BARÇA
Esports 03/06/2016

El Barça sancionat amb 150.000 euros per les estelades a partits de la Champions

El club ha anunciat que presentarà un recurs a aquesta nova sanció

Ara
2 min
Aficionats del Barça amb l'estelada durant la final de la Copa del REi

BarcelonaEl Barça ha comunicat que aquesta tarda ha rebut la notificació de la sanció que li ha imposat el comitè de disciplina de la UEFA pels expedients acumulats per l’exhibició de banderes estelades al Camp Nou en partits de Champions aquesta temporada 2015/2016.

La sanció és de 150.000 euros, si bé 50.000 euros quedaran en suspens si els fets no es repeteixen en els dos pròxims anys. El Club, segons el seu comunicat, "recorrerà aquesta sanció i esgotarà totes les instàncies fins a aconseguir-ne la revocació perquè la considera totalment injusta i contrària a l’exercici de la llibertat d’expressió".

Un cas nascut fa un any

Els crits d'independència i les estelades que es van exhibir a la final de la Champions de Berlín del 2015, quan es va rebre una multa de 30.000 euros després de l' informe de la inspectora ucraïnesa Anna Bordiugova, va iniciar-ho tot. L'argument era que s'havia incomplert l'article 16.2.1 del reglament, que detalla que se sancionarà "l'ús de gestos, paraules, objectes o altres mitjans per transmetre un missatge no apropiat en un esdeveniment esportiu, especialment missatges que són polítics, ideològics, religiosos, ofensius o d'una naturalesa provocadora".

Als despatxos del Camp Nou es va intentar reconduir la situació, establint converses amb la que llavors era la persona forta dins la UEFA, el secretari general Gianni Infantino. Les negociacions que va dur a terme Albert Soler per intentar resoldre el tema no van fructificar, i després del partit contra el Bayer Leverkusen al Camp Nou, on es van tornar a sentir els crits i a exhibir milers de banderes independentistes, la UEFA va tornar a sancionar el Barça, en aquest cas, amb 40.000 euros.

El club català va demostrar el seu malestar en l'assemblea general celebrada al mes d'octubre: "Ja n'hi ha prou", va defensar el president Josep Maria Bartomeu. Al cap d'unes setmanes es va arribar a un acord. Barça i UEFA van signar una treva. La Comissió de Disciplina de la UEFA va suspendre de manera cautelar la possibilitat de castigar novament el Barça per l’exhibició d’estelades, fins que el recurs presentat pel club esgotés el seu camí, primer al Tribunal d'Apel·lació i posteriorment al TAS. Tot i això, en els partits al Camp Nou de Champions els responsables de la UEFA van seguir captant el que passava a les graderies de l'estadi blaugrana. El primer recurs del Barça, a la UEFA, no va ser acceptat. Així que el Barça va presentar el darrer gener un recurs al Tribunal d'Arbitratge Esportiu, el TAS. Però el TAS no el va admetre en afirmar, el darrer febrer, que les al·legacions es van presentar fora de termini.

Ara doncs, la UEFA ha demanat executar la sanció pels partits d'aquesta temporada amb estelades, aquells que havien quedat congelats en espera de veure com acabava el primer cas. I un cop ha acabat la competició, s'ha executat la sanció. El Barça haurà de pagar, però presentarà un recurs al Comitè d'Apel·lació de la UEFA. I en cas de no prosperar, acabaria al TAS un altre cop.

stats