Especials Nits d'estiu 10/06/2022

La Costa Brava, epicentre d’un estiu de festivals

Una quinzena de cites situen un any més la Costa Brava com a escenari principal dels festivals d’estiu a Catalunya

5 min
Una vista àeria de l'escenari dels Festival dels jardins de Cap Roig

Sons de Mar a Lloret de Mar, Sons del Món a Roses, Petit Paradís a Tossa, el Festival de Begur, el de Torroella, el Portalblau a l’Escala i Empúries... Podríem seguir fent llista fins a arribar a la quinzena de festivals que durant els mesos de juliol i agost oferiran en diverses localitats de la Costa Brava unes programacions heterogènies, amb la música com a gran protagonista, i on tothom podrà trobar alguna activitat que encaixi amb els seus gustos. Des de propostes més intimistes com el Festival Internacional de Música de Cadaqués o els Concerts Clàssics a L’Escala-Empúries fins a d’altres de gran format que són les grans referències de l’estiu com el Festival de Cap Roig, el de la Porta Ferrada o el del Castell de Peralada.

Peralada, una cita clàssica

El conjunt medieval del Castell de Peralada és l’escenari del Festival Castell de Peralada durant els mesos de juliol i agost. L’auditori, situat dins dels jardins del Parc Castell, és l’espai idoni per als concerts a les nits d’estiu. L’església i el claustre, per la seva banda, acullen recitals, concerts de cambra i òperes de petit format. Història i prestigi identifiquen un festival que, tant per les seves propostes artístiques com per l’excepcionalitat del marc en el qual es desenvolupa, situa aquesta localitat medieval al centre cultural i d’oci de les nits estivals de la Costa Brava. 

Una imatge d'arxiu dels preparatius de l'òpera 'Turandot', que va acollir el Festival Castell de Peralada el 2016

El cartell d’aquesta edició el conformen propostes com Maria Callas ‘Lettres et mémoires’ amb Monica Bellucci; Rodin, de Sergio Bernal Dance Company; el concert de la gira de comiat de Joan Manuel Serrat; The fairy queen, una semiòpera barroca del músic anglès Henry Purcell; Hadrian, una òpera de Rufus Wainwright, o les actuacions de Pink Martini o Ermonela Jaho. 

Festival de Cap Roig, l’encant de l’estiu

Si l’escenari del Festival Castell de Peralada és màgic, no ho és menys el d’un altre dels festivals de referència de l’estiu, el Festival de Cap Roig, que se celebra als jardins botànics més importants del Mediterrani. Juli Guiu, president del Grup Clipper’s, organitzadors del Festival de Cap Roig i de dos festivals més, el Summerfest Cerdanya de Puigcerdà (del 13 al 27 d’agost) i el Festival Internacional de Música de Cambrils (del 29 de juliol al 7 d’agost), assegura que afronten aquesta nova edició "amb molta il·lusió i amb moltíssimes ganes de començar": "Volem que el públic i els artistes tornin a disfrutar d’aquestes nits màgiques i tot indica que serà així". A Cap Roig ja tenen exhaurides les entrades per a alguns concerts, com els de Sting, els Stay Homas o Rigoberta Bandini, i quan encara falten dies perquè comenci ja tenen venut el 80% de la totalitat del festival.

El Festival de Cap Roig es proposa que cada concert es visqui com una experiència global

A banda dels artistes citats, el cartell del Festival de Cap Roig compta amb altres noms rellevants com Christina Aguilera, Els Pets, Rapahel, Mika o Morat. Juli Guiu assegura que la seva voluntat és "obrir el ventall de propostes al màxim possible per aconseguir un públic divers que ens permeti omplir. Per això apostem sempre per primeres espases en cadascun dels seus gèneres".

Un any més, la programació de Cap Roig inclou un concert solidari, que en aquesta edició serà el de Sergio Dalma, el 4 d’agost. "Amb aquests concerts portem ja 9 anys donant suport a associacions que des del territori fan una feina excel·lent. Aquest any hem triat donar suport a un projecte de la Fundació Vimar, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional o malalties mentals de la comarca del Baix Empordà", apunta Guiu. És un factor més que explica l’èxit d’aquest festival, del qual Guiu assenyala tres fets diferencials: "El primer és la localització, el lloc és màgic i té unes vibracions molt bones. El segon punt és el cartell que oferim, poder veure grans artistes a distància curta. I el tercer és que intentem donar-li un punt complementari amb la proposta gastronòmica, ja que volem que els nostres concerts es visquin com una experiència global". 

