Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Barcelona, oferta infinita

Els festivals d’estiu aterren a la capital catalana per complementar la seva rica oferta cultural habitual

3 min
Jaumes Blunt ha sigut l'encarregat d'obrir l'edició 2022 del Festival Jardins de Pedralbes

Barcelona acull, les nits d’estiu, una quinzena de festivals de música i arts escèniques que busquen complementar l’àmplia oferta cultural que es va desenvolupant al llarg de l’any. Els mesos de juliol i agost, la capital catalana batega cultura amb propostes tan variades com el Primavera Sound, que avui tanca les portes, el Guitar BCN, el Sónar, el Barcelona Beach Festival, l’Off Week Festival o el Barn’n’roll.

El festival de la ciutat en majúscules continua sent el Grec, que ofereix una programació amb la qual reflexionar sobre la nostra història i cultura i descobrir què passa en aquest moment de profund trasbals al continent europeu. Després de viure una pandèmia, el Grec vol contribuir a recuperar la confiança del públic en els teatres i actuar com a impulsor de la pròxima temporada teatral. A més de desvelar, difondre i potenciar el talent artístic més proper, aquest any fa una mirada als clàssics per imaginar com podria ser el futur de les arts escèniques però tenint molt present el passat recent. 

La Nederlands Dans Theater - NDT 1, una les companyies de dansa més prestigioses d’Europa, serà l’encarregada d’inaugurar el festival, que compta amb una programació que arrenca el 29 de juny i que s’estén al llarg de més de quatre setmanes, amb 86 espectacles i més de 50 activitats en 55 espais de la ciutat. El Conde de Torrefiel, Amir Reza Koohestani, Thomas Ostermeier, The Wooster Group, Marlene Monteiro Freitas, Phia Ménard o Romeo Castellucci seran alguns dels noms de l’escena internacional que participaran en la 46a edició. 

Foto d'arxiu del Festival Grec de Barcelona, que vol fer protagonistes els clàssics
Imatge d'arxiu d'un dels concerts del Sónar de nit

Un altre clàssic de l’estiu a Barcelona és el Sónar, que arriba a la 29a edició i que tindrà lloc del 16 al 18 de juny. The Chemical Brothers, The Blaze, Moderat, C. Tangana, Joy Orbison, Ms Nina, Nathy Peluso i Morad són alguns dels caps de cartell d’un festival que, després de la pandèmia, programarà 117 actuacions en 12 escenaris, sobretot als recintes de Fira de Barcelona, però mantenint el costum d’expandir-se per la ciutat en indrets com el Palau Güell o la Fundació Antoni Tàpies. La principal novetat d’aquest any és la renovació del Sónar+D, que arriba a la desena edició amb més de 60 activitats (conferències, instal·lacions i xous tecnològics) que es faran a la zona del Palau de Congressos de Montjuïc. 

Un cartell de luxe

Un altre festival que arriba a la desena edició plenament consolidat és el Festival Jardins de Pedralbes, que ja està en marxa i que compta amb un cartell de luxe que porta a Barcelona grans estrelles de la música fins al 24 de juliol. Al cartell, més de trenta concerts d'artistes i grups com Tom Jones, Patti Smith, James Blunt, The Beach Boys, Madness, A-ha, Gilberto Gil o Juanes. Martín Pérez, responsable del festival, afronta aquesta nova edició amb optimisme, després de comprovar que tenien 65.000 entrades venudes ja abans de començar el festival: "Això vol dir que la programació agrada, que el festival agrada i que la gent vol venir perquè s’hi sent molt ben acollida. El nostre tret diferencial és el tracte que tenim amb el públic, ja que intentem convertir cada vespre en una experiència especial".

Un any més, el festival Jardins de Pedralbes compta amb un cartell molt heterogeni en què tothom pot trobar una proposta que l’enganxi, i Pérez treu pit del fet d’haver pogut quadrar una programació "que aplega les estrelles de la música dels anys 2020, 2021 i 2022". "Jo diria –concreta– que, dels 36 concerts programats, 30 són d’artistes que serien caps de cartell en qualsevol festival d’Europa, i això és tot un luxe". El responsable del festival Jardins de Pedralbes també atribueix part de l’èxit de la proposta a l’entorn que acull els concerts i a l’aposta per l'espai village: "La gent pot fer una prèvia al concert tot sopant a l’aire lliure mentre gaudeix d’una bona conversa i escolta els concerts que es fan en els dos escenaris de l’espai, amb artistes locals de contrastada qualitat. Aquesta estona prèvia genera un bon rotllo que després fa que afronti el concert encara amb més ganes i el gaudeixi més".

El Cruïlla no falla

Una altra cita imprescindible a la ciutat és el festival Cruïlla, que se celebrarà del 6 al 9 de juliol al Parc del Fòrum. Una experiència que es basa en la música i que va acompanyada d’arts, performance i espectacles de comèdia. Des del Cruïlla, Marc Tapias assegura que afronten aquesta edició "molt il·lusionats per la tornada a la normalitat després d'uns anys molt complicats". I comenta: "Aquest any, a més, estem especialment orgullosos del cartell que oferim, que permet que convisquin en quatre dies de festival i cinc escenaris artistes com Juan Luis Guerra, Duran Duran, Rubén Blades, Rozalén, Jack White o Rigoberta Bandini". Tapias afegeix que són conscients que "al públic del Cruïlla li interessa moltes més coses a banda de la música, i per això fa anys vam incorporar altres disciplines a la programació del festival com l'art, l'humor, les performances, la gastronomia..." En aquest sentit, aquest any tornaran a tenir un espai per a l'humor, el Cruïlla Comedy, per on passaran Ana Polo, Eva Soriano i Ignatius Farray, entre d'altres. I, com conclou Marc Tapias: "També, dins del Cruïlla Arts, oferirem al públic una programació d'art, dansa, fotografia, performances i instal·lacions".

stats