EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 21/10/2011

Patxi López convocarà tots els partits, inclòs Bildu, per parlar de la nova etapa política

El lehendakari compareix després de tornar dels Estats Units i reunir-se amb el seu govern per valorar la fi de l'activitat armada d'ETA. Parla de "recuperar per a la democràcia els que no han volgut ser-hi"

M.colomer
2 min
Patxi López

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els esdeveniments s'acceleren al País Basc des que ahir ETA va anunciar el cessament definitiu de l'activitat armada. El lehendakari Patxi López, retornat avui d'urgència dels Estats Units, ha comparegut després de reunir-se amb el seu govern per valorar la nova etapa que s'obre a Euskadi. D'entrada, ja ha anunciat que de "forma immediata" convocarà "tots els partits i coalicions amb representació institucional" per abordar l'escenari polític que s'obre després de l'anunci. Això és també els abertzales de Bildu, que governen, entre altres, les Juntes Generals de Guipúscoa i l'Ajuntament de Sant Sebastià. I encara ha anat més enllà en mostrar-se disposat a parlar de la possibilitat de "recuperar per a la democràcia els que no han volgut ser-hi".

En un discurs marcat per la solemnitat, amb reiterades referències a les víctimes d'ETA, acompanyat pel seu govern, i davant la insistència dels periodistes, ha hagut de justificar la seva absència del país –estava de viatge oficial als Estats Units– dient que hi era "defensant els interessos d'Euskadi". Ha restat importància al fet, en considerar que el "moment històric" no era només aquest dijous en què ETA anunciava el cessament de la seva activitat armada, sinó que "continua".

Patxi López ha fet referència a la necessitat d'obrir un procés per a la "concòrdia" que caldrà abordar amb la "unitat" entre els bascos, que hauran "d'aprendre a ser lliures, sense por" un cop ETA ha abandonat la violència, i a acceptar la "diferència". I per això ha ratificat el seu pla de concòrdia, que ja ha advertit que caldrà que tingui la concurrència de tota la societat i actors institucionals i polítics, els quals ha instat a actuar amb "responsabilitat i intel·ligència". A Euskadi, comença el complex camí de la reconciliació.

stats