17/11/2014

La FIFA amaga l’informe sobre els Mundials del 2018 i el 2022

2 min
Joseph Blatter, el dia que Qatar va ser escollit com a organitzador  Del Mundial de l’any 2022.

BarcelonaEl president de l’òrgan de decisió de la Comissió d’Ètica de la FIFA, l’alemany Hans-Joachim Eckert, va comunicar aquesta setmana que no s’havien produït irregularitats en els processos d’elecció dels Mundials de Rússia del 2018 i Qatar del 2022. Però va al·ludir al principi de confidencialitat per no fer públic l’informe que durant més de dos anys havia elaborat aquest òrgan de la FIFA, presidit per l’exfiscal nord-americà Michael J. Garcia. Un informe de 430 pàgines que segons la Federació Internacional de Futbol mai veurà la llum. Quedarà amagat als calaixos dels seus despatxos.

Aquesta decisió, però, no ha servit per calmar les aigües. El president de la Federació Alemanya, Reinhard Rauball, ha definit aquests esdeveniments com “un desastre comunicatiu que ha sacsejat els principis fundacionals de la FIFA”. “Cal fer públic tot el que diu l’informe o la FIFA continuarà perdent credibilitat”. Rauball ha arribat a insinuar que les federacions europees podrien abandonar aquest organisme si continua sense publicar l’informe sencer.

Michael Garcia, l’home encarregat d’investigar durant dos anys els suposats casos de corrupció per escollir Rússia i Qatar com a seus, ha demanat a la FIFA que consideri la seva posició, parlant “d’errors d’interpretació i conclusions sorprenents dels fets” i amenaçant d’iniciar accions legals. Bonita Mersiades, de la candidatura per portar el Mundial del 2022 a Austràlia, ha dit que “a l’informe la FIFA queda com si fos una organització perfecta”. “És una farsa”. Simon Johnson, cap de la candidatura anglesa per ser seu el 2018, ha afirmat que “s’ha manipulat tot per amagar els casos de corrupció”. Durant els dos anys que Garcia hi ha treballat, s’ha trobat amb la negativa de Rússia de col·laborar-hi. I quan va col·laborar-hi, havia destruït la informació dels ordinadors utilitzats durant el procés per escollir la seu de la cita del Mundial del 2018.

Segons Johnson, la FIFA no està preparada per acceptar errades malgrat tenir proves tan evidents com les informacions sobre Mohammed bin Hammam, antic membre de la FIFA, que havia repartit 3,7 milions d’euros entre 30 presidents d’associacions africanes amb l’objectiu que votessin a favor de la candidatura de Qatar. Qatar va dir que Bin Hamman actuava en solitari i només aquest directiu va ser sancionat. Curiosament, el mateix Bin Hamman aspirava a ser president de la FIFA.

Garcia no pot trencar la clàusula de confidencialitat d’un informe que, segons el periodista especialista en casos de la FIFA Andrew Jennings, “ensenyaria les vergonyes de la FIFA, una organització que actua com una màfia”. “Blatter, president de la FIFA, ha jugat amb Garcia per quedar amb les mans netes. I carregar-se pel camí els seus opositors, com Bin Hamman”.

stats