300 ANYS DEL 1714
Especials 12/09/2012

"Viurem lliures o morirem", idea central de la commemoració dels 300 anys del 1714 a Barcelona

"Parlar de 1714 en termes, diguem-ne, anacionals, és un absurd", ha defensat Toni Soler, comissari a Barcelona de la celebració de l'efemèride

Roger Tugas
1 min
Toni Soler, pronunciant la conferència '2014: saber guanyar', a l'Ajuntament de Barcelona, per la Diada / PERE VIRGILI

BarcelonaL'historiador i comissari a Barcelona dels actes de commemoració dels 300 anys de la pèrdua de les llibertats catalanes durant la guerra de Successió, Toni Soler, ha anunciat aquest dimecres en una conferència al Museu d'Història de Barcelona algunes idees de com enfocarà els actes, que començaran la Diada del 2013. Segons Soler, "la idea central de la celebració que volem dur a terme" serà la de "viurem lliures o morirem", llegenda que es trobava en una bandera negra a Cardona, "l'últim reducte de la resistència catalana el 1714", per part dels defensors de la sobirania catalana.

L'historiador ha realitzat una conferència sobre la guerra de Successió i els motius que van portar Catalunya a plantar cara a Felip V i ha defensat que "parlar de 1714 en termes, diguem-ne, anacionals, és un absurd". Així, Soler ha afirmat que els lluitadors catalans defensaven les llibertats del que ja anomenaven "nació" i "pàtria", i un dels règims més moderns i avançats d'Europa.

stats