Mini Crònica

Mor Jordi Vila, el davanter que Serrat no va incloure a la seva cançó 'Temps era temps'

El Barça de les Cinc Copes

"Basora, César, Kubala, Moreno i Manchón", cantava Serrat en la seva cançó del 1980 Temps era temps . La preciosa lletra d'aquesta tema no deixa de ser un munt de records d'infància del cantant del Poble-sec, però la gent ha associat aquesta davantera que cantava Serrat amb aquella del Barça de la temporada 1951-52, el Barça de les Cinc Copes.

Però un dels cinc davanters cantats per Serrat només va jugar tres partits, aquella temporada de les Cinc Copes: l'aragonès Tomás Moreno. Moreno havia arribat al Barça aquell any provinent de l'Osca amb 21 anys, i va ser suplent, ja que la davantera titular estava formada per "Basora, César, Vila, Kubala i Manchón". L'oblidat per la cançó, Jordi Vila, va morir ahir als 81 anys.

Vila va ser un davanter centre amb un gran olfacte de gol. A la Copa d'aquella gloriosa temporada de les Cinc Copes, va marcar en tots els partits. El seu palmarès amb el Barça és impressionant: dues Lligues (51/52 i 52/53), una Copa Llatina (1952), tres Copes (50/51, 51/52 i 52/53) i dues Copes Eva Duarte (1952 i 1953). Nascut a Santpedor, com Guardiola, va jugar al Barça del 1950 al 1954. Posteriorment ho va fer al València, el Betis i el Còrdova.

Moreno i Vila van arribar a jugar molts partits plegats, especialment durant la temporada 1952-53, quan una tuberculosi va deixar Kubala sense minuts a inicis de la Lliga. Llavors, el txec Hanke o Bosch també van tenir força presència. La davantera que Serrat recordava de memòria no debuta plegada fins a una derrota en Lliga a Oviedo el 21 de setembre del 1952. A finals de la temporada 1952-53, especialment en la Copa, aquesta línia de cinc jugaria 12 partits.

Tot plegat, doncs, ha estat un gran malentès. En total, la davantera cantada per Serrat va jugar entre el 1952 i el 1954 un total de 15 partits. Res més, i mai en la temporada de les Cinc Copes. Vila, resignat, recordava fa poc que "la cançó retrata l'equip de la seva infantesa, en cap moment diu que sigui el de les Cinc Copes. Això ha estat una interpretació que ha fet erròniament la gent". Avui serà incinerat a Ciutadella (Menorca), on residia.

Més continguts de