Nits d'estiu i de festes
Especials Nits d'estiu 18/06/2023

Més enllà de la capital

Tota mena de festivals repartits per tot el territori

4 min
Festival de música ISTIU a Castelló d’Empúries i a Empuriabrava

Tens ganes de festival? Doncs obre bé els ulls perquè segur que en tens un ben a prop. Catalunya està farcida de propostes musicals, només cal que triïs les que més t’interessen.

Els nouvinguts

L’any passat es va estrenar l’Occident Summerfest Cerdanya a Puigcerdà. En un entorn idíl·lic envoltat de natura es programen del 17 al 26 d’agost 10 concerts i altres experiències que van més enllà de la música, com el Village by White Summer, amb arts escèniques, experiències familiars, tallers, jocs i una gran oferta gastronòmica, abans i després dels concerts.

Entre els més recents, una mica abans, el 2018, arrencava una nova proposta cultural, el Festival Jardins de Terramar Sitges, amb la intenció d’oferir una experiència única d’oci, cultura i gastronomia en un espai privilegiat com són els jardins centenaris de Terramar. Aquest any tornen a apostar per talent nacional i internacional com Suu, Els Amics de les Arts, Tom Jones, Zaz, Kraftwerk, Sara Baras o Antonio Orozco, que estaran en concert del 28 de juliol al 9 d’agost. Tant a Puigcerdà com a Sitges els encarregats de l’oferta gastronòmica són Cal Blay Food Lovers, amb una aposta específica per a festes i festivals.

Tot just aquest estiu arriba la tercera edició d’ISTIU, el festival de música de Castelló d’Empúries i Empuriabrava. Del 3 al 5 de juliol es tornaran a posar en valor espais amb encant com el claustre i l’hort de l’antic convent de Santa Clara, el pati del Palau dels Comtes, la Llotja, la plaça Joan Alsina, el centre històric de Castelló d’Empúries i a tocar de la capella de la Verge del Carme, amb vistes al canal. Aquests espais acolliran una quinzena de concerts de qualitat a preus populars, entre 5 i 20 €, i alguns d’ells gratuïts.

Al costat del mar

Si l’1 de juliol vols veure sortir el sol acompanyat de milers de persones, ho tens fàcil, només has d’anar al Canet Rock, a Canet de Mar. Un històric que s’estrenava el juliol del 1975, inspirant-se en Woodstock. Llavors van ser dos dies que prometien “dotze hores de música i follia”, una experiència que es va repetir durant quatre anys, i el 2014 Josep Maria Mainat va anunciar que el Canet Rock tornava. En aquesta novena edició seran 13 concerts que començaran a les sis de la tarda, més de dotze hores de festa i música per una nit i matinada increïbles.

La Costa Brava també està farcida de festivals, amb propostes més tranquil·les com el Festival de Perelada, que des del 28 de juliol fins al 5 d’agost opta per una programació amb grans noms en onze representacions artístiques, una setmana de Campus Peralada per a estudiants de dansa i dues exposicions. Com sempre, donant cabuda a tota mena d’estils tot i centrar-se en la música clàssica, l’òpera i el ballet. Una edició ben especial, la 37a, que coincideix amb la celebració del Centenari Peralada.

Si prefereixes sentir la brisa del mar, el Cap Roig Festival és el que necessites: un escenari a l’aire lliure per a poc més de 2.400 persones, en un paratge excepcional, elJardí Botànic de Cap Roig, situat davant del mar. Espavila, perquè algun dels concerts –Rod Stewart, Sebastián Yatra, Norah Jones, Joan Dausà i Lola Índigo– ja tenen les entrades exhaurides! I una mica més al sud, a Sant Feliu de Guíxols, arriba la 61a edició del Festival Porta Ferrada, el festival d’estiu amb més tradició a Espanya. Des del 30 de juny fins al 20 d’agost, un cartell que no te l’acabes, obert a totes les disciplines artístiques.

Motor cultural del territori

A Tàrrega torna el Paupaterres, que per celebrar la seva 25a edició amplia la programació un dia més, del 12 al 15 de juliol. Amb una oferta àmplia i variada per a tots els gustos, i apostant pel talent del territori amb més de la meitat dels artistes o grups musicals de la província de Lleida. Des de Maria del Mar Bonet, que farà un concert gratuït per inaugurar el Festival, fins a un dels grups més de moda, els The Tyets, passant pels Stay Homas, que presentaran el seu segon disc. També hi haurà Els Catarres i Lildami, que repetiran al festival; les lletres compromeses de Mabel Flores, o El Pot Petit, pensat sobretot per al públic familiar, en una nova edició del Paupakids. Una altra de les novetats d’aquest any és la creació del primer concurs de trap en català de les terres de Lleida, el Paupatrap.

Una proposta diferent

El Vida Festival és hereu d’un altre festival, el Faraday, que es caracteritzava per cuidar els detalls. Ara segueixen amb el mateix esperit. Diuen que tenen la mesura justa de públic: el topall són 10.000 assistents, tot i que a la Masia d’en Cabanyes, el recinte principal del Vida, n’hi poden cabre 25.000, però tenen claríssim que no volen créixer més. “El que més destaca el públic és que no estan acostumats a un entorn tan bonic ni que els tractin tan bé amb unes propostes musicals originals, arriscades i sovint desconegudes, encara que poc després estan a tots els grans festivals”, explica el director Dani Poveda. Tenen clar que volen generar un cartell singular que s’avanci al que acabarà sent tendència, confiant també en el talent de casa. La seva aposta, del 29 de juny a l’1 de juliol, es caracteritza per entendre la cultura de forma diferent i sembla que agrada, ja que tenen un públic fidel –abans d’anunciar el cartell ja havien venut 4.000 dels 7.000 abonaments–.

Una altra de les característiques del Vida és la descentralització. Vilanova i la Geltrú és la seu del Vida i no ho és per casualitat: fa més de 20 anys que els impulsors del festival treballen per estar dins del mapa d’accions culturals tant de Catalunya com de l’estat espanyol. Poveda recorda orgullós que apareixen en diferents rànquings com un dels 100 millors festivals europeus o un dels 10 que no et pots perdre. “Hem aconseguit que no passi tot a Barcelona. Descentralitzar la cultura ha estat un dels nostres objectius. No és fàcil, però tenim intenció de seguir generant accions positives”.

stats