

L'organització estima que enguany la xifra podria superar amb escreix la del 2021, acostant-se als 5 milions d'euros. Gràcies a aquesta recaptació, els Bancs dels Aliments poden atendre a 241.000 persones a Catalunya, vinculades a una xarxa de 650 entitats socials.

De la mateixa manera que els passa a altres entitats socials, els Bancs dels Aliments també alerten de la delicada situació a què han de fer front arran del context d’inflació. Segons apunta l’organització a través d’un comunicat de premsa, productes com l’oli de llavors, l’oli d’oliva, la llet, els ous, les farines o els aliments infantils són els que més s’han encarit, per la qual cosa han hagut de “desajustar el pressupost dels Bancs dels Aliments i, consegüentment, readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes”.

850 € al mes de mitjana

“Viure en una habitació de relloguer ha passat de ser una solució temporal a una aspiració per a moltes famílies”. Així ho adverteix Càritas Diocesana de Barcelona arran de la presentació de l’informe Cuidar i créixer en fragilitat: Famílies, infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, segons un comunicat fet públic per l’entitat. L’estudi dona a conèixer els factors que intervenen en l’exclusió i vulnerabilitat de les famílies ateses per l’entitat i en quina mesura es vulneren els drets de la infància. Segons Càritas Diocesana de Barcelona, “gairebé el total de llars que atenen amb infants i adolescents es troben en pobresa greu i malgrat que més del 90% té ingressos, aquests no superen els 850 € mensuals nets per a tota la família”. Càritas adverteix que “aquestes situacions generen un gran patiment a les famílies, amb incidència directa en la seva salut psicoemocional”.

stats