Contingut patrocinat
Especials 28/05/2023

El poder transformador del voluntariat en la vida de les persones: històries de superació i esperança

CaixaBank disposa d'un dels principals programes de voluntariat corporatiu d'Espanya i impulsa el Mes Social per donar suport, mitjançant la implicació dels seus voluntaris, a la feina de les entitats socials.

Redacció
6 min
A Espanya es calcula que 3,3 milions de persones més grans de 14 anys fan voluntariat habitualment.

El Malik va ser un dels afortunats que va trobar un bri d'esperança en la Fundación San Blas, una entitat dedicada a ajudar les persones sense sostre a l'Aragó, en què col·laboren 60 voluntaris compromesos amb la lluita contra la pobresa. No són superherois, sinó dones i homes amb una vida quotidiana com la de tants altres i que han trobat a la seva ciutat la manera d'ajudar persones que realment ho necessiten. "Ells em van brindar la confiança que necessitava per creure que la meva vida milloraria", relata el Malik. No només li van oferir allotjament, menjar i atenció personal, sinó que també li van fer costat emocionalment i li van donar l'oportunitat de trobar un lloc de treball. El suport desinteressat dels membres de la fundació i els voluntaris no només va cobrir les seves necessitats bàsiques, sinó que també li va permetre recuperar la dignitat i reconstruir la vida.

Avui, el Malik treballa en una empresa metal·lúrgica i se sent molt orgullós d'haver superat totes les adversitats. Però no oblida d'on ve ni l'ajuda que va rebre al moment oportú més difícil. "Mai em rendiré", diu amb convicció. A més, reconeix la importància de ser una bona persona i d'ajudar el qui el necessiten, perquè la seva experiència li ha ensenyat a valorar la vida en la seva màxima expressió.

El del Malik és només un exemple dels milers que hi ha cada dia i que reflecteixen la necessitat i la importància de contribuir a la inserció social i d'atendre de manera integral les persones vulnerables. Aquesta dedicació és duta a terme, en la majoria dels casos, per entitats socials de caràcter local que actuen en pobles i ciutats per ajudar col·lectius que ho necessiten davant de plagues com la pobresa i la vulnerabilitat. I aquestes entitats poden treballar perquè compten amb el suport de voluntaris: persones que dediquen el seu temps de manera solidària a ajudar els altres.

A Espanya, prenent com a referència les dades de l'Observatori del Voluntariat del 2022, es calcula que 3,3 milions de persones més grans de 14 anys fan voluntariat habitualment. N’hi ha de totes les edats i perfils. En alguns casos, la seva tasca rep el suport d'institucions i empreses, com CaixaBank, que disposa d'un dels principals programes de voluntariat corporatiu d'Espanya i impulsa el Mes Social per donar suport, mitjançant la implicació dels seus voluntaris, a la feina de les entitats socials.

Un altre exemple de superació en què el voluntariat ha tingut un paper clau és el del Juan, un home que, amb 60 anys, va perdre la feina a causa de la pandèmia de coronavirus i va acabar exhaurint tots els estalvis que tenia. En una situació personal complicada, afectat de soledat, desesperació i por, va arribar a dormir al carrer durant tres nits. Però, gràcies a un conegut, va descobrir la Fundación San Blas i tot va canviar. En gairebé tres dies, el Juan va aconseguir una feina a la Fundación La Caridad de Saragossa.

La tasca dels voluntaris i les entitats no només va tornar al Juan la confiança en si mateix, sinó que també li va permetre tornar a gaudir de la vida i a creure en el seu potencial. Ara treballa per a la Fundación San Blas i considera els seus companys i voluntàries com una part de la seva família. “Sento cap a ells una gratitud indescriptible”, afirma, perquè li han brindat una segona oportunitat i ara són un pilar fonamental en la seva vida.

Quina tasca fan aquests voluntaris en la lluita contra la pobresa? De vegades, es tracta de gestos molt quotidians, com ara acompanyar nens en la lectura d'un llibre. ‘Acompanyament en la lectura’ és un programa específic de Voluntariat CaixaBank que es desenvolupa en múltiples ciutats d'Espanya i en el qual, durant el curs 2021-2022, hi van participar al voltant de 160 voluntaris. La seva funció consisteix, una vegada per setmana, a acostar-se al centre d'una entitat local dedicada al suport a famílies vulnerables i llegir i comentar el text amb un menor d'entre 9 i 12 anys. Mayte Fernández, una voluntària amb més de quatre anys d'experiència en aquest programa, explica que es tracta de sessions personalitzades segons els gustos dels estudiants, la qual cosa no només millora les seves habilitats de lectura, sinó que també els acaba ajudant a tenir confiança en si mateixos.

