FUTBOL

La FIFA presenta una denúncia a la justícia de Suïssa per irregularitats a l'hora d'escollir els Mundials del 2018 i el 2022

Considera que la justícia de Suïssa pot investigar si russos i qatarians van cometre delictes

La FIFA ha presentat aquest dimarts davant la fiscalia federal suïssa a Berna una denúncia per possible comportament irregular d'algunes persones en relació als processos d'adjudicació dels mundials de 2018 i 2022, assignats a Rússia i Qatar, respectivament. Segons un comunicat, la FIFA posarà a disposició de l'esmentada fiscalia els informes elaborats sobre la matèria pel president de l'òrgan d'instrucció de la Comissió d'Ètica de la FIFA, l'exfiscal nord-americà Michael J. García, i el vicepresident, Cornel Borbely. "Aparentment, es sospita en particular que en determinats casos es van realitzar transferències de capitals relacionats amb Suïssa, la qual cosa necessita una investigació per part de les autoritats judicials suïsses", afegeix la FIFA.

La federació que presideix Joseph Blatter ha indicat que "en contraposició als òrgans de la FIFA, els òrgans judicials de l'Estat tenen la possibilitat de dur a terme indagacions amb l'ajuda de mesures coercitives d'ordre penal". Igualment va explicar que els informes de Michael J. Garcia i Cornel Borbely es posaran a disposició de la fiscalia federal suïssa per mitjà de Hans-Joachim Eckert, president de l'òrgan d'instrucció de la comissió Ètica de la FIFA, que és qui ha recomanat al president Blatter la presentació d'aquesta denúncia, a l'empara del Codi Ètic de la FIFA.

Hans-Joachim Eckert va donar per tancada el passat dia 14 la investigació iniciada sobre la concessió dels esmentats mundials el 2 de desembre de 2010 i va considerar que no s'ha produït "cap violació o incompliment de les normes i reglaments corresponents" en els processos de candidatura . Eckert es va pronunciar així després d'analitzar l'informe de 350 pàgines elaborat prèviament per l'òrgan d'instrucció que presideix Michael J. García, que, segons el primer, "té total independència per a iniciar procediments contra individus concrets" si ho estima pertinent.

L'informe de Michael J. García reflecteix activitats dels equips que defensaven les candidatures a 2018 i 2022 per captar el vot, com el lliurament de regals a persones vinculades a la FIFA, algunes d'elles ja sancionades per aquesta per incomplir el codi ètic. El mateix García va discrepar de les conclusions d'Eckert, per entendre que contenen "nombroses, incompletes i errònies reproduccions dels fets", i va anunciar la seva intenció de presentar un recurs.

Michael J. García va necessitar més d'un any per elaborar els 350 folis de la seva investigació, després d'entrevistar a més de 75 testimonis i recopilar un registre que, a més de gravacions amb els entrevistats, comprèn més de 200.000 pàgines sobre el cas. Abans de pronunciar-se sobre el mateix fa quatre dies, Hans Joackim-Eckert va dir que era impossible publicar el document del seu col·lega en la seva totalitat i alhora que la seva resolució va fer públic un extracte de 42 pàgines.

Després del dictamen d'Eckert, la FIFA va dir "sentir-se satisfeta pel fet que fins a cert punt s'ha arribat a una conclusió amb el tancament del cas" i ha assegurat que "prosseguirà amb els preparatius de Rússia 2018 i Qatar 2022, els quals van començar ja fa temps ".