Cop al control antidopatge espanyol

L’AMA suspèn l’acreditació del Laboratori de Madrid però l’hi manté al centre a Barcelona

L’esport espanyol intentava ahir mesurar l’impacte de la decisió de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) de suspendre de manera immediata l’acreditació del Laboratori de Control de Dopatge de Madrid, un dels dos que operen en aquesta matèria a Espanya. L’altre centre, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona, manté l’operativitat perquè treballa, sobretot, amb mostres de fora del territori i ara haurà de compensar amb feina extra la suspensió a Madrid.

A dos mesos dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, l’efecte és molt negatiu i prohibeix al centre de Madrid fer qualsevol anàlisi de mostres d’orina o sang. “És una notícia que afecta la imatge d’Espanya”, valorava ahir el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que lamentava, també, que el país estigui sempre “a l’ull de l’huracà” en temes de dopatge. El mandatari, però, va voler subratllar que es tracta d’un problema administratiu, legislatiu, conseqüència d’una complexa situació política que té l’Estat, sense govern des de fa mesos. “Aquest malson s’ha d’acabar ja”, va afirmar, i va reclamar que el pròxim govern adeqüi amb urgència la llei antidopatge espanyola per ajustar-la al codi de l’AMA.

De fet, la suspensió, que el Laboratori pot recórrer al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport en els pròxims 21 dies, arriba ara després de diversos avisos de l’AMA que Espanya no ha sabut resoldre a temps. El 18 de novembre, l’organisme mundial va incloure Espanya en una llista de vigilància per no haver fet a temps les reformes necessàries en matèria antidopatge. I el 19 de març, l’AMA va declarar l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (Aepsad) no conforme a l’última versió del seu codi, que va entrar en vigor l’1 de gener del 2016. L’Aepsad, però, va poder fer de mitjancera per trobar certa comprensió de l’AMA, a qui va exposar la situació de no govern que impossibilitava l’adequació de la llei a les noves exigències. Però el marge per poder seguir fent els tests, permesos si no venien programats des d’Espanya, es va esgotar la setmana passada, quan es van revisar els nous requisits per conservar l’acreditació d’un centre.

L’AMA, com especifica en l’article 4.4 del codi, exigeix als laboratoris no conformes (els espanyols, ara) que treballin amb, almenys, el 60% de les proves enviades per organitzacions internacionals i no programades per l’agència nacional. I en l’últim any, el centre madrileny ha operat amb més del 69% de proves enviades directament de l’Aepsad. “No es pot aplicar l’excepció en aquest cas i l’acreditació queda suspesa fins que l’Aepsad sigui declarada conforme”, va decidir l’AMA.

A Barcelona, en canvi, l’IMIM s’ha mogut entre els paràmetres reclamats per l’AMA i ha pogut conservar l’acreditació. “Treballem majoritàriament per a organitzacions estrangeres”, diu a l’ARA la responsable del centre, Rosa Ventura. “Col·laborarem amb l’Agència Espanyola amb el que toqui, ara, però encara cal veure com ens afecta això. És una notícia negativa per a tots, perquè no es tracta d’un defecte tècnic sinó administratiu”. “Els nostres esportistes passen molts controls, no pot ser que els seus èxits sempre estiguin qüestionats perquè no s’ha adaptat una llei”, conclou Blanco.

L’operació Port encara no s’ha aclarit

Fa deu anys que l’operació Port va esclatar i l’Audiència Provincial de Madrid encara valora la destrucció de les proves (200 bosses de sang, medicaments i substàncies prohibides) que concretarien els culpables de la trama de dopatge més important de l’esport mundial. L’atleta Jesús España reclama a través de la plataforma Change.org que es traslladin les proves a les organitzacions competents per “conèixer la veritat i salvar la integritat de l’esport espanyol”.

Més continguts de