FILTRACIÓ MASSIVA

Panamà investiga Messi per "operacions sospitoses" fetes després de la seva condemna a Espanya

Nous documents revelen que la societat Mega Star, vinculada al jugador argentí, continua activa

Ara
2 min
Messi, amb la samarreta de la selecció argentina, durant el partit de l'Argentina contra Islàndia del 16 d'abril a Moscou

MadridLes autoritats de Panamà van obrir el 2017 una investigació per "operacions sospitoses" contra la societat Mega Star Enterprises Inc, vinculada al jugador del Barça Lionel Messi des del 2013. Segons nous documents filtrats del despatx d'advocats Mossack Fonseca, especialitzat en la creació d'empreses 'offshore', l'activitat d'aquesta companyia continua vigent. L'entorn familiar del jugador va assegurar l'abril del 2016 –quan va esclatar la filtració massiva dels 'paradise papers' a Panamà– que aquesta societat estava "totalment inactiva" i que derivava "de l'antiga estructura dissenyada pels anteriors assessors fiscals" de la família.

Però això no seria així, segons les noves filtracions dels 'papers de Panamà' publicades pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ). D'acord amb els documents que ara s'han publicat, els Messi van continuar utilitzant aquesta mateixa estructura opaca en els exercicis fiscals 2010 a 2013, fets pels quals no van ser jutjats quan van arribar a acords administratius amb Hisenda.

El 2016, Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi Pérez, van ser condemnats per l'Audiència Provincial de Barcelona per tres delictes fiscals per haver defraudat 4,2 milions d'euros a Hisenda durant els exercicis 2007, 2008 i 2009. La sentència va ser ratificada pel Tribunal Suprem.

Arran d'una nova filtració revelada a Espanya per 'El Confidencial' i La Sexta ara s'ha sabut que la Unitat d'Anàlisi Financera per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i el Finançament del Terrorisme de Panamà va emetre el febrer del 2017 un informe d'operació sospitosa sobre Mega Star, que hauria continuat funcionant després de la condemna a Espanya.

Els documents també posen de manifest que el despatx panameny va renunciar a seguir representant Messi i va retirar els testaferros que havia posat per figurar com a administradors de la seva societat. També recullen una resposta d'una treballadora de Mossack Fonseca en la qual assenyalava que els Messi no van complir l'obligació de proporcionar informació sobre la societat.

E

El cas va començar el juny del 2013 quan la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona va presentar una querella contra el futbolista, a qui s'acusava d'haver defraudat 4,1 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2007 i 2009. Va ser llavors quan els Messi haurien adquirit aquesta societat a Panamà, el juny del 2013.

stats