14/02/2012

Que tothom quedi retratat

2 min

L'Athletic de Bilbao és possiblement el club més ben connectat i amb més influència política de la Lliga, només per darrere del Madrid amb la seva llotja plena de ministres. El Barça pot haver perdut capacitat d'intimidació a les institucions esportives espanyoles, però una cosa és intervenir subtilment en designacions arbitrals contra els interessos blaugranes, i una altra de ben diferent, menysprear un dels dos pilars d'aquest negoci. Per això a la taula de la Federació Espanyola hi ha una patata calenta de talla XXL amb la tria de la seu de la final de Copa. La cintura de Villar es posarà a prova perquè en l'acta de la reunió no hi consta, però el sobreentès era assumit per tothom: Florentino no cedirà el Bernabéu sota cap circumstància.

En un país homologable tot tindria un punt de normalitat. Mirant el mapa de la Península, Madrid ocupa la part equidistant entre Barcelona i Bilbao, i el Bernabéu té la capacitat per allotjar la meitat de Bilbao que viatjarà i també la caravana barcelonista. Però a l'estat espanyol el sentit comú queda condicionat, massa sovint, per complexos atàvics. Si els dos finalistes no es planten amb la contundència amb què ho van fer ahir a Madrid, ja s'estarien imprimint els cartells de la final amb la fotografia de Mestalla. Una sobretaula, una trucada a la persona adequada i, de cop i volta, tots parlant de les virtuts de València mentre vint mil persones miren el partit des d'una pantalla gegant propera perquè no hi caben.

Estem parlant de la RFEF, aquell organisme sense capacitat per obligar ningú a cedir el seu estadi mentre ingressa grans quantitats de diners sotmetent els clubs a cedir jugadors per a competicions de seleccions. Una institució sensible a pressions, que s'haurà d'esprémer el cervell per inventar-se una justificació molt elaborada per la no elecció del Bernabéu. Alguna de més treballada que les obres que ha anunciat el club blanc. Que al constructor més important d'Espanya li vingui de 10 dies (els que hi ha entre el final de Lliga i la final de Copa) per enrajolar els urinaris de l'estadi madridista no s'ho empassa ningú.

Aquí rau l'èxit de la reunió d'ahir i de l'actitud inèdita, per ferma, de bascos i catalans a Madrid: que obliga Florentino Pérez i la Federació a retratar-se. A sortir de la penombra discreta de les sobretaules de conyac i puro en què habitualment prenen decisions a la madrilenya, per explicar a tothom que no es jugarà al Bernabéu perquè no. Ep, decisió del tot legítima però que xoca de ple amb la idea, desgastada ja, del señorío .

stats