60 anys del Festival de la Porta Ferrada

A Sant Feliu de Guíxols estan de celebració i és que el seu emblemàtic festival d’estiu celebra 60 edicions. Nascut el 1958, és el festival d'estiu amb més tradició d'Espanya i es caracteritza per ser l’únic a la Costa Brava amb una proposta oberta a totes les disciplines artístiques, a banda de comptar amb la participació de noms consolidats i talents emergents de l'escena internacional i nacional. Iggy Pop, Marisa Monte, Jamie Cullum, La Fura del Baus, Serrat, Chucho Valdés & Paquito D’Rivera, Manolo García i Estopa són alguns dels artistes que conformen el cartell d’aquest festival, que se celebra de l’1 de juliol al 21 d’agost.

El Festival de la Porta Ferrada celebra 60 anys, consolidat com el degà dels festivals d'estiu a l'Estat

Aquella celebració que es feia als anys 60, de pocs concerts centrats en la música clàssica i catalana al voltant del monestir, ha anat creixent en un llarg viatge, ampliant amb criteri el seu registre artístic a la diversitat d’estils i disciplines, a la música, però també al teatre i la dansa. Aquest estiu, coincidint amb l’efemèride, s’ha fet una programació de luxe amb més de 50 concerts, dos grans escenaris funcionant simultàniament –l'Espai Port i el Guíxols Arena–, i l’espai original dels seus inicis a l’església-monestir, el Teatre-Auditori. També s'hi incorporen múltiples espais de la ciutat amb la voluntat que tot Sant Feliu visqui el festival.

Amb el concert espectacle del 60è aniversari s’iniciarà una nova aposta amb la intenció d’acostar al segle XXI les grans obres de la música clàssica i la dansa. Una proposta moderna, on conflueixen elements escenogràfics, visuals, dramàtics, musicals, lumínics... Per a aquesta nova aventura comptaran amb el treball de Carlus Padrissa, de La Fura dels Baus, de qui estrenaran a Espanya Pastoral for the planet, amb la participació de la GIO Symphonia, que aquest any celebra els seus deu anys. Aquest treball serà el primer de la vinculació de Padrissa al festival per als pròxims tres anys com a artista resident. Pel que fa al concert de cloenda, anirà a càrrec dels Estopa, el 21 d’agost. 

El Festival de la Porta Ferrada comptarà també un espai familiar –La petita Porta Ferrada by Petits Camaleons–, un pont de comunió entre el festival de Sant Feliu i el festival Petits Camaleons de Sant Cugat, amb concerts, cercaviles i tallers diversos relacionats amb el món musical i les arts escèniques en general, en què destaca la presència del concert de Joan Miquel Oliver.

Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró programen 4 festivals d’estiu

Estiu i música fan parella a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Un cop recuperada la normalitat postpandèmica, el calendari estiuenc d’aquestes localitats inclou quatre festivals: Xalaro, Nits de Jazz, Desemboca i FestiSurf. Propostes que es complementen amb la 39a Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna amb Port Bo, Americanus i Son de l'Havana (dissabte 9 de juliol); les actuacions musicals de les festes majors de S’Agaró (14-17 de juliol), Platja d’Aro (11-15 d’agost) i Castell d’Aro (6-11 de setembre), i el cicle de sardanes i havaneres en escenaris de petit format.

El 8è Festival Xalaro d’espectacles i concerts familiars (18 i 19 de juny) proposa una vintena d’actuacions gratuïtes al passeig Marítim de Platja d’Aro: instal·lacions interactives i itinerants; circ, malabars, mim, dansa o màgia; i la música de Soul & Funk per als més menuts, Silent Disco Kids, Els Atrapasomnis, La Karamba o El Pony Pisador (www.xalaro.cat). Les Nits de Jazz a Platja d’Aro celebren el seu 25è aniversari a Cavall Bernat, amb vuit concerts gratuïts, un cada divendres de l’1 de juliol al 26 d’agost (23 h). Una proposta amb les principals formacions del país (Liceu Big Band, La Vella Dixieland, Barcelona Gospel Messengers o The Lindy Hoppers Band...), que s’acosta a diversos estils en un escenari a cel obert i arran de mar (www.nitsdejazz.com).

L’entitat local Arocinema, amb el suport de l’Ajuntament, organitza dues propostes. El 9è Desemboca Rock’n’Roll Festival, dissabte 2 de juliol (21 h) a la Sala Polivalent de Castell d’Aro amb Les Rencards, Los Malinches, The Oddballs i Les Lullies; i diumenge 3 de juliol (13 h) a El Golfo de Platja d’Aro vermut-concert amb Rusted (www.desemboca.com). Finalment, dissabte 24 de setembre (20.30 h) al Palau d’Esports i Congressos de Platja d’Aro se celebrarà el 10è FestiSurf Costa Brava, entorn del surf-rock amb MFC Chicos, The Barbwires, 13th Magic Skull i Pelomono (www.festisurfcostabrava.com).

stats