Especials 03/09/2012

Sant Pere de Torelló es declara "territori català lliure" i insta el Parlament a assumir la sobirania nacional

La moció ha estat aprovada per unanimitat amb els vots a favor de l'equip de govern, d'Entesa per Sant Pere, i de l'únic regidor de CiU. Calldetenes segueix l'exemple i també aprova el text

Ara / Acn
3 min
La moció s'ha aprovat per unanimitat / ESTEFANIA ESCOLÀ / ACN

Barcelona / Sant Pere de TorellóEl municipi de Sant Pere de Torelló (Osona) ha esdevingut, aquest dilluns al vespre, el primer de Catalunya de declarar-se "territori català lliure", dins del qual "la legislació i els reglaments d'abast espanyol seran vigents de forma provisional, a l'espera que el Parlament dicti les noves lleis catalanes". L'Ajuntament ha celebrat aquest dilluns un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: declarar la independència de Catalunya.

La moció ha estat aprovada per unanimitat amb els vots dels regidors d'Entesa per Sant Pere (adherida a ERC) i de l'únic regidor de CiU –el municipi està governat per Entesa per Sant Pere, amb 10 regidors, i l'oposició la forma únicament aquest regidor de CiU.

El text també insta el Parlament a sotmetre a votació la declaració "unilateral" de la sobirania nacional de Catalunya en un termini màxim de dos mesos, com ha explicat l'alcalde del municipi, Jordi Fàbrega, a Catalunya Ràdio aquest dilluns al matí. Després de l'aprovació de la moció, Fàbrega ha assegurat que la moció aprovada aquest dilluns al vespre és "un gran gest". "Sabem que des del poble no podem declarar la independència de Catalunya, però podem contribuir-hi, donar esperança i generar il·lusió als ciutadans", ha afegit.

Fàbrega ha explicat que la moció parteix del fet que, a Sant Pere de Torelló, l'opció independentista va rebre el 96% dels vots dels veïns en la consulta del 13 de setembre de 2009, en la qual van participar el 56% dels veïns majors de 16 anys.

Mesures "urgents" per anar cap a l'Estat propi

La declaració ambé sotmet a la consideració de la cambra catalana la urgència de dur a terme una sèrie de mesures "urgents" per constituir un estat independent. Entre aquestes, destaquen la creació immediata d'una administració de Justícia pròpia de Catalunya "sense ingerències estrangeres"; la creació d'una Hisenda pròpia i d'una banca nacional; la declaració com a úniques banderes oficials de les locals, la senyera i, fins el dia de la independència, l'estelada; l'anul·lació de la vigència de totes les lleis, reglaments i sentències judicials que limitin l'ús de la llengua catalana; la declaració del 12 d'octubre, festa nacional d'Espanya, com a dia laborable, i l'obligació per part dels cossos militars i policials espanyols de realitzar "comunicació prèvia per realitzar llurs funcions dins el territori català".

Fàbrega ha explicat que els acords s'han pres degut a "la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns de Sant Pere de Torelló i Catalunya pel fet de pertànyer a l'Estat espanyol". El text recorda que l'atur afecta 700.000 catalans i un 20% de la població catalana es troba sota el llindar de la pobresa. A més, afegeix que el 40% de les activitats econòmiques estan en perill de desaparèixer i que l'espoli fiscal suposa 16.000 MEUR per Catalunya i 5,5 MEUR anuals als municipis. Per últim, la moció considera que el govern de l'Estat vol promoure canvis legals que "atemptaran" contra l'autonomia local i el món municipal català.

Resposta de l'exèrcit espanyol

L'acció de Sant Pere de Torelló ha obtingut resposta per part de l'exèrcit espanyol. El tinent coronel Francisco Alamán Castro va avisar en un diari digital que la independència de Catalunya només es produiria "per sobre del meu cadàver", i també va assegurar que l'alcalde de Sant Pere hauria de ser detingut per "traïció". Fàbrega no ha volgut donar més importància a aquestes declaracions i ha afegit que aquest tipus d'afirmacions contra Catalunya aniran a l'alça. "Nosaltres no podem caure en el parany de la provocació, hem de ser proactius", ha dit.

Forta expectació mediàtica

El ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha quedat petit aquest dilluns al vespre davant de la forta expectació mediàtica que ha despertat el fet que el municipi s'hagi declarat 'territori català lliure'. A més, nombrosos veïns s'han volgut apropar fins a l'Ajuntament per donar el seu suport al consistori i unes 500 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament per celebrar l'aprovació de la moció.

Calldetenes, també

Més discretament, el municipi de Calldetenes, també a Osona, ha seguit la idea de Sant Pere de Torelló i ha aprovat una moció amb el mateix text. Es dóna el cas que l'alcalde del municipi, Marc Verdaguer (CiU), hi ha votat a favor. En aquest cas, la moció ha estat presentada pel grup municipal d'ERC. A Calldetenes, el consistori està format per cinc regidors d'ERC, quatre de CiU i dos del Poble En Marxa-CUP. Només un dels regidors de CiU hi ha votat en contra, ja que tenien llibertat de vot.

stats