Sabadell, BBVA i Santander haurien ajudat els clients a crear firmes 'offshore' a Panamà, segons 'El Confidencial'

Més de 500 bancs de tot el món van registrar més de 15.000 societats a través de Mossack Fonseca

Els bancs més grans del món haurien ajudat els seus clients a crear societats 'offshore' a Panamà, segons l'operativa descoberta en els denominats 'papers de Panamà', la filtració de documents del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca, segons informa aquest dimarts 'El Confidencial', que forma part del consorci mundial de mitjans que analitzen els documents de la filtració.

Aquest diari digital assenyala tres entitats de l'Estat, el Sabadell, el BBVA i el Santander. D'aquests dos últims diu que van facilitar aquesta activitat per a clients dels diferents països en què operen. Segons 'El Confidencial' el Santander hauria creat 118 societats a Panamà, i el BBVA, 19.

El diari digital afegeix que en el cas del Santander la majoria d'aquestes societats es van fer des del negoci que tenia a Suïssa, i que el banc que llavors presidia Emilio Botín es va vendre a UBP el 2012. En el cas del BBVA, també s'haurien creat des de Suïssa –filial que va tancar fa cinc anys–, Jersey i la unitat de banca privada de Miami que el banc blau va vendre al Sabadell el 2007.

El Santander ha dit que els espanyols que surten a la llista que els ha facilitat 'El Confidencial' no són clients de la seva banca privada internacional ni del Banc Santander a Espanya, i assegura que tots els seus clients han acceptat contractes amb clàusules sobre la seva responsabilitat fiscal.

En el cas del BBVA, el banc assegura que totes les societats es van cancel·lar fa temps, les últimes, el 2009. I el Sabadell assegura que mai ha creat, adquirit ni recomanat als seus clients l'operativa a través d'aquest tipus de societats.

Segons 'El Confidencial', en els papers d'aquesta filtració surten més de 500 bancs de tot el món que van registrar gairebé 15.600 societats pantalla a través del despatx Mossack Fonseca. L' HSBC n'hi hauria registrat 2.300 i UBS, unes 1.100. Altres bancs que apareixen amb volums importants de societats són Société Générale (979), Royal Bank of Canada (378), Commerzbank (92) i Credit Suisse (1.105).

Més continguts de