Contingut patrocinat
Especials 18/11/2023

Visita a Montserrat d’una manera sostenible

Puja al cremallera i als funiculars i gaudeix d’un entorn natural aquesta tardor.

Redacció
3 min
La tardor és una època de l’any ideal per fer turisme de proximitat i per admirar els paisatges de la nostra terra tenyits de marrons i ocres.

A menys de 60 km de Barcelona trobem la nostra proposta d’escapada d’avui: el parc natural de la Muntanya de Montserrat, a la comarca del Bages, una experiència que combina cultura i natura. En aquesta ocasió, es recomana anar-hi en transport públic i gaudir del lloc més emblemàtic de Catalunya accedint-hi amb el Cremallera de Montserrat, la via verda, ja que funciona amb electricitat produïda pel sol.

El tren Cremallera parteix de l’estació de Monistrol de Montserrat i arriba fins al recinte del Santuari. El trajecte té una duració de 15 minuts, fa un recorregut de 5 quilòmetres, durant els quals s’arriben a superar desnivells de fins a 600 metres. Gràcies als seus vidres panoràmics podreu contemplar les particulars formes de les muntanyes de Montserrat com mai ho havíeu fet.

Un cop sigueu al Santuari, trobareu els dos funiculars. D’una banda, el funicular de Sant Joan que realitza un trajecte de 503 metres, i que supera un pendent màxim del 65%. Aquesta és una opció ideal per poder observar el Monestir a vista d’ocell a 1.000 metres d’altitud i gaudir de l’espectacular panoràmica de l’Anoia des del pla de les Taràntules, unes vistes que us deixaran bocabadats. Alhora, també podreu admirar una de les millors perspectives del recinte del Santuari des del mirador de l’estació superior. Aquest és un trajecte que val molt la pena fer no només per aquestes impressionants vistes, sinó també pel Centre d’Interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del parc natural de la Muntanya de Montserrat, un espai on conèixer les característiques geològiques de la muntanya de Montserrat. A més, des de l’estació superior hi ha vies d’escalada de diversos nivells que porten als cims més característics. 

Per l’altra banda, el Funicular de la Santa Cova uneix el santuari amb el Camí de la Cova on, segons la llegenda, uns pastors van trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Durant aquest recorregut de 262 metres i un desnivell de 118 metres positiu podreu veure l’esplendor de la natura que rodeja l’entorn i que, durant aquesta època, adquireix una preciosa gamma de colors. A més, de camí de la Cova podreu contemplar el Rosari monumental, el conjunt escultòric a l'aire lliure més important del modernisme català. L'agost passat es va obrir l'espai expositiu “La Santa Cova: Camí d’emocions” on els usuaris podran comprendre la llegenda i els seus orígens, a més de conèixer els fets històrics que van portar a la construcció de la capella. 

En la vostra visita a Montserrat és parada obligatòria la basílica i l’entorn del santuari, el museu de Montserrat, fer alguna ruta o itinerari senyalitzat o senzillament passejar pels camins que envolten aquesta muntanya única. Montserrat, també consta d'un espai audiovisual, on s’ofereix un recorregut virtual sobre els tres eixos fonamentals: la muntanya, el monestir i el santuari, on aprendreu més sobre la història, la cultura i la importància d'aquest lloc sagrat. A més a més, podeu visitar l’Exposició de material mòbil, ubicada a l’antiga estació de Monistrol-Vila, on es mostra la seva història a través de textos, imatges i fins i tot un vídeo interactiu.

Aquest és un pla ideal per fer en família o amb amics i si els vostres acompanyants no hi han estat mai, encara millor! El parc natural de la muntanya de Montserrat és un dels elements més característics de Catalunya, gràcies a la seva formació geològica única. És una visita imprescindible per a tothom, ja que és un autèntic símbol de la regió. Les seves peculiaritats geològiques s'uneixen ara amb la importància de la seva rica biodiversitat, i converteix Montserrat en un referent de la natura.

El tren Cremallera parteix de l’estació de Monistrol de Montserrat i arriba fins al recinte del Santuari.

Si desitgeu ser encara més sostenibles i deixar el cotxe a casa, FGC ofereix diversos paquets de bitllets que us permetran utilitzar el cremallera com a mitjà d'accés sostenible a Montserrat des de Barcelona. Trobareu tota la informació pertinent a la seva pàgina web.

És per això que és crucial cuidar del nostre entorn i que tots hàgim de posar el nostre granet de sorra per tal que aquests paratges de la nostra terra segueixin mantenint la seva bellesa. En aquest sentit, la marca Turistren d’FGC posa a la nostra disposició aquest transport sostenible i duu a terme diverses accions per protegir el medi ambient. Una prova clara de la importància d'utilitzar el Cremallera en lloc d'altres mitjans de transport és que només l'any passat, els visitants que el van utilitzar van estalviar més de 263 tones de CO₂.

turistren.cat

stats