BARÇA
Esports 16/09/2017

Valverde suma adeptes a la causa (1-2)

Denis i Paulinho remunten el gol inicial del Getafe, i el Barça pressiona el Madrid

Albert Llimós
3 min
Paulinho en el xut del gol

BarcelonaEl Barça va sobreviure allà on abans s'ofegava. Desconnectades les seves estrelles, amb Luis Suárez desubicat, Ousmane Dembélé lesionat i Leo Messi apagat, el col·lectiu, a través dels actors secundaris, va resistir a Getafe per rubricar un començament de Lliga impecable. El conjunt blaugrana, amb gols de Denis Suárez i Paulinho, va espavilar a temps, remuntant el golàs inicial del japonès Gaku, que li permet pressionar el Reial Madrid, que aquest diumenge a la nit visita la imbatuda Reial Societat a set punts del líder.

En un duel d'escàs virtuosiosme i molt d'ofici, les pinzellades de qualitat van dibuixar-se només en els gols. Partits com el d'aquest dissabte al Coliseum Alfonso Pérez no donen lligues, però sí que ajuden a perdre-les si no se suma de tres en tres. "En camps així, l'any passat se'ns va escapar la Lliga. Hem clavat un cop d'autoritat", sentenciava Denis, precisament el paradigma perfecte del pas endavant del grup. El Barça va rebel·lar-se a temps, i aquesta vegada sense necessitat d'implorar la genialitat de Messi. Amb l'argentí baixant per un dia entre els mortals, la glòria –fugaç i passatgera– se la van endur dos migcampistes de patró oposat. I una part de la culpa va ser d'Ernesto Valverde, que va intervenir-hi decisivament tocant la tecla correcta per redreçar un equip al qual, en un camp lentíssim, no li va sobrar futbol.

El Txingurri va apostar fort. Sense la profunditat de Dembélé, que va deixar el seu lloc a Deulofeu per una lesió als isquiotibials a l'equador del primer temps, i amb el marcador en contra pel gol de Gaku de voleia, Valverde va donar galons a Denis per rellevar el capità Andrés Iniesta al descans, quan el que li faltava sobretot a l'equip era futbol i velocitat en l'execució. Amb el gallec sobre la malmesa gespa madrilenya, el Barça va guanyar arribada, més presència entre línies i més intimidació a l'àrea rival, que va augmentar uns minuts més tard amb la irrupció de Paulinho en el tram final del partit.

La jugada li va sortir rodona a Valverde, que abans havia optat per mantenir l'onze titular del duel contra el Juventus, amb l'única novetat de Sergi Roberto en el lloc de Nélson Semedo. Denis ha perdut la timidesa que l'havia convertit en un futbolista pla durant l'últim curs, i contra el Getafe va tornar a exhibir el seu atreviment, tant en l'associació com en el desequilibri, sempre pendent de trepitjar l'àrea del Getafe. En una d'aquestes incursions, el gallec va aprofitar la determinació de Sergi Roberto en la pressió. El reusenc, novament amo de la banda dreta, va assistir enrere per a l'arribada del migcampista, que va definir amb classe a l'esquadra de Fran Guaita. "La segona unitat havia rebut crítiques, però nosaltres sabíem que teníem nivell i hem donat la cara", reivindicava el mateix futbolista uns minuts més tard.

Paulinho es reivindica

Amb l'empat, el Barça va decantar el camp cap a la porteria local, malgrat que la insistència culer mai es va convertir en setge ferotge. El Getafe seguia ben ordenat, curtcircuitant el joc associatiu dels catalans i fins i tot espantant Ter Stegen amb una rematada d'Arambarri que va impactar al pal després d'un rebot en un defensa. Els madrilenys van perdonar, i ho van acabar pagant molt car. Amb Suárez perdut encara en el nou dibuix del Barça, Messi va trobar un passadís interior per habilitar Paulinho, que va enderrocar el mur local com un obús per colar-se entre els centrals i superar Guaita amb una forta rematada creuada. Això és Paulinho, que de segur que va provocar amb el seu gol decisiu un somriure al secretari tècnic, Robert Fernández. "La meva característica és aparèixer des del darrere, i als equips els és difícil marcar-ho", explicava el brasiler, que per guanyar la posició a l'àrea i acomodar-se per al xut va menjar-se Djené amb el cos. "És un punt de confiança que pot consolidar-los més. És un símptoma que la plantilla és llarga", resumia un Valverde que a Getafe va guanyar molt més que tres punts: Denis i Paulinho van fer el pas endavant que uns altres no s'han atrevit a fer fins ara.

stats