Especials 21/06/2021

El Port Vell celebra el seu 30è aniversari fent-se més sostenible i innovador

Aquest espai singular celebra enguany el seu 30è aniversari convertit en un clar exemple, reconegut a tot el món, de com integrar un port i una ciutat

3 min
Imatge del render de refugis climàtics del Port Vell.

El Port Vell és la zona de Port de Barcelona més propera a la ciutat i està dedicada en la seva major part al gaudi ciutadà. Però no en exclusiva. El Port Vell concentra en les seves 70 hectàrees de superfície una intensa activitat comercial, marítima i portuària que aporta valor i riquesa. I molts llocs de treball. En els seus 30 anys d’història, el Port Vell s’ha convertit en un pol d’atracció d’inversions i talent, un territori històric i únic on es generen iniciatives relacionades amb l’economia blava, cada vegada amb més projecció a Barcelona i a Catalunya.

Al Port Vell conviuen avui la cultura i la formació amb la restauració i la gastronomia de primer nivell, l’activitat esportiva i nàutica, el comerç i els negocis i, també, la tradició pesquera de la Mediterrània. Aquest espai singular celebra enguany el seu 30è aniversari convertit en un clar exemple, reconegut a tot el món, de com integrar un port i una ciutat.

La celebració del 30è aniversari del Port Vell coincideix en el temps amb l’aprovació del seu Pla Estratègic 2025, un document que vol traslladar el Green Deal europeu a l’àmbit més ciutadà del Port de Barcelona, mantenint la seva singularitat i el seu paper clau per al creixement sostenible, tant social com econòmic i mediambiental de la capital catalana.

Aquest Pla Estratègic 2025 fixa les actuacions de futur de l’àrea ciutadana del Port de Barcelona i preveu unes inversions aproximades de 55 milions d’euros a curt i mitjà termini, de les quals el 67% correspondria a inversió pública i el 33%, a inversió privada.

Els projectes previstos en el Pla suposaran guanyar 16 hectàrees d’espais públics per a la ciutadania, incrementant la superfície del Port Vell en un 25% aproximadament, fins a arribar a les 86 hectàrees.

Focus de coneixement

Amb aquest Pla, se seguirà dibuixant un port-ciutat que es desenvolupa de manera sostenible, atractiu culturalment i referent en innovació i que es converteix en un focus de coneixement i talent en el sector nàutic i marítim, que és inclusiu amb el conjunt de la ciutadania.

Imatge del projecte de reforma del Moll de Pescadors.

Exemple dels projectes inclosos en el Pla són la reforma del Moll de Pescadors, que generarà un nou espai obert al públic; la transformació del Moll d’Espanya; la posada en marxa del Centre de Divulgació del Port de Barcelona i la creació de rutes culturals; l’aprofitament dels amplis espais oberts de la zona per a activitats culturals i esportives o la creació de refugis climàtics per a les persones, habilitant espais verds de descans i confort tèrmic que permetin mitigar els efectes de les onades de calor.

Precisament, aquest últim projecte serà un dels que abans podran gaudir els ciutadans, ja que la seva inauguració està prevista per a aquest estiu. Aquests refugis ecològics a la zona del Port Vell, en sintonia amb la xarxa verda de la ciutat, donaran resposta a les noves demandes de la ciutadania en relació a l’espai públic, basades en la priorització dels espais verds, l’accessibilitat, la modernitat i la permeabilitat. De cara al futur, aquests refugis climàtics es reforçaran aplicant solucions basades en la naturalesa a equipaments i edificis, com ara cobertes verdes o jardins verticals.

La transformació que el Port Vell ha iniciat coincidint amb el seu 30è aniversari li permetrà mantenir la vibrant activitat que l’ha caracteritzat des de la seva creació, afegint-hi unes innovacions que faran que a poc a poc recuperi el batec, després dels llargs mesos de pandèmia. És moment de fer un pas endavant. I, per això, el Port Vell comença a mudar de pell, adaptant-se a les demandes que fan els ciutadans amb noves propostes mediambientals, culturals, gastronòmiques i esportives i avançant cap a un futur smart. El Port de Barcelona treballa intensament per aconseguir-ho.

stats