Contingut patrocinat
Especials 03/01/2022

La vacunació contra la COVID-19: dosi addicional i vacunació infantil

Totes les persones a partir de 40 anys i totes les persones, de qualsevol edat, que van ser vacunades amb Janssen o AstraZeneca poden rebre la dosi de record contra la Covid-19.

3 min
Vacunació infantil

Totes les persones a partir de 40 anys i totes les persones, de qualsevol edat, que van ser vacunades amb Janssen o AstraZeneca poden rebre la dosi de record contra la Covid-19, així com totes les persones, de qualsevol edat, que van rebre la vacuna d’AstraZeneca o Janssen. Inicialment, la dosi addicional es va començar a administrar a les persones de més de 70 anys, a les persones que viuen en residències, al personal sanitari i sociosanitari i a les persones immunodeprimides. Actualment, el grup prioritari a vacunar és el de la franja de 60 a 69 anys.

-La dosi addicional de la vacuna s’ha de sol·licitar demanant cita a través del portal Vacunacovidsalut.cat. Es pot demanar cita a través del portal http://vacunacovidsalut.cat, des d’on es pot triar punt de vacunació i dia i hora. El dia de la vacunació és necessari que portis amb tu la targeta sanitària individual (TSI), juntament amb el DNI, el NIE o el passaport. També l’SMS de convocatòria o l’SMS de la programació de la cita enviat per /Salut en cas que hagis demanat dia i hora per vacunar-te a Vacunacovidsalut.cat.

-Per rebre la dosi de record han d’haver passat de tres a sis mesos des de l’última vacuna (depenent del tipus de vacuna). Per rebre la dosi de record cal que hagin passat sis mesos des que es va rebre la segona dosi de Pfizer o Moderna. Si es van rebre les dues dosis d’AstraZeneca o la dosi única de Janssen, han de passar tres mesos per rebre la dosi de record. En qualsevol cas, s’administra la dosi de Moderna o de Pfizer, indiferentment de la vacuna que s’hagi rebut a la primera i a la segona dosi.

Tots els nens i nenes d’entre 5 i 11 anys ja es poden vacunar contra la Covid-19. El passat 15 de desembre va arrencar la vacunació de la Covid-19 per a tots els nens i nenes d’entre 5 i 11 anys. Està adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats. Se’ls vacuna principalment als punts de vacunació poblacional, i també en determinats CAP i hospitals amb línies pediàtriques. Es pot demanar cita al portal http://vacunacovidsalut.cat. Si el familiar que acompanyi l’infant a vacunar-se no és el seu tutor legal caldrà presentar un consentiment informat.

-Els infants reben un terç de la dosi dels adults i adolescents. La dosi per a la franja d’edat dels 5 als 11 és un terç de la que s’administra als adolescents i als adults. Cal administrar-los dues dosis separades per 8 setmanes. En el cas dels infants que hagin passat la infecció de la Covid-19, només s’han de vacunar amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic.

-La vacunació infantil té una efectivitat demostrada del 90,77%. La vacuna infantil ha rebut l’aprovació de les agències del medicament d’Europa i dels Estats Units i s’ha demostrat que és segura i amb una alta efectivitat, del 90,77%. Encara que els menors d’entre 5 i 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten, es recomana que es vacunin per evitar complicacions greus. Des de l’inici de la pandèmia, 84 menors d’entre 5 i 11 anys amb Covid-19 han hagut de ser ingressats a l’hospital, quatre d’ells a l’UCI. Alguns nens i nenes amb Covid-19 han desenvolupament posteriorment Covid-19 persistent o síndrome inflamatòria multisistèmica. La vacunació infantil afavoreix la normalització de la vida dels infants i l’impacte positiu de la immunització en l’entorn escolar.

Vols saber-ne més?

https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/

stats