Atletisme
Esports 10/03/2019

Nou traçat, nova dimensió

El recorregut de la Zurich Marató de Barcelona impulsa els rècords d’Alemu Bekele i Kuftu Tahir

i
Alemu Bekele

BarcelonaEl nou recorregut va fer entrar ahir la Zurich Marató de Barcelona en una nova dimensió. Alemu Bekele i Kuftu Tahir van aconseguir el rècord històric de la cursa, que es torna a posicionar amb força en el calendari internacional. Elogiada per la seva organització i participació massiva, la prova serà elogiada ara per la seva rapidesa. El nou traçat, que va recórrer carrers amples i va buscar un itinerari amb menys revolts i menys desnivell, va ser tot un èxit. Més enllà d’evitar els tres quilòmetres finals del Paral·lel, el nou circuit va presentar una millora en la seva part inicial. El fet que no hagués de pujar fins a l’avinguda Diagonal i es girés per Travessera de les Corts, deixant el Camp Nou a l’esquerra, va suavitzar el principi de la marató, la qual cosa va permetre als favorits guardar forces per a la part decisiva. “Vam retocar el circuit buscant que fos més ràpid, però sense treure cap dels punts emblemàtics que ens caracteritzen. Ens va quedar una marató equilibrada, molt lineal, amb pocs revolts i grans avingudes. A més, vam reduir un 20% el desnivell positiu respecte al 2018”, va analitzar Cristian Llorens, director de la Zurich Marató Barcelona.

Alemu Bekele es va endur la prova masculina de la 41a edició de la Zurich Marató de Barcelona amb un nou rècord. L’atleta d’origen etíop i nacionalitat de Bahrain, que es va distanciar dels seus rivals en el tram de Via Laietana, va completar el recorregut amb la seva millor marca personal: 2 hores, 6 minuts i 4 segons. L’anterior plusmarca de la prova, vigent des del 2010, estava en poder del kenyà Jakson Kotut (2:07:30). Abebe Negewo (2:06:49) i Anthony Maritim (2:06:54) van completar el podi. El primer català en creuar la línia de meta va ser Rubén Palomeque.

Kuftu Tahir

“He fet la meva millor marca. La cursa ha sigut molt maca i he disfrutat molt. No m’esperava un registre així, però ara estic molt bé”, va explicar Bekele, que tot just va disputar ahir la seva quarta marató. “El recorregut ha sigut millor del que m’esperava, però la competència ha sigut dura. He resistit en el primer grup en tot moment i he esperat per atacar on creia que podia fer-ho. Sabia que podria batre el rècord”, va reconèixer el corredor, de tan sols 1,62 metres, que va competir de manera molt intel·ligent, evitant el desgast de la primera part del recorregut i atacant en el moment clau.

Tot i patir molt en el tram final, l’etíop Kuftu Tahir es va endur la prova femenina i també va superar el millor registre de la prova. El seu temps va ser de 2 hores, 24 minuts i 44 segons. “El circuit és molt bo i el nivell dels meus rivals, especialment de les corredores kenyanes, molt alt. Hem anat a un bon ritme des de la sortida i això ha sigut clau. Hem anat molt juntes durant gairebé 40 quilòmetres, però he canviat el ritme quan en faltaven quatre i ja no he donat opció a les meves perseguidores”, va analitzar Tahir, que pertany al NN Running Team. L’anterior plusmarca de la prova, vigent des del 2017, estava en poder de Helen Bekele (2:25:04). Josephine Chepkoech (2:25:20) i Joy Kemuma (2:25:35) van completar el podi.

Sortida de la Zurich Marató de Barcelona 2019

Creix la participació femenina

Les inscripcions de la Zurich Marató de Barcelona van augmentar un 2% respecte a l’última edició i van assolir la xifra de 17.465 dorsals. El percentatge femení va pujar fins al 20%, una xifra que suposa la màxima participació femenina en maratons de l’estat espanyol. Gairebé la meitat dels participants (49%) van ser estrangers, procedents de 107 països diferents, un altre rècord històric.

A la sortida de Maria Cristina va destacar la presència del llegendari corredor kenyà de nacionalitat nord-americà Bernard Lagat, de 44 anys, campió mundial de 1.500 i 3.000 metres i subcampió olímpic de 1.500 metres a Atenes 2004, va fer una part del recorregut barceloní. Cares conegudes com la de Víctor Sada, exjugador del Barça de bàsquet, també van completar el recorregut, que molts participants van utilitzar per recaptar fons per a diferents causes solidàries.