Vaga general
Especials 29/03/2012

Batalla campal al centre de Barcelona

La plaça Catalunya i tota la rodalia s'ha convertit en una zona d'aldarulls al final de la manifestació alternativa

Laura Díaz-roig / Vicenç Moliné
2 min
Contenidors cremant al centre de Barcelona. / LAURA DÍAZ-ROIG

BarcelonaLa plaça Catalunya i una zona molt àmplia de la rodalia s'ha convertit en l'escenari d'una batalla campal entre grups aïllats i la policia aquest dijous al vespre, després de la manifestació alternativa convocada per la CGT, que havia sortit a les 16.30 dels Jardinets de Gràcia i que cap a les 18.00 ja s'havia donat per finalitzada per part dels organitzadors després de la lectura del manifest.

Però aleshores han començat els aldarulls, protagonitzats pels alguns elements radicals. S'han cremat contenidors, s'han rebentat aparadors i s'ha calat foc a la cafeteria Starbucks de la plaça Urquinaona. Uns incidents que, després del descontrol absolut, els Mossos d'Esquadra han atacat buidant el centre de la ciutat amb càrregues de pilotes de goma i fent pujar els manifestants cap al passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, on també s'hi han registrat disturbis i càrregues.

Cap a les dos quarts de vuit del vespre, el gruix dels aldarulls s'ha traslladat als carrers del Raval on s'han succeït les persecucions entre els Mossos i els violents i s'han seguit cremant contenidors, en els estrets carrers.

A mitja tarda, després que els Mossos d'Esquadra comencessin a carregar amb pilotes de goma a la ronda de Sant Pere per acorralar els manifestants a la plaça Catalunya, se'ls ha trencat la tanca de contenció i han perdut el control de la situació, que s'ha convertit en una batalla campal. Els violents s'han dispersat i han trencat vidres de les furgonetes dels Mossos, i el caos ha obligat els policies a marxar corrent. També han trencat els vidres del centre comercial d'El Corte Inglés.

S'han produït diversos ferits. Almenys dos amb lesions al cap, i un altre que ha rebut l'impacte directe d'una pilota de goma i s'ha desplomat.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Manifestació alternativa multitudinària

Els aldarulls estan desvinculats de la manifestació de la CGT, en què havien participat més de 4.000 persones. Entre altres consignes, els manifestants que han llegit el manifest han afirmat que la vaga és una "resposta necessària per a la classe treballadora" davant de les "retallades en serveis essencials", que han provocat "exclusió social". "Això és només el principi", han declarat, i han afegit que les protestes culminaran en noves jornades de vaga i mobilitzacions, ja que "l'única eina que ens queda és la revolució contínua".

En arribar a la plaça, els manifestants s'han integrat en la concentració convocada per l'Assemblea de Coordinació Local del 15-M i altres grups, com el sindicat USTEC. Els Mossos d'Esquadra que hi havia a la plaça Catalunya, al davant del centre comercial d'El Corte Inglés, s'han retirat per rebaixar els ànims dels manifestants, i hi ha unes 15 furgonetes aturades, a l'espera, al Portal de l'Àngel.

D'altra banda, al migdia hi ha hagut incidents al centre de Barcelona, amb contenidors cremats i càrregues policials.

stats