Contingut patrocinat
Especials 28/03/2023

Noves convocatòries del Pla Serra Húnter per captar personal docent i investigador universitari

Els aspirants han de disposar d’un doctorat, d’una trajectòria excel·lent i d’experiència acadèmica internacional

Redacció
3 min
El Pla Serra Húnter s'emmarca en el nou model de personal acadèmic que el Departament de Recerca i Universitats promou per reforçar l'obertura social i la internacionalització de les universitats catalanes amb la voluntat d’avançar cap a una estructura docent més flexible i oberta al món.

El Pla Serra Húnter (PSH) per incorporar a les universitats públiques catalanes personal docent i investigador altament qualificat ha obert la primera de les dues convocatòries anuals. Aquesta crida ofereix un total de 52 places, 49 corresponents a contractacions en la categoria de professorat lector amb voluntat de permanència (tenure-eligible lecturer) i tres de professorat agregat (associate professor). Aquestes convocatòries per captar talent, que s’emmarquen en el desplegament dels objectius de la societat del coneixement del Pla de Govern de la Generalitat de Catalunya, tenen com a finalitat la incorporació a les universitats públiques catalanes de personal docent i investigador altament qualificat i amb mèrits homologables als dels estàndards internacionals.

Els aspirants han d’estar en possessió del doctorat i disposar d’una trajectòria acadèmica excel·lent, preferentment amb experiència internacional. Així, per a les ofertes de professorat agregat, cal disposar d’almenys tres anys d’experiència postdoctoral. Les persones seleccionades per comissions de selecció integrades per acadèmics, nacionals i internacionals, de prestigi reconegut, hauran de dur a terme tasques docents així com cooperar amb els grups de recerca existents i/o desenvolupar noves línies de recerca complementàries.

Les ofertes s’engloben en els camps d’estudi següents: arquitectura, biologia, ciències de la terra, ciències polítiques i socials, economia, educació, enginyeries, física, informàtica, llengua i literatura, matemàtiques, psicologia i química. Les cinc universitats que ofereixen les contractacions són la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG).

Els interessats a optar a places de professorat lector encara hi són a temps, ja que el termini per presentar candidatures finalitza demà dijous, 30 de març, mentre que per a les de professorat agregat s'obrirà el termini el pròxim 11 d'abril fins al dia 27 del mateix mes. Per a més informació, es pot consultar la pàgina web del Pla Serra Húnter.

A més, cal recordar que aquesta és la primera de les dues convocatòries anuals del Pla Serra Húnter que es convoquen cada any. La següent convocatòria de professorat lector serà a la tardor, entre el 18 de setembre i el 12 d’octubre. Anirà seguida per la de professorat agregat, amb data encara per confirmar.

Més de 138 milions d'euros destinats a promoure el talent

El Pla Serra Húnter s'emmarca en el nou model de personal acadèmic que el Departament de Recerca i Universitats promou per reforçar l'obertura social i la internacionalització de les universitats catalanes amb la voluntat d’avançar cap a una estructura docent més flexible i oberta al món.

El Departament i les set universitats públiques determinen anualment el nombre de contractacions de professorat permanent. En el cas de les contractacions que formen part del Pla, hi ha un cofinançament específic del Departament, tot i que són les universitats les que proposen els departaments beneficiaris dels contractes. Concretament, el Departament de Recerca i Universitats subvenciona el 50% de les retribucions bàsiques del professorat Serra Húnter. El Pla Serra Húnter d'enguany és finançat amb 18,6 milions d'euros, dels més de 138 milions que el Departament de Recerca i Universitats destina a promoure el talent en el nou pressupost per a aquest any 2023, que ha augmentat en un 13,5% els fons propis.

El Pla Serra Húnter és una de les vies de contractació del personal docent i investigador (PDI) a les universitats públiques catalanes i, des de la seva posada en marxa, l’any 2003, ha significat 1 de cada 4 incorporacions.

Aquest pla de contractació de personal acadèmic rep el seu nom en honor del doctor Jaume Serra i Húnter, que va ser el primer rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (nom que va rebre la Universitat de Barcelona durant la Segona República) i com a màxima autoritat de la Universitat, va vetllar per l’excel·lència de la docència i la recerca, incorporant professionals per “mèrit singular” i per prestigi.

stats