Especials 27/07/2012

El Ritz, un mirall màgic i inquietant

L'històric hotel és testimoni d'alguns episodis fonamentals de la societat de Barcelona i de Catalunya. Les grans ciutats en volien un perquè simbolitzava la força cultural de les elits. A Barcelona va arribar tard

Llibert Ferri
1 min
Façana de l'actual Hotel Palace, que havia sigut el Ritz des del 1919. / FRANCESC MELCION

BarcelonaFa un segle totes les grans ciutats volien un Ritz, però a Barcelona naixeria tardanament el 1919. El primer hotel de la famosa cadena va inaugurar-se el 1898 a París i des de llavors ha expressat la força cultural de les elits del país on s'ubica. Una idea que aplicada aquí a Catalunya ens diu com en el Ritz Barcelona es projecten les turbulències de la societat catalana.

La història de Barcelona i de Catalunya pot explicar-se, en part, pels personatges polítics i artístics que han dormit en alguna de les habitacions del Ritz. Des de les primeres visites d'Alfons XIII i Primo de Rivera, passant pel president Francesc Macià a Heinrich Himmler, cap de les SS. Ava Gardner o Frank Sinatra també s'hi han hostejat.

A més, l'hotel ha servit de refugi antiaeri durant la guerra civil, d'aixopluc per la classe benestant barcelonina després del conflicte i com una font de contactes personals.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats