Contingut patrocinat
Especials 15/10/2023

La salut mental i el patiment emocional, eixos de debat de la 5a edició d'ArgumentaBCN

Del 17 d'octubre al 30 de novembre, el cicle de pensament de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona reflexionarà sobre la salut mental i el malestar emocional amb ponents com David Fernández, Rita Rakosnik, Pau Llonch o Merche Ochoa

Redacció
2 min
Del 17 d'octubre al 30 de novembre, quatre equipaments de la ciutat acolliran setze xerrades dedicades, enguany, a debatre sobre la salut mental i els malestars individuals i col·lectius que provoca el patiment emocional.

Dopamina, oxitocina, serotonina i endorfina. Aquests són els quatre components químics del "quartet de la felicitat". Quan es combinen entre si, les persones experimentem eufòria, seguretat, plaer i ganes de cuidar qui ens envolta. Ara bé, ¿la felicitat és tan sols un seguit d'impulsos químics o també pot ser una realitat que construïm col·lectivament? Aquesta és una de les reflexions centrals que planarà sobre la cinquena edició de l'ArgumentaBCN, el cicle de pensament impulsat per la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona. Del 17 d'octubre al 30 de novembre, quatre equipaments de la ciutat acolliran setze xerrades dedicades, enguany, a debatre sobre la salut mental i els malestars individuals i col·lectius que provoca el patiment emocional.

A banda de la mirada mèdica, les ponències buscaran abordar el tema des d'altres punts de vista, amb un objectiu clar: reconèixer i entendre els malestars, però també trobar eines per pensar en com donar-hi resposta. En aquesta edició, al llarg d'un mes i mig, el pensament i la reflexió sobre la qüestió implicarà quatre centres cívics de Barcelona, distribuïts arreu de la ciutat: el CC Casa Golferichs, al districte de l'Eixample; el CC El Sortidor, a Sants-Montjuïc; el CC Navas, a Sant Andreu; i el CC Torre Llobeta, a Nou Barris. En total, s'hi han programat onze xerrades, cinc de les quals es podran veure dues vegades, en diferents espais. Assistir-hi serà gratuït, però convé reservar plaça a través de la pàgina web del cicle o directament als centres cívics participants. Algunes de les xerrades també es podran seguir en directe via streaming i es podran recuperar en diferit al cap d'uns dies.

Una mirada polièdrica

Amb la voluntat d'acostar-se a la salut mental i al patiment emocional des de diversos angles, el cicle comptarà amb la participació de ponents provinents de camps molt diversos. Hi haurà veus científiques com les d'Ana Pérez-Vigil, psiquiatra infantil i juvenil, i Montserrat Celdrán, professora agregada de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, però també ponents d'altres disciplines. Serà el cas, per exemple, de David Fernàndez, periodista i activista social; Merche Ochoa, pallassa i pedagoga; Anabel Lorente, creadora de contingut i pedagoga; David Casassas, professor de teoria social i política; Rita Rakosnik, historiadora de l'art, o Fina Alert, professora d'art especialitzada en relacions entre creació artística i salut mental, entre d'altres.

També hi participaran membres de diverses entitats i col·lectius, com Irene Cardona, antropòloga de la cooperativa L'Etnogràfica; Joana Bregolat, activista ecofeminista i membre d'Anticapitalistes; Anna Mora, de la cooperativa Metzineres; Alba Martínez, Bittah, i Pau Llonch, rapers i membres del col·lectiu Versemblant; Sandra Gonfaus, cap de comunicació de la cooperativa Trama i Nacho Parra, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda. Les ponències estaran moderades per João França i Sandra Vicente, periodistes especialitzats en temes socials.

Algunes de les xerrades que no et pots perdre

* Contra la filosofia de l’autoajuda: les condicions materials de la felicitat

El professor de teoria social David Casassas i el psicòleg Ramón Nogueras es fixaran en els missatges que animen a trobar el benestar a través de l'esforç personal, avaluaran els perills d'aquests discursos i analitzaran quines condicions fan possible la felicitat. Es podrà seguir el 7 de novembre al CC Casa Golferichs, i el 30 de novembre al CC Torre Llobeta.


*De la queixa a la protesta: polititzar els malestars

L'activista Joana Bregolat i l'advocat Nacho Parra analitzaran de quina manera la societat pot fer un pas endavant, organitzar-se i esquivar el victimisme a l'hora d'assolir canvis reals. Es debatrà el 19 d'octubre al CC El Sortidor, i el 2 de novembre al CC Torre Llobeta.


*Els rics també ploren? Malestars i classe

Tenir una bona feina, una casa amb jardí, unes vacances paradisíaques i una família perfecta. En un món consumista, aquests elements es vinculen amb la felicitat. Però, per què no som feliços encara que no ens falti res? L'activista David Fernàndez i la historiadora de l'art Rita Rakosnik en parlaran el 17 d'octubre al CC Casa Golferichs, i el 22 de novembre al CC Navas.


*Guarir a través de l’art

Una cançó, una obra pictòrica o un bon llibre poden servir per esborrar les pors i les inquietuds? Aquesta és la pregunta que la historiadora de l'art Fina Alert i el raper Pau Llonch intentaran abordar el 18 d'octubre al CC Navas. El 26 d'octubre, el debat es repetirà al CC El Sortidor, amb Fina Alert i la rapera 'Bittah'.


*Més enllà de les pastilles: per què medicalitzem els malestars?

Espanya és el país del món on més ansiolítics es consumeixen. ¿On és la frontera entre l'ús necessari i la sobremedicalització? La metgessa Esperanza Martín i el col·lectiu Metzineres en parlaran el 25 d'octubre al CC Navas. El 9 de novembre, la conversa es repetirà amb la metgessa Aina Perelló i Metzineres al CC El Sortidor.

stats