LLIGA DE CAMPIONS
Esports 24/11/2015

Barça i Bayern competeixen per l’hegemonia a Europa

Després de la golejada al Madrid, els blaugranes volen segellar el primer lloc del grup de Champions contra el Roma i confirmar el seu gran estat de forma

A. Llimós / I. Lluch
5 min
Barça i Bayern competeixen per l’hegemonia a Europa

Barcelona / MunicAmb data de 24 de novembre, lluny encara de la cita a Milà del mes de maig que coronarà el millor equip d’Europa, totes les mirades se situen ara sobre dues ciutats, Barcelona i Munic. Després de l’exhibició al Santiago Bernabéu d’aquest dissabte passat, el Barça ha confirmat la seva posició preeminent a l’hora d’assumir la condició de favorit de cara al final de curs. Només el Bayern Munic de Pep Guardiola competeix amb els blaugranes com a gran candidat a aquest ceptre europeu, i és que, després del primer quadrimestre, catalans i bavaresos són els dos grans favorits per conquerir la Lliga de Campions.

Tot i això, conscients que governar ara les competicions no garanteix bona nota en els exàmens finals, ahir el vestidor blaugrana va llançar un missatge de màxima prudència. L’elogi debilita, va recordar Dani Alves, que va assegurar que els pot quedar cara “de tontos” a final de curs si ara guanyen els clàssics però al maig s’escapen els títols. En la mateixa línia va manifestar-se Luis Enrique, intentant que el grup toqui de peus a terra en tot moment. “Les perspectives són molt positives”, va reconèixer el tècnic asturià en la prèvia del partit contra el Roma d’aquesta nit (20.45 hores / TV3), tot i assegurar que “després” arriba “la realitat” i pot posar tothom al seu lloc.

Rivals debilitats

El Barça gira full al 0-4 del Bernabéu, malgrat que tothom el situa com el gran aspirant per ser a Milà i intentar repetir el triomf de la temporada passada a Berlín. Una sensació -voluble si es repassa l’hemeroteca- que es genera per l’estat de forma actual dels catalans i els problemes que mostren els grans clubs europeus, començant per la Premier. Aquesta primera part del curs ha evidenciat molts dubtes dels equips anglesos, que estan per sota del modest Leicester de Claudio Ranieri a la classificació. Ni City ni United ni Arsenal donen senyals de solidesa, i el Chelsea de José Mourinho travessa una crisi que l’ha situat amb la meitat de punts que el líder: 14 dels 'blues', 28 del Leicester.

Tampoc el milionari PSG atemoreix, i els francesos, en el seu grup de la Champions, estan per sota del Madrid a qui va golejar amb facilitat el Barça dissabte. El Juventus, últim finalista de la Lliga de Campions, també dóna senyals d’esgotament, i ni Benfica, ni Porto, ni Zenit, líders dels seus respectius grups, sembla que tinguin entitat per competir amb catalans i bavaresos.

Malgrat això, i tot i l’optimisme que hi ha de portes enfora al Camp Nou, el vestidor es blinda de tots aquests missatges externs. Han sabut competir sense Leo Messi durant dos mesos; han donat un cop d’autoritat a la Lliga i han sumit el màxim rival en una crisi que ha fet trontollar el mateix Florentino Pérez. Jugadors com Luis Suárez i Neymar han fet un pas endavant, i al gener se sumaran al grup Arda Turan i Aleix Vidal. Mostres de solidesa tot i les dificultats d’un inici de campionat marcat per les lesions, que a Sant Joan Despí s’agafen amb cautela. En el futbol tot és molt canviant, i al búnquer de la Ciutat Esportiva es recorda el que es vivia a Barcelona al gener d’aquest any, quan semblava que el club esclatava i feia saltar pels aires Luis Enrique. Només uns mesos després dels episodis de Sant Sebastià van caure Copa, Lliga i Champions, i Josep Maria Bartomeu va guanyar les eleccions amb una majoria aclaparadora.

