nou pontificat
Especials 19/03/2013

Francesc obre el pontificat amb una crida a defensar els més febles i el medi ambient

El Papa ja llueix l'anell del Pescador, símbol del seu poder, després d'una multitudinària cerimònia a la plaça de Sant Pere, davant 130 delegacions internacionals

Agències
3 min
El papa Francesc amb l'anell del Pescador / REUTERS

BarcelonaEl papa Francesc ja llueix l'anell del Pescador, símbol del seu poder, després de la multitudinària cerimònia d'aquest dimarts al Vaticà que ha inaugurat el seu pontificat.

En l'homilia, fidel a l'interès que aquests dies ha anat demostrant pels més desvalguts, el Sant Pare ha fet una crida a la protecció del medi ambient i a la defensa dels més febles de la societat. Davant desenes de caps d'estat i de govern de tot el món, ha reclamat evitar "els presagis de destrucció i mort".

"Això significa respectar cadascuna de les criatures de Déu i respectar el medi ambient en què vivim. Significa protegir les persones, mostrar una preocupació amorosa per cada persona, especialment pels nens, els ancians, els necessitats, que solen ser els últims en els quals pensem", ha dit en l'homilia de la seva missa inaugural.

L'excardenal argentí Jorge Bergoglio ha pres el seu nom en honor de sant Francesc d'Assís, un símbol de la pobresa, la caritat i l'amor per la natura.

En l'homilia, ha dit que el poder del pontífex és el servei als altres, "especialment els més pobres, els més febles, els més petits, aquells als quals Mateu descriu en el judici final sobre la caritat: l'afamat, l'assedegat, el foraster, el nu, el malalt, l'empresonat".

"Certament, Jesucrist ha donat un poder a Pere, però de quin poder es tracta? No oblidem mai que el veritable poder és el servei, i que també el Papa, per exercir el poder, ha d'entrar cada vegada més en aquest servei que té el seu cimal lluminós a la creu, ha de posar els seus ulls en el servei humil, concret, ric de fe", ha afirmat el Papa.

El bisbe de Roma també ha demanat als responsables polítics i socials que custodiïn la Creació i siguin guardians del medi ambient.

"Voldria demanar, si us plau, a tots els que ocupen llocs de responsabilitat en l'àmbit econòmic, polític o social, a tots els homes i dones de bona voluntat: siguem custodis de la Creació, del designi de Déu inscrit en la naturalesa, guardians de l'altre, del medi ambient, no deixem que els signes de destrucció i de mort acompanyin el camí d'aquest món nostre", ha afirmat en l'homilia.

130 delegacions internacionals

Milers de persones han seguit des del Vaticà i també des de la televisió la cerimònia d'obertura del nou pontificat del papa Francesc.

El Papa ha rebut l'anell del Pescador, símbol del seu poder, en una missa a la plaça de Sant Pere davant 130 delegacions internacionals, amb una nodrida representació de caps d'estat i de govern, especialment de l'Amèrica Llatina.

Abans de la missa, el pontífex ha recorregut la plaça i els carrers de la vora per saludar tots els fidels congregats. La missa es fa en llatí i grec, i l'homilia, en italià. El recorregut ha començat a les 8.45 h. Tocades les nou del matí, el Papa ha entrat a la basílica de Sant Pere i ha resat a la tomba de sant Pere. Després, ha sortit a la plaça de Sant Pere, on ha oficiat la missa que ha donat inici al nou pontificat.

En aquest acte, se li ha col·locat el pal·li (estola papal) i l'anell del Pescador, símbols del pontificat. L'anell que ha triat és de plata daurada. Sobre l'anell hi ha representat sant Pere amb les claus.

Fins a 132 delegacions de països i organitzacions internacionals han assistit a la cerimònia. La majoria de mandataris de l'Amèrica Llatina hi han estat presents. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han encapçalat la representació catalana a l'acte. Els prínceps d'Astúries, Felip i Letícia, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els ministres espanyols José Manuel García Margallo, Jorge Fernández Díaz i Alberto Ruiz Gallardón han estat alguns dels representants de l'Estat.

stats