17/04/2013

L'home que venia samarretes un cop mort

2 min

BarcelonaLa samarreta més venuda des de l'inici d'aquesta temporada al beisbol professional nord-americà és la d'un jugador que va jugar el seu últim partit el 1956 i va morir el 1972. Aquest any s'ha incrementat un 1.000% la venda de samarretes amb el dorsal 42 dels Brooklyn Dodgers, segons els experts de la web Fanatics.com. Convertida en un objecte de culte, la venda de la samarreta 42 dels Brooklyn Dodgers s'ha disparat enguany, ja que s'acaba d'estrenar una pel·lícula sobre l'home que la va fer famosa: Jackie Robinson.

Robinson va ser el primer jugador negre que va debutar a la Major League Baseball (MLB), el 15 d'abril del 1947. Va ser insultat, el van intentar agredir i va veure com rivals l'escopien. La seva història, que ja havia inspirat un film que va protagonitzar ell mateix als anys 50, ha estat recuperada pel director Brian Helgeland, i amb un repartiment en què brilla Harrison Ford fent de Branch Rickey, l'home que es va atrevir a fitxar un negre per jugar un esport reservat als blancs. El nom de Jackie Robinson s'ha convertit en el més mediàtic un altre cop. "Jackie Robinson va canviar el beisbol, l'esport mundial i el nostre país", comentava al New York Times Mark Roesler, responsable d'una empresa especialitzada a comercialitzar els drets de persones famoses mortes, CMG Worldwide. "Ara, que sigui la samarreta més venuda, per davant de la de jugadors en actiu, és fantàstic", afegeix. De fet, tots els productes signats per Robinson s'han encarit, i es paguen més de 8.000 euros per una pilota amb la seva firma.

Robinson provenia de les negro leagues , les lligues per a jugadors negres, i va trencar barreres per esdevenir un heroi. Des de l'any 2004, cada 15 d'abril se celebra el Jackie Robinson Day, en què tots els jugadors dels Estats Units, professionals o no, porten el dorsal número 42. De fet, el 1997 es va decidir que cap jugador podria portar més el dorsal 42, amb l'excepció dels que llavors ja el portaven. De mica en mica tots s'han retirat i ara només queda en actiu Mariano Rivera, dels Yankees, que plega aquest any. Un cop es retiri, el dorsal 42 ja serà exclusivament per a l'home que va lluitar contra el racisme per poder jugar a beisbol. El Jackie Robinson Day d'aquest any però, s'ha vist eclipsat pels atemptats de Boston. Els minuts de silenci els van fer jugadors de diferents races, tots amb el dorsal 42.

stats