Especials 02/03/2013

Milers de portuguesos canten de nou l'himne de la Revolució dels Clavells contra les retallades de la UE

Una missió de la 'troica' verifica aquests dies que Portugal compleix els durs ajustos pressupostaris vinculats al rescat del 2011

Efe
2 min

LisboaCentenars de milers de portuguesos han cantat aquest dissabte l'himne de la Revolució dels Clavells i han demanat la dimissió del govern conservador en una multitudinària protesta contra les polítiques d'austeritat.

La plaça del Comerç, la més gran de Lisboa, s'ha omplert de manifestants que portaven pancartes contra les retallades i els problemes socials del país i han entonat l'himne 'Grandola Vila Morena' i altres lemes de la Revolució de 1974, en una de les protestes contra l'executiu de Pedro Passos Coelho des que va arribar al poder fa vint mesos.

Manifestacions similars, encara que menys nombroses, han recorregut desenes de ciutats lusitanes organitzades pel moviment "Que lixe a troica" (Que es fastiguegi la 'troica') per rebutjar els ajustos econòmics exigits per la troica formada per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) a canvi del rescat financer del país.

La manifestació s'ha produït mentre una missió de la 'troica' fa una de les seves inspeccions trimestrals per verificar que Portugal compleix els durs ajustos pressupostaris vinculats al rescat que li va ser concedit el 2011.

L'himne de la Revolució de 1974, que va acabar amb quatre dècades de dictadura, ha suposat el moment culminant de la manifestació, en què han confluït diverses marxes organitzades per sindicats, gremis professionals i col·lectius molt diversos per reclamar solucions a la desocupació i la llarga crisi que viu Portugal.

Els mitjans de comunicació lusitans han coincidit que la manifestació d'avui ha estat una de les més multitudinàries registrades al país, on s'han repetit les vagues i protestes en els dos últims dos anys arran del descontentament popular amb les polítiques d'austeritat.

Les autoritats no han donat dades sobre el nombre de participants en la marxa, com és habitual, mentre que fonts dels organitzadors calculen que ha superat el mig milió de persones, en un país de 10,5 milions d'habitants.

stats