Per confirmar el seu bon estat de forma i evidenciar que la filosofia del partit a partit és una realitat i no un tòpic, el conjunt català intentarà superar avui un Roma que es juga seguir viu a Europa, i que competeix amb el Bayer Leverkusen per un lloc als vuitens. Els italians visitaran un Camp Nou que podria viure el retorn a la titularitat de Messi després de la seva lesió i la suplència a Madrid. “El vaig veure molt bé, és una alegria tornar a veure el millor al camp, ara només falta carregar de minuts les cames”, va explicar Luis Enrique sobre el futbolista de Rosario. Qui no hi serà aquesta nit és Javier Mascherano, baixa per la contusió que es va fer dissabte. En canvi, l’enfrontament contra el Roma -on l’estelada tornarà a estar sota la lupa de la UEFA- podria comportar el retorn de Marc Bartra, absent a la convocatòria del clàssic per decisió tècnica.

Munic també atemoreix

A Munic, tal com va fer ahir Luis Enrique, tracten amb circumspecció el seu potencial. “No estem preparats per guanyar la Champions. Ens falta controlar detalls. No podem destensar-nos”, va advertir Pep Guardiola poc després que el seu equip li clavés un 5-1 a l’Arsenal, en el que va ser el cinquè partit de la temporada en què els bavaresos van marcar cinc gols.

Sí, Guardiola està en el seu millor moment des que entrena el Bayern. S’està fent seva una plantilla que ha arrencat el curs de manera espectacular. A la Bundesliga, el campió alemany bat rècords: suma 37 punts de 39 possibles, amb dotze victòries i un empat, i quaranta gols a favor i només cinc en contra. El seu màxim rival, el Borussia Dortmund, el segueix a vuit punts. Imparable a Alemanya, el Bayern també va a velocitat de creuer per Europa. L’equip de Guardiola busca avui davant l’Olympiacos una victòria que segellaria la seva classificació per a vuitens de final com a primer de grup. “Per a nosaltres és una final, és el partit més important d’aquesta fase de la temporada”, va advertir ahir el tècnic català, mentre recordava que el rival grec compta els seus deu partits de Lliga per victòries i que, de fet, només ha perdut un sol matx aquesta temporada, precisament contra el Bayern (0-3).

Competència màxima

Mantenir pressionats els seus jugadors és una de les fixacions de Guardiola. L’entrenador de Santpedor alimenta la competitivitat de la plantilla conscient que a Munic tampoc ningú afluixa amb ell: l’entorn del Bayern li demana el triplet com si aquest fos el veritable barem per avaluar el seu èxit o fracàs en la seva etapa a Baviera. “La confiança en el grup és gran. No volem deixar-nos anar, volem millorar. Tots els jugadors estan en una situació de competència. Ningú vol demostrar cansament o falta de ganes. Estem en una gran situació i fins i tot hem guanyat partits des de la banqueta”, va interioritzar el titularíssim porter Manuel Neuer.

“Al Bayern tothom es mereix jugar i, tant per a l’harmonia, com per a les cames i el cap dels jugadors, és bo que tothom ho faci. Han de lluitar en aquesta competència”, va tornar a esperonar ahir Guardiola, que en els últims 97 partits ha introduït algun canvi en l’onze. De fet, des que és al Bayern el tècnic català només ha repetit un cop l’alineació, en un ja llunyà gener del 2014.

Esclar que sovint Guardiola ha hagut de fer canvis forçat per les lesions. Aquesta temporada, tot i tenir de baixa jugadors importants com Thiago, Götze, Bernat i Ribéry -i Alaba, que és dubte per avui-, la plantilla es manté prou sencera. Ningú dubta que si, a diferència de la temporada passada, les lesions el respecten, el Bayern dirà la seva a la Champions League. Els nous fitxatges Coman i, sobretot, Douglas Costa aporten, a més, un enyorat desequilibri en l’un contra un. Guardiola està jugant per fi com vol. Els seus futbolistes han assimilat el joc de posició: l’equip es defensa millor i és capaç d’atacar per dins i per fora. No per res rematadors com Lewandowski i Müller han marcat 19 i 18 gols aquesta temporada. El Bayern ara és una piconadora. Caldrà veure’l a la primavera, quan Guardiola i Luis Enrique intentaran que els seus equips mantinguin les sensacions d’avui. Al novembre no es guanyen títols, només es poden perdre.

stats