Bàsquet
Esports 10/09/2021

El Barça de bàsquet arriba ple de dubtes a la Supercopa

La derrota a la Lliga Catalana i els problemes amb la massa salarial obliguen els de Jasikevičius a guanyar

Joan Carol
4 min
El Barça viatja a Tenerife per seguir sent el millor equip del país

BarcelonaLa temporada de bàsquet es posa en marxa a escala estatal amb la Supercopa Endesa, aquest cap de setmana al pavelló Santiago Martín de San Cristóbal a Tenerife, on ja es va disputar la temporada passada. Barça, Madrid, València i Lenovo Tenerife són els quatre candidats a alçar el primer trofeu estatal de la temporada. Els culers arriben després de l'estrepitosa derrota a la final de la Lliga Catalana contra el BAXI Manresa, que per a Šarūnas Jasikevičius sembla no tenir gaire importància. De fet, amb la final ja perduda ha tret ferro a la competició catalana, content perquè l'equip està "molt motivat per jugar el primer títol de la temporada”.

El Barça haurà de superar el València a la primera semifinal, aquest dissabte a les 19 h, per guanyar-se una plaça a la final de diumenge. L'altre finalista serà el guanyador del partit entre el Lenovo i el Reial Madrid, que tindrà lloc el mateix dissabte a les 22 h. Si el Barça aconsegueix arribar a l'últim partit pel títol es veurà les cares amb el seu rival diumenge a les 18.30. L'equip de Jasikevičius arriba amb molts dubtes després de la sorprenent derrota a la lliga catalana. Per al Barça, un triomf a la Supercopa seria un canvi d'aires total. L'equip necessita una dosi d'optimisme després de caure amb el Manresa i començar la temporada de la pitjor manera possible, després d'haver-ho guanyat gairebé tot l'anterior.

Cal mirar enrere fins al 2015 per trobar l'última vegada que el Barça va aconseguir coronar-se campió de la Supercopa. Amb un triomf ara aconseguiria igualar el Reial Madrid amb 7 títols d'aquesta competició. El Madrid arriba a Tenerife amb les baixes de Thompkins, Randolph i Abalde. A més, els blancs tenen un polèmic cas amb Jaycee Carroll, estrella del Madrid dels últims anys que actualment és als Estats Units i no ha donat cap resposta a l'oferta de renovació. El seu entrenador, Pablo Laso, ha deixat clar que volen que torni. "És un jugador que valorem, el volem, és molt madridista, però a la Supercopa no hi serà". El de Carroll és un cas similar al de Pau Gasol amb el Barça, perquè el pivot de Barcelona encara no ha dit si continuarà jugant al club on va créixer. 

Després d'alçar la Lliga i la Copa del Rei, Gasol va tancar una gran temporada l'any passat, amb quaranta anys fets. Als Jocs de Tòquio s'ha retirat de la selecció i ara té tot el club pendent de si vol continuar jugant o si abandona definitivament les pistes. De moment, és clar que no serà present a la Supercopa. Mentre al WizINK Center tenen clar que volen Jaycee Carroll, al Palau Blaugrana l'opció Gasol està molt menys clara. Així ho ha dit Jasikevičius, deixant clar que ara mateix està lluny de vestir-se de curt i que cal tenir en compte el seu sou: "No penso en Pau Gasol. Si més tard apareix l'opció, la valorarem. No puc dir-li que sí, no li pago la nòmina".

Però per als que comparteixen pista amb Pau, no hi ha cap dubte que si hi és, millor. Pierre Oriola, que torna a la convocatòria després d'estar absent durant la Lliga Catalana, té clar que no n'hi ha cap com ell. "Estem parlant del millor jugador de la història del nostre país". Tot i competir per la mateixa posició a la pista, Oriola vol comptar amb el sis vegades All-Star de la NBA. "És una competència molt dura, i no va ser fàcil durant els tres últims mesos de la temporada passada. Però quan ell tingui ganes de tornar, jo com a capità estaré disposat que torni i ens ajudi". Les paraules dels seus companys poden influir en la decisió de Gasol, així com el paper del mànager de la secció, Joan Carles Navarro. La Bomba i Gasol, fa vint anys, compartien pista fent-se passades i ara comparteixen despatxos passant-se contractes.

Sense Gasol, la gran estrella d'aquest Barça és avui Nikola Mirotić, però la seva continuïtat penja d'un fil. L'aler pivot va arribar al Barça el 2019, amb un contracte només a l'abast de jugadors del primer equip de futbol i ara, amb el club "a l'UCI" econòmicament –com diu el president Joan Laporta–, la rebaixa de sou de Mirotić és vital. Ja se'l va abaixar en ple confinament, com la resta de la plantilla, però no n'hi ha prou. El Barça ja ha transmès una oferta al montenegrí i Mirotić l'ha rebutjat perquè ja es va diferir el sou quan va renovar fins al 2025. A més, considera que ja va fer molt d'esforç quan va acceptar l'oferta del Barça per davant de sous molt superiors a la NBA.

Amb Mirotić, de moment, i un Gasol sense decidir, el Barça arriba al partit contra el València amb la més que probable baixa de Sertac Sanli però recuperant Oriola. El turc té una fissura al dit gros del peu esquerre que fa que la seva millor opció sigui no jugar. El rival dels blaugranes, el València Bàsquet, arriba plagat de baixes. Xabi Lopez-Arostegui, Dimitrijevic i Labeyrie Jasiel Rivero no podran ser presents a la primera semifinal de la Supercopa Endesa d'enguany.

stats