Un exemple n'és la Cloe, una de les nenes beneficiàries del programa, a través de la Fundación Simone de Beauvoir de Lleó. Amb entusiasme explica com gaudeix cada dimarts de la seva sessió de lectura amb la voluntària. Gràcies a aquesta dedicació, llegir llibres ha deixat de ser una tasca tediosa per convertir-se en un moment emocionant i enriquidor. La Cloe llegeix més de pressa i comprèn millor els textos, la qual cosa l’emociona i la satisfà, a més de millorar el seu rendiment acadèmic.

El voluntariat també és una eina molt eficaç per lluitar contra la pobresa a través de l'esport i la cultura. Durant aquest mes de maig, en el marc del Mes Social de CaixaBank, s'han impulsat una gran varietat d'activitats culturals i esportives. Una d'aquestes s'ha realitzat amb la col·laboració de Toletum Kayak, un club de piragüisme inclusiu de Toledo, on nens de l'Asociación Paideia han gaudit d'un recorregut amb caiac pel riu Tajo. José Carlos Mateo, un dels voluntaris que ha participat en aquesta activitat esportiva, destaca la importància d'aquestes experiències per fomentar la confiança en els joves. L'esforç, la superació i el treball en equip són valors que es transmeten a través d'aquestes activitats, i els permeten créixer i desenvolupar-se integralment.

María Luz Gómez, una altra voluntària, destaca l'impacte positiu de les visites a museus en persones amb discapacitat. En el marc del Mes Social, per exemple, els voluntaris de CaixaBank i la Fundación Juan XXIII, que atén persones en situació de vulnerabilitat psicosocial, han organitzat visites a l'exposició immersiva de Tutankhamon, que se celebra al Matadero de Madrid. Segons la voluntària, les experiències dirigides a menors no només amplien el seu coneixement cultural, sinó que també els permeten relacionar-se amb uns altres nens i viure moments d'admiració. El somriure dels petits quan descobreixen noves obres d'art o cultures és una recompensa infinita per als voluntaris. “Una de les millors sensacions que es poden experimentar és veure la cara de fascinació dels nens quan coneixen la vida d'antigues civilitzacions”, destaca la María Luz.

Julia López, professora del Centre Ocupacional de la Fundación Juan XXIII i germana d'un dels nens beneficiaris, ressalta la importància d'aquestes activitats per teixir relacions socials. Molts d'aquests nens i nenes tenen oportunitats limitades d'interactuar amb uns altres fora del seu entorn familiar. Els tallers i les visites organitzades pels voluntaris els donen l'oportunitat de relacionar-se, crear llaços d'amistat i viure experiències positives que enriqueixen la seva vida. És el cas del Rogelio, beneficiari de la Fundación Juan XXIII, que ha pogut fer nous amics i gaudir d'una alternativa d'oci i diversió. “M'encanten les obres de Goya i Picasso”, ressalta orgullós de mostrar el seu interès per la pintura.

Però la clau del voluntariat és que no només té un impacte positiu en aquells que reben ajuda, sinó també en aquells que s'ofereixen com a voluntaris. Els testimonis de la Mayte, el José Carlos i la María Luz destaquen com dedicar-se a aquesta tasca brinda una profunda satisfacció interior i l'oportunitat de tenir un contacte directe amb realitats sovint llunyanes a les nostres pròpies vides. Per a ells, formar part d'aquestes activitats ha estat una experiència transformadora i una font d'aprenentatge constant.

La clau del voluntariat és que no només té un impacte positiu en aquells que reben ajuda, sinó també en aquells que s'ofereixen com a voluntaris.

A més, les històries del Voluntariat CaixaBank ens mostren com el compromís i la vocació de solidaritat poden transcendir generacions. Els fills de la María Luz i el José Carlos han heretat aquest llegat i ara participen activament en la construcció d'un món més just i solidari.

El voluntariat no només és un acte de generositat, sinó també una poderosa eina de transformació social que fa possible trencar els cercles viciosos de la pobresa, la soledat i l'exclusió per brindar suport, esperança i oportunitats a aquells que es troben en situacions de vulnerabilitat. Com expliquen totes aquestes històries, la tasca del voluntariat va més enllà de cobrir necessitats bàsiques, perquè també alimenta l'ànima i torna la dignitat a qui més ho necessita. Com mostren aquestes accions, el voluntariat ensenya que tots podem marcar la diferència en la vida d'algú i deixar un rastre positiu al món.

stats