Quan ens hem de protegir del sol i no ho sabem?

Fins al 13 de juny, les farmàcies participen en una campanya de prevenció de càncer de pell

Susagna Lucas*
2 min
Quan ens hem de protegir del sol i no ho sabem?

El sol ens aporta nombrosos beneficis però, per evitar els perjudicis que pot causar una exposició excessiva i continuada, és important tenir sempre present protegir-se, tant si ja estem bronzejats com si fa núvol, si prenem el sol o sortim a fer activitats a l'aire lliure sense intenció de prendre'l. A més, hi ha algunes situacions quotidianes en què protegir-nos encara és més important per prevenir l'envelliment prematur de la pell, l'aparició de taques, cremades i el desencadenament de diferents patologies associades a l'exposició solar. A continuació, en destaquem algunes.

Activitats a l'aire lliure

Anar a la feina, sortir a passejar, jugar al parc amb els nens o prendre cafè en una plaça assolellada són exemples de situacions en què ens exposem directament al sol i hem de posar algun tipus de barrera protectora (fotoprotectors, roba, gorres, ulleres de sol, etc.). I encara més les persones que treballen a l'aire lliure, ja que acumulen moltes hores d'exposició.

L'embaràs

En el cas de les dones embarassades, els canvis hormonals poden donar lloc a l'aparició de taques al voltant del nas i la boca (cloasma o màscara d'embaràs). El sol pot enfosquir-les i caldrà utilitzar un bon filtre solar. Si portem biquini i prenem el sol, també pot enfosquir-se la línia alba, una línia vertical hiperpigmentada que apareix en mares gestants i recorre des del pubis fins al melic.

Esport

Per a les persones que practiquen esport a l'aire lliure és important saber que:

1. El risc de cremades augmenta degut a l'efecte lupa entre la suor, el sol i la superfície on entrenem: la que més reflecteix és la neu, seguida de la gespa i la sorra seca i, amb menys importància, l'asfalt i l'aigua.

2. A la muntanya, ens hem d'aplicar un filtre solar més elevat: el risc de cremades augmenta un 4% cada 300 metres d'altura.

3. Cal tenir una bona hidratació amb beguda isotònica, aigua, fruita o sucs per combatre la deshidratació de la pell i renovar la crema solar cada dues hores per evitar pèrdues del producte arrossegades per la suor.

4. La protecció física també és imprescindible: ulleres de sol, gorra, samarreta, pantalons, etc.

Medicaments

Hi ha nombrosos medicaments que ens fan més fotosensibles, i cal estar atents. Destaquen els anticonceptius orals, ja que un gran nombre de dones els prenen a diari i són més sensibles a patir cremades o l'aparició de taques a la pell. Altres fàrmacs als quals cal prestar especial atenció són els corticoides, antiinflamatoris, antihipertensius, antidepressius, antibiòtics i antihistamínics. La protecció també és clau en aquests casos i, sobre tot plegat, us en podrà informar el farmacèutic.

Quan ens hem de protegir del sol i no ho sabem?

Fins al 13 de juny, sota el lema "Abans de deixar-t'hi la pell, consulta", les farmàcies de Barcelona estan participant en una campanya de detecció precoç i prevenció del càncer de pell, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Melanoma de l'Hospital Clínic. Per a més informació, accedeix a la web de salut del Col·legi:

farmaceuticonline.com

*Susagna Lucas és farmacèutica comunitària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

stats