TENIS

Maria Xaràpova, inhabilitada dos anys pel seu dopatge

La tenista rusa recorrerà la sanció, que deriva de la detecció de meldoni durant l'Open d'Austràlia d'aquest mes de gener

La tenista Maria Xaràpova ha estat penalitzada  amb dos anys de sanció pel seu presumpte dopatge durant l'Open d'Austràlia del 2016. En les mostres que es van prendre de la russa durant el partit de quarts de final del Grand Slam australià es va detectar la presència de meldoni, una substància prohibida per l' Agència Mundial Antidopatge (AMA). La jugadora ha estat desqualificada per la Federació Internacional de Tenis (ITF) dels resultats a Austràlia, els punts que va aconseguir per al rànquing i els diners que va obtenir: 184.000 euros. La sanció que s'imposa a Xaràpova es va començar a comptar des del 26 de gener, el dia que es va detectar el dopatge, ja que la jugadora va admetre ràpidament que havia violat les normes.

La tenista ha comunicat a través de les xarxes socials que recorrerà la sanció davant del Tribunal de l'Arbitratge Esportiu (TAS), i ha denunciat que la ITF ha "gastat grans quantitats de temps i recursos per intentar provar" que havia "violat les regles de l'antidopatge" i el tribunal ha conclòs que no va ser així.

 

Xaràpova va ser qui va comunicar públicament que havia donat positiu en un control antidopatge durant el primer dels Grands Slams d'aquesta temporada. Així es va confirmar en els laboratoris de Montreal, que van analitzar la mostra d'orina de la tenista, de 29 anys. La russa va especificar que es tractava d'un medicament que prenia habitualment, i que desconeixia que estava prohibit des d'aquell mateix mes de gener. La tenista va admetre que va ser un "error seu" per no estar al cas de la llista de medicaments prohibits i va demanar una "segona oportunitat". De moment però, la ITF no li concedeix i l'ha sancionat amb dos anys de sanció. 

En el seu escrit, el president del tribunal independent que ha analitzat el cas, Charles Flint, admet que el consum de meldoni no va ser intencionat, però això no eximeix Xaràpova de saber quins canvis hi ha en matèria de control del dopatge que introdueix l'AMA. Algú del seu equip, afegeix Flint, l'hauria d'haver avisat.