Cooperació Internacional
Especials 21/07/2022

Unint forces, transformant vides

El Programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha arribat a més de 16 milions de persones amb la seva acció internacional en els últims 25 anys

Redacció
3 min
En aquests 25 anys, el programa de Fundació "la Caixa" ha col·laborat ambn més de 660 projectes a 65 països

BarcelonaSi hi ha un pilar que caracteritza la Fundació "la Caixa" des dels seus orígens és el fort compromís social i una vocació de treball a favor de l’interès general. Són 117 anys mirant de construir una societat millor i més justa, donant oportunitats a les persones que més ho necessiten. I aquest leit-motiv té una clara traducció en l’àmbit internacional, per la vocació global de la Fundació "la Caixa": el Programa de Cooperació Internacional de l’entitat compleix 25 anys aplicant aquests principis per als col·lectius més vulnerables de països d’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina, amb programes que contribueixin a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Des del 1997, el Programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha impulsat un total de 663 projectes a 65 països de l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina amb l’objectiu de generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats dels col·lectius més vulnerables, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això ha permès arribar a més de 16 milions de persones gràcies al treball conjunt amb més de 800 socis i col·laboradors, treballant centrats en les necessitats més urgents.

Pilars d’actuació de l’Àrea Internacional
  • Aliances La importància d’unir forces i construir xarxes als diferents països on es treballa.
  • Innovació La necessitat d’invertir en recerca i innovació, claus per al desenvolupament i l’acció humanitària, prioritzant sempre les persones.
  • Transparència És l’aval de confiança i la generació de coneixement per augmentar l’impacte.
  • Sensibilització i ‘fundraising’ La importància d’implicar la societat, les empreses, la filantropia i el voluntariat en totes les accions.

Altres fites durant aquest període han estat la creació de convocatòries de suport a projectes de cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària; l’obertura de l’oficina de Washington DC per incrementar la presència internacional de l’entitat i promoure col·laboracions amb els principals organismes i fundacions internacionals; i l’impuls de més d’11.000 llocs de treball a través del programa Work4Progress, que té com a objectiu generar noves oportunitats de treball per a dones i joves, mitjançant plataformes obertes d’innovació social a l’Índia, Moçambic i el Perú.

El projecte MOM, per lluitar contra la malnutrició infantil en col·laboració amb ACNUR, ha atès més de 620.000 menors de 5 anys

També destaca el Programa de Vacunació Infantil, desenvolupat amb Gavi, the Vaccine Alliance, mitjançant el qual s’ha contribuït a vacunar més de 8 milions d’infants, així com les aliances en la lluita contra la malària amb ISGlobal i la Fundació Bill i Melinda Gates. Així mateix, el projecte MOM, per lluitar contra la malnutrició infantil en col·laboració amb ACNUR, ha atès més de 620.000 menors de 5 anys. A aquestes iniciatives cal afegir la mobilització de 612 CooperantsCaixa, voluntaris de l’entitat que han prestat assistència tècnica a 23 països, el total de 18 milions de donacions rebudes, l’organització de 14 exposicions i activitats amb més de 2 milions de visitants, i 17 premis i reconeixements internacionals.

Recentment, el Programa de Cooperació Internacional també ha contribuït a la resposta davant la crisi humanitària provocada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” ha sumat esforços amb ACNUR i Unicef amb la voluntat de reforçar l’acció d’aquestes organitzacions humanitàries a través d’una aportació total de 2 milions d’euros.  

Aquest primer quart de segle del Programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” va tenir un acte central el passat 1 de juliol, amb ponents de primer nivell i representants d’institucions de referència a escala global en l’àmbit de l’ajuda al desenvolupament. També amb l’assistència del director general de la Fundació ”la Caixa”, Antonio Vila Bertrán, i la directora de l’Àrea Internacional de la Fundació ”la Caixa”, SAR Cristina de Borbó i Grècia.

D’esquerra a dreta Jaime Sepúlveda, Seth Berkley, SAR Cristina de Borbó i Grècia, Chris Elias, Antonio Vila Bertrán, Pedro Alonso, Graça Machel, Ashok Khosla, Peter Simon i Delphine Moralis.

Les taules rodones van ser moderades per Jaime Sepúlveda, professor distingit de Salut Global, director executiu de l’Institut de Ciències de la Salut Global de la Universitat de Califòrnia (San Francisco), i Delphine Moralis, directora executiva de la Philanthropy Europe Association (Philea), i van comptar amb ponents de reconegut prestigi:

Els ponents de l'acte

Aquest ha estat el primer gran acte de tot un seguit d'accions que la Fundació "la Caixa" anirà portant a terme durant aquest any del 25è aniversari del programa de Cooperació Internacional.

stats