La protecció solar en els primers anys de vida

Fins el 13 de juny les farmàcies participen en una campanya de prevenció de càncer de pell

Josep Montero Querol
2 min
Cal ser molt curosos amb la protecció solar quan anem a la platja

Els estudis científics demostren que l’exposició durant les dues primeres dècades de la vida té una especial importància en el desenvolupament de futurs problemes, especialment en la inducció de càncer cutani. Dos de les mesures preventives més fàcils de dur a terme són reduir el temps d’exposició i augmentar la fotoprotecció, dues àrees en les quals els pares poden demanar consell al farmacèutic per assessorar-se i, al seu torn, desmentir alguns dels mites més freqüents, com que el fotoprotector per a adults serveix exactament igual per a nens, atès que, per evitar al·lèrgies, és preferible utilitzar fotoprotectors amb uns tipus de filtres i de concentració adequada a l’edat; o que els protectors solars impedeixen que l’organisme sintetitzi la vitamina D, atès que aquests no disminueixen els valors de vitamina D plasmàtica de forma significativa.

Fotoprotecció a la infància: què s’ha de tenir en compte?

En néixer, la pell del bebè és molt immadura i, fins als 8 o 9 anys, està contínuament evolucionant, fins a culminar el procés de maduració. Aquest fet, sumat al fet que els nens solen realitzar més activitats a l’aire lliure que els adults, explica per què necessiten una atenció especial. Què s’ha de tenir en compte?

  • Protegir la pell des de la infància pensant en el futur, ja que els signes d’envelliment no apareixeran fins més tard, però la seva deterioració comença des de la primera exposició solar.
  • Reducció de l’exposició: no exposar directament al sol a nens menors de 6 mesos; quan són més grans, s’ha de reduir l’estada a l’aire lliure entre les 12 del matí i les 4 de la tarda i ser especialment previnguts amb les activitats que es desenvolupin en ambients amb neu i amb les activitats aquàtiques. D’altra banda, encara que hi hagi nuvolositat, es filtra un 90% de les radiacions ultraviolades; i a major altitud, major intensitat de les radiacions.
  • Ús d’indumentària adequada: les peces de vestir són clau per protegir-se del sol, encara que cal tenir en compte que la fotoprotecció disminueix amb el teixit mullat i adherit a la pell; també cal protegir el cap (és recomanable utilitzar gorres amb una amplitud, com a mínim, de 7cm), i els ulls, que són més sensibles a les radiacions ultraviolades.
  • Ús de fotoprotectors: han de ser resistents a l’aigua, a la fricció, amb filtres biològics. Per utilitzar-los correctament, cal aplicar-los a casa, sobre la pell seca, i 30 minuts abans de l’exposició. Cada 2 o 3 hores o després d’un bany perllongat s’han de tornar a posar.

Fins el 13 de juny, sota el lema “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, les farmàcies de Barcelona estan participant en una campanya de detecció precoç i prevenció del càncer de pell, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en col·laboració amb el Grup de Melanoma de l’Hospital Clínic.

Imatge de comunicació de la campanya del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

*Per a més informació, accedeix al web de salut del Col·legi: farmaceuticonline.com, on també trobaràs aquest article ampliat.